A doua săptămâna din 2023 cu temperaturi pozitive, autonomie (încă) bună pentru Spring

A doua săptămână din an vine cu două vești interesante, lansarea noului Spring Extreme / Essential și scăderea prețurilor la gama S3XY Tesla, o declarație de război a prețurilor pe piața EV, de care speram că se vor bucura clienții din 2023.

Ce au în comun cele două vești? E posibil și foarte probabil, acolo unde bugetul ajunge, ca utilizatorii de Spring, recent obișnuiți cu: ”adevărată plăcere să auzi doar anvelopele pe asfalt și dispariția șocului la schimbarea treptelor de viteze specifică termicelor” așa cum frumos spune Marcel, să treacă de la Spring la Tesla. Direct. Fără regrete. Fără griji. Fără emoții. Și nu neapărat Tesla, ci la un alt model electric cu preț scăzut în urma avalanșei declanșate de firma americană.

Așa cum amicul nostru din Iași, Vasile, care deține Spring și e activ pe YouTube cu noutățile legate de Spring, ne prezintă informații legate de noile variante Essential și Extreme, tot așa colegii cu Tesla au relatat cu nesaț ajustările de cost, negative, din fericire, la gama Tesla (via Cristi Tudor, România Electrică).

În direct cu proprietarii

Marcel – Deva

– kilometrii la bord: 65.796;

– distanță parcursă: 1.014 km;

– costuri: 149,24 lei (exclusiv Enel x way, extraconsum); am cam renuțat la vînătoarea de gratuități mai ales la Deva unde există doar o singură stație gratuită și aia de putere mică, mai mereu ocupată de cei cu „abonament”;

– consum mediu: 13,9 kWh/100 km, cu un maxim de 14,2 și un minim de 12,5 kWh/100km;

– viteză medie: 47,2 km/h, mai mult interurban (navetă de plimbare Brad – Deva).

Mențiune: climatizarea mai tot timpul pe sectorul roșu 3 sau 4, iar treapta de ventilație oscilantă de la 1 la 4 maxim.

A doua mențiune, o adevărată plăcere să auzi doar anvelopele pe asfalt și dispariția șocului la schimbarea treptelor de viteze specifică termicelor… 

Octavian – Sibiu

Săptămâna 09 – 15 ianuarie este prima din an când am scos Dacia puțin din garaj. Am parcurs 145 de km la un consum de 19.4 kWh si cu o viteza medie de 34.8 km/h la un cost total de 19,7 Ron.

După un test prelungit cu Model Y am publicat concluziile comparative cu Mitsubishi Outlander și Dacia Spring, cu care am parcurs același traseu din Sibiu în Maramureș.

Mihai – Fălticeni

Săptămâna 09 – 15 ianuarie 2023 pentru Spring de Fălticeni (85% SoC)

Diferența de consum de la 17.5 kWh/100km la 12.7 kWh/100km s-a datorat ”piciorului” șoferului, diferit, dar și precondiționării necesare deplasărilor scurte prin oraș. Dar nu contează asta, important e că două termice nu prea mai primesc privirile noastre și circulăm fără țeavă de eșapament.

  • Distanța parcursă: 153 km (40% prin orașul fără stații publice de încărcare, 60% extra-urban)
  • Viteza medie: 35.7 km/h
  • Consum mediu: 17.5 kWh/100 km
  • Cost încărcări: 0 lei.
  • Energie încărcată: 27.54 kWh.
  • Număr încărcări: 2 încărcări, din care
    • 1 la Electromagnetica Suceava (21.14 kWh),
    • 1 încărcare acasă de la soare (6.4 kWh), în intervalul 12-15 pe 09.01.

În restul zilelor (10-15 ianuarie), sistemul solar de 6 kWp a produs însumat în 6 zile doar 7.6 kWh, acoperind abia funcționarea unui frigider, laptop, iluminat. Nebulozitatea cerului a fost densă, ceața persistând și blocând zile la rând activitatea Aeroportului Suceava.

Consumul mediu săptămânal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.