Înghesuială în Grupa Mare – ID.4, Model Y, IONIQ 5, Niro și pentru prima oară Volvo XC40

Dacă pentru câțiva ani Hyundai Kona ducea greul kilometrilor parcurși, fiind mașina/echipa cea mai bine reprezentată în proiectul Electromobilitate, de curând Gupa Mare, formată din două Tesla Model Y, două IONIQ 5, un ID.4, un Enyaq și două Kia eNiro, a început să se aglomereze/completeze cu alte mărci si modele interesante.

Așa cum poate ați citit in cele două articole de introducere avem un nou coleg, Dan (București) cu Volvo XC40 Recharge Twin:

Dar, după reducerile de preț anunțate de Tesla vineri, 13 ianuarie, cel puțin două Tesla vor mai participa la acest proiect, dintre care un Model Y, așadar, încet încet devenim cea mai mare grupă, atât ca dimensiuni cât și ca număr de mașini.

Dan – Volvo XC40, București

In săptămâna 9-15 ianuarie 2023 am acumulat următoarele date:
 • distanța: 217.2 km
 • consum: 24.4 kWh/100km
 • temperatura: între 1 – 8.5 grade
 • viteza: 31 km/h
 • încărcări:
  • gratuit: 25.5 kWh
  • acasă: 42.51 kWh
  • contra-cost: 0 kWh 
  • cost RON total: 34.1 RON
  • cost RON/100 km: 15.7 RON
Toate drumurile s-au desfășurat în regim combinat urban / extra urban (acasă-job si invers). Proporțiile segmentelor sunt aproximativ egale ca distanța: 50% urban si 50% extra urban.
La prima raportare Dan a primit o stea călăuzitoare pe calea electromobilității alături de Volvo XC40

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 9-15 Ianuarie IONIQ 5 RWD a parcurs 944 km cu un consum de 23.4 kWh/100km.
 
Din această distanță, 817 km au fost parcurși pe un drum TM – Dej – Recea Cristur – TM. Pe porțiunile de autostradă am rulat cu 130 – 135 km/h, iar pe drumurile naționale în ritm cu traficul. Vitezele de deplasare se reflectă și în consum. Mediile de viteză între opriri au fost în jur de 100 km/h.
 
Am avut o sesiune de încărcare la dus, la stația Moon de la restaurantul Trans Iviniș de 30 min, timp în care am încărcat 49 kWh (putere medie de încărcare 98 kW). Din păcate, încă nu am găsit timpul necesar și locul potrivit pentru a face update-ul care precondiționează bateria pentru încărcare. Aștept un răspuns de la Hyundai Szeged…
 
Am mai încărcat peste noapte la destinație, cu 10A la o priză casnică, iar la întoarcere am încărcat din nou la aceeași stație Moon timp de 32 min – 53 kWh (putere medie 100 kW). Viteza (puterea) de încărcare nu e rea, dar IONIQ5 poate mai mult…
 
Parcurgerea distanței de săptămâna trecută a costat 288 RON (30.6 RON/100km). Se confirmă că încărcările la stații rapide sunt tot mai scumpe și cresc costul de deplasare. Cu toate acestea, pentru mine rămâne în continuare mai ieftin și mai plăcut condusul electric! 
 
Ajuns acasă am făcut și un test pentru determinarea pierderilor la încărcarea AC la 32A. La sfârșitul sesiunii, stația de încărcare a raportat 32.5 kWh livrați, iar conform CarScanner, în acumulator au intrat 28.9 kWh, rezultând 11% pierderi. 

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din săptămâna 02 (09.01-15.01) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

 • Distanța parcursă: 227.5 km
 • Tip traseu: 100% oraș
 • Viteza medie: 21.2 km/h
 • Consum mediu: 20.5 kWh / 100km
 • Total încărcări: 38.0 kWh

Energie obținută de la panourile solare: 0.25 kWh.

