+57% pentru înmatriculările BEV din China în octombrie

Înmatriculările de automobile 100% electrice (BEV) continuă să crească într-un ritm rapid pe cea mai mare piață auto din lume, statisticile alcătuite de Jose Pontes pentru Cleantechnica demonstrând că BEV au acaparat un segment de 22% din totalul vânzărilor de mașini noi.

Rezultatele din primele 10 luni din 2022 confirmă poziția de lider global al industriei NEV- new energy vehicles din China și transmit șocuri electrice tuturor celor ce au susținut că este o modă trecatoare și s-au grăbit să afirme că visul electric s-ar fi încheiat în vara anului 2019, când subvențiile au fost reduse drastic.

Criza economică declanșată de pandemie a determinat autoritățile să revină la decizia de eliminare a subvențiilor și pe parcursul ultimilor aproape trei ani segmentul BEV și PHEV a crescut rapid, reprezentând împreună 29% din piața chineză de automobile noi. La sfârșitul acestui an, subvențiile vor fi reduse din nou, semn că industria este pe o fundație solidă și cererea în creștere va asigura dezvoltarea segmentului NEV – new energy vehicles, fără intervenția autorităților.

De ce ne preocupă înmatriculările dintr-o țară îndepărtată, unde doar trei modele (Tesla Model 3 și Y și VW ID.4) produse de firme globale s-au clasat în Top 20 al vânzărilor?

In primul rând, fiindcă Dacia Spring, care a transformat într-un singur an percepția din România despre mobilitatea electrică, este un rezultat al concurenței acerbe de pe piața chineză. La celălalt capăt al spectrului de prețuri, dar cu impact major asupra pieții românești, se află Model 3 și Y, ambele importate din China până de curând.

Am mai afirmat că modul de raportare BYD a unui număr cumulat pentru variantele BEV și PHEV este doar un șiretlic pentur a-și poziționa două modele înaintea redutabilului Model Y. Desigur că acest aspect dovedește practici discutabile, dar nu diminuează meritele și dominația BYD pe piața chineză.

Firma denumită profetic Build Your Dreams a pornit pe scena marilor afaceri ca producător de baterii pentru laptop. În mai puțin de 14 ani de la prezentarea primului automobil a devenit un redutabil concurent în domeniul auto, dedicându-se producției de vehicule electrice (automobile, autobuze, utilitare și camioane), pe care la asamblează în mai multe țări și le exportă pe numeroase piețe internaționale, inclusiv Europa.

Ce învățăm privind dincolo de Top 20?

La finalul listei primelor 20 clasate găsim categoria „alte modele”, din care fac parte și suratele Spring-ului, vândute sub diferite alte nume în China.

Poate ați reținut că parcul total de automobile electrice în Europa a depășit de curând 4 milioane de exemplare BEV, acumulate pas cu pas în ultimii ZECE ANI, sau 7 milioane dacă adunăm la socotelă și hibrizii plug-in (PHEV).

Sursa: Schmidt Automotive Research

Doar în primele 10 luni din 2022, în China s-au inmatriculat 4.6 milioane BEV+PHEV, din care 1.9 milioane (reprezentand 40% din total), reprezintă redutabila categorie „alte modele”.

Cu un cap de pod consolidat în Norvegia, vedem numeroși producători ce nu pot pătrunde în Top 20 chinez (MG, Polestar, NIO, Aiways, etc) exportând modele competitive la prețuri rezonabile în țările nordice din Europa și extinzându-se în Germania, cea mai mare piață europeană.

Intrebarea nu este cine va replica succesul Spring-ului, urcat în Top 20 din Europa în primul an de livrări, ci cât de repede vor reuși să câștige și buzunarele europenilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.