Al patrulea absolvent din echipa Stellantis – Răzvan și Opel Corsa-e

Până în 2020 am scris puțin despre gama electrică PSA, încercările timpurii fiind date uitării, după cum nu am scris puțin despre Stellantis, unul din mamuții actuali ai industriei auto globale tradiționale, format prin contopirea grupului francez PSA (care încorpora deja Opel) cu cel italo-american FCA (Fiat Chrysler Automobile).

Lipsa de entuziasm a liderilor pentru electrificare a fost evidentă din atitudinea de așteptare, până când amenzile europene pentru depășirea limitelor de CO2 au bătut la ușă începând cu 2020. Din paleta de modele lansate pe o platformă mixtă, proprietarii unui Peugeot e-208 și a câte două Opel Corsa și Peugeot e-2008, toate achiziționate în primul an după lansare, au decis să participe la proiectul Electromobilitate.

La împlinirea unui an de colaborare, am dedicat articole cu mulțumirile noastre primilor trei absolvenți: Laura, Silviu și Ovidiu, care au decis să continue colaborarea VOLUNTARĂ cu echipa proiectului, dincolo de cele 12 luni convenite inițial. Este o mare satisfacție să mulțumim acestor electromobiliști timpurii pentru comoara de informații pe care le-au pus cu generozitate la dispoziția celor interesați de achiziția unui automobil electric. Cu toții și-au investit timpul personal, oricum foarte drămuit, pentru colectarea de date și transmiterea lor, de multe ori acompaniate de articole extrem de interesante.

Cum l-am cunoscut pe Răzvan?

Cel de-al patrulea absolvent al echipei Stellantis din promoția 2021 vine din București și ne-a captat atenția cu articolul scris despre factorii care au contribuit la alegerea unui Opel Corsa electric în februarie 2020.

Câteva gânduri despre cum m-am hotărât să cumpăr Corsa-e

De atunci Răzvan a participat la a patra ediție ElectRoMania de la Păltiniș, unde s-a întâlnit cu o parte din colegii proiectului Electromobiltiate, și a transmis punctual în fiecare săptămână informații succinte, care ne-au permis să înțelegem modul de utilizarea al Corsei, fără absolut nici o problemă semnalată pe parcursul primelor 12 luni.

Parcursul și viteza medie

Așa cum a relatat în articolul de prezentare, Răzvan era in căutarea unei mașini care să înlocuiască Nissan-ul Micra al soției și care trebuia să îndeplinească, pe lângă o limită de buget, o condiție esențială:

Soția conduce doar mașini cu cutie automată și preferă mașinile mici de oraș (Micra noastră are o lungime de sub 3.9 m) din motive de parcare, acces pe străduțe înguste, obișnuintă.

Odată pornit pe calea analizei modelelor electrice oferite în țară în februarie 2020, Răzvan a mai adăugat o a doua condiție:

Singura mea cerință referitoare la autonomie a fost să pot ajunge la mare folosind viteze de autostrada fără a re-încărca (și eventual fără a face atac de cord că rămân fără electroni pe A2) + încărcare DC.

Pentru asta am considerat că bateria minimă utilă ar trebui sa fie 2 x 20 kWh (pentru 200 km pe A2 la un consum estimat de 20 kWh/100 km) + 5-6 kWh pentru mersul prin oraș + liniștea mea sufletească.

Cunoscând aceste condiții inițiale reușim să analizăm mai bine parcursul real din primul an al Corsei.

Așa cum reiese din reprezentarea grafică a parcursului comunicat de Răzvan, Corsa a parcus în DOAR 10 săptămâni o distanță mai mare decat autonomia. Practic, în celelalte 42 de săptămâni din primul an, Corsa a acoperit toate nevoile de deplasare ale familiei fără încărcare intermediară. Pentru concedii Răzvan a utilizat o mașina mai încăpătoare.

Cât despre vitezele de autostradă…

Trista realitate a aglomerațiilor urbane este că media vitezei a trecut foarte rar de 30 km/h.

Consumul mediu și autonomia

Variația clasică a consumului mediu săptămânal, cu maxime în decembrie și minime primăvara și toamna, a fost unul dintre cele mai bune înregistrate de echipa Stellantis.

După mai mult de 11.200 km monitorizați săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate, consumul mediu realizat de Răzvan cu Corsa este 14.1 kWh/100 km, cu doar 3.7% mai mare decat valoarea WLTP și cu 14% MAI MIC decât cel indicat de EVdatabse (captarea de ecran alăturată din 20 oct 2021).

În aceste condiții, Răzvan se poate baza pe o autonomie medie de 320 km, ceva mai restrânsă în sezonul rece și puțin mai generoasă în cel cald.

MULȚUMIM Răzvan în numele întregii comunități interesate de mobilitatea viitorului pentru colaborarea la proiectul Electromobilitate și te așteptăm în continuare cu relatări despre aventuri electrizante cu Corsa sau… ce va urma după.

Alte informații de la echipa Stellantis

După ce Ovidiu s-a despărțit de electro-leul mare (Peugeot e-2008) și Dan a plecat în vacanță, avem pentru ultima săptămână succinte informații de la Laura și Silviu.

Peugeot-ul a parcurs săptămâna trecută 94 km cu un consum de 14.7 kWh/100km și viteză medie 43 km/h. Aceasta distanță se datoreaza mai ales testului paralel cu Dacia Spring și Skoda Citigo.

Laura – Peugeot e208, Timișoara

Detalii consum săptămâna trecută: 660 km cu 19,2 kWh/100 km.

Siviu – Peugeot e2008, București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.