Consumul mediu a fost mai crescut din următoarele motive:

 • Drumuri foarte scurte pe temperaturi mai reduse
 • La un moment dat am și staționat vreo 2.5 ore cu încălzirea pornită (se vede și la viteza medie)

Cristian – Tesla Model Y Performance, Brașov

Săptămâna 9-15 ianuarie MYP de la Brașov a parcurs doar 397 km – drumuri în jurul casei. Am început să merg și mai liniștit, acest lucru reflectându-se în consum. În plus, ca și în restul țării, temperaturile au fost destul de ridicate față de normalul acestei perioade.
– Consum: 17.8 kWh/100km
– Cost per 100km: 13.88 lei
– Toate încărcările au fost efectuate acasă.

Ovidiu – Tesla Model Y Performance, București

Săptămâna trecută MYP a parcurs 383 km cu 90 kWh consumați și consum mediu 23.6 kWh/100km. Drumuri exclusiv în oraș iar aglomerația a revenit la valorile „normale”.
Raportul Teslamate:
Față de săptămâna anterioară, a fost ceva mai frig iar traficul aglomerat se reflectă în timpi mai lungi petrecuți în trafic.
 
Media de consum 24.7 kWh/100km este ușor mai mare decât cea raportată de mașină. Viteză medie este de 19,3km/h versus 30km/h din săptămâna anterioară și după cum bine știm, viteză medie are un impact considerabil asupra consumului.
 
Costuri 0 (încărcare la birou).
 
Eram totuși îngrijorat în privința sistemului de încălzire al mașinii cu riscul de a se strică când ți-e lumea mai dragă. Am deschis până la urmă un ticket în aplicație pe partea de service/climatizare, unde am întrebat dacă voi avea probleme așa cum au pățit mai mulți colegi cu mașinile fabricate la Berlin.
 
În câteva zile am fost contactat de un reprezentant Service Tesla și mi-au confirmat îngrijorarea, mașină este parte din acest recall iar piesele sunt deja comandate fiind și programat la final de lună pentru înlocuire.
 
De asemenea am menționat în tichet și un zgomot ce apare la acționarea frânelor la viteze mici și Tesla Service deja comandase un set de plăcuțe frână pentru față (revizuite) suspectând cele existente joacă în etrieri. 

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

Duminică am zis să fac poza, că nu o să mai ies, dar planurile s-au schimbat și a trebuit să fac alți 6 km, într-un singur drum dus-întors, fără staționare, unde consumul, cu încărcarea bateriei de 12 V și încălzire a fost de 29,4 kwh/100 km.
Așa se poate vedea ce influență mare are asupra consumului deplasarea pe distanțe scurte, deși temperatura era de 4 grade Celsius.

Pentru că am mai făcut o resetare a sistemului, am pierdut din nou cam 20 de km, iar consumul era în jur de 21 kwh/100 km așa că mare pagubă nu este.

Sâmbătă am făcut un drum în afara orașului, unde consumul a fost de 19,3 kwh/100km.

Tibi – Kia eNiro, București

Săptămâna trecută am făcut cu Kia Niro 516 km, cu un consum mediu de 21 kWh/100km.

Cea mai mare parte am făcut-o în weekend, când am fost din București la Padina (cu schiuri pe acoperiș, viteză medie mare pe autostrada -130km/h- și DN1 -110km/h). Am încărcat la stațiile Polyfazer de la ETU atât la dus cât și la întors. Pentru sunt probabil cele mai scumpe de pe traseu (3 lei/kWh) și au câte 2 porturi CCS, știu pot baza pe ele mereu și am un risc foarte mic de a le prinde ocupate, așa nu am emoții prea mari ajung la ele cu țestoasă aprinsă pe bord.

2 Responses

 1. George B spune:

  @Tudor: Reviziile le faci la Hyundai Szeged ? Sunt preturi / servicii mai ok ca-n Oradea sau Timisoara ?

 2. Tudor spune:

  Singura revizie pe care am facut-o, cea de 30.000 km, a fost la Oradea. Pretul a fost mult mai bun fata de cel oferit la Timisoara. Pe cei de la Szeged i-am contactat doar pentru ca la TM sau Oradea nu era update-ul cu preconditionarea disponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.