Dacia Spring – ce aduce sezonul rece pentru noii proprietari?

Pentru cei aflați la primul automobil electric, sezonul rece aduce multe bătăi de cap, datorită creșterii rapide a consumului și reducerii autonomiei odată cu scăderea temperaturilor.

Pare să fie ghinionul celor ce își iau în primire noile modele electrice toamna, fiindcă nu au ocazia să realizeze valorile idealiste de consum și autonomie promovate de producători, pe baza normelor de consum WLTP, decât pentru foarte scurt timp. Odată cu începerea sezonului rece, valoarea medie a consumului poate crește cu până la 65%, iar cele pe distanțe scurte în oraș ating uneori valori amețitoare.

La final, am listat mai multe articole scrise în fiecare iarnă pe această temă, pentru a dovedi că fenomenul nu este tipic Spring-ului și nici măcar electricelor. Și consumul mașinilor echipate cu motor termic crește iarna, diferența majoră fiind că pentru acestea există o rețea densă de stații de carburanți și alimentarea se derulează rapid, spre deosebire de stațiile de încărcare, care sunt la începutul dezvoltări unor rețele nationale și a încărcării electricelor, care se derulează mai încet la temperaturi scăzute ale acumulatorului.

Comparația variației consumului pentru 13 luni între două Hyundai Kona achiziționate în 2020, una electrică și alta hibridă, cu care Mircea și Tudor circulă în Timișoara, indică o creștere mai mare a consumului hibridului în sezonul rece. Dar cui îi pasă, când alimentarea durează 10 minute și găsești benzinării la tot pasul?

Cu siguranță buzunarul și calitatea aerului suferă, dar electro-scepticii nu agrează asemenea argumente, atunci când critică orbește achiziția unui Spring.

Și mai interesantă este reacția la răspunsurile sondajului anual despre „Unde încărcăm?” care dovedesc că majoritatea proprietarilor de automobile electrice încarcă fie acasă, fie la serviciu, când mașina este parcată pentru cel puțin opt ore și durata încărcării practic NU contează, derulându-se în paralel cu activitățile profesionale sau cele casnice.

Update: Rezultatele sondajului: Unde, cum și când încărcați?

Variația consumului în funcție de cazuri specifice de utilizare

Creșterea consumului iarna depinde de eficiența fiecărui model în parte, dar mai ales de cazul specific de utilizare. În cadrul celor trei ierni monitorizate prin proiectul Electromobilitate, am documentat fluctuații mari de consum între trei situații principale de utilizare:

  1. Alergătură de oraș (exemplu: Răzvan – Opel Corsa);
  2. Drumuri pe distanțe medii: 15 km într-o direcție (Doina și Wiwi – Citigo)
  3. Navetă mai lungă între localități: 50 km într-o direcție (Radu – Renault ZOE)

Utilizarea urbană – studiu de caz București

Răzvan este un proaspăt absolvent al promoției 2021 din cadrul proiectului nostru, după ce ne-a furnizat săptămânal, timp de 12 luni, informații foarte utile despre conviețuirea cu un Opel Corsa-e în traficul din capitală.

Cu rare călătorii mai lungi, variația consumului comunicat de Răzvan este un caz tipic, cu valori maxime în decembrie – ianuarie, minime primăvara și toamna și ceva mai ridicate vara, ca urmare a utilizării intense a instalației de aer condiționat.

Caracteristic pentru acest caz de utilizare sunt:

  • vitezele medii mici de deplasare (18 – 20 km/h) din cauza aglomerației la ora de începere a programului școlar;
  • distanțele mai scurte parcurse (între 119 și 438 km pe săptămâna de cînd a început școala), urmate de deschiderea ușilor și pierderea unei părți din căldura acumulată;
  • rutina zilnică include, pe lângă distanțele scurte, opriri dese prin care acumulatorul și habitaclul se răcește și reia ciclul de încălzire la fiecare mini-etapă parcursă.

Utilizarea periurbană – studiu de caz Săcălaz-Timișoara

Săcălaz este o comună aflată în plină dezvoltare urbanistică, amplasată la 15 kilometri de centrul Timișoarei. Călătoriile zilnice efectuate de Doina și Wiwi cu Skoda Citigo au următoarele caracteristici:

  • viteza medie de deplasare ceva mai ridicată (20 – 29 km/h) decât în cazul Corsa-Răzvan;
  • distanțe între 136 și 299 km pentru ultimele 10 săptămâni;
  • etape mai lungi între opriri, care păstrează temperatura acumulatorului și a habitaclului;
  • parcarea și încărcarea în garaj rezultă în temperaturi mai ridicate la pornire.

Absența informațiilor începând din martie se datorează unei lungi așteptări (47 zile) pentru o piesă de schimb, care a imobilizat Citigo începând cu 8 martie.

Valorile mai mici din toamna acestui an, față de cele din primul an de utilizare, este explicată de Wiwi prin faptul că a trecut la utilizarea modului ECO în traficul aglomerat din oraș.

Privind fluctuația consumului în funcție de anotimp, realizată de Doina și Wiwi pe parcursul unui an (luna septembrie 2020 luată ca referință =100%), se poate observa o variație de până la 62% între minimul din iulie 2021 și maximul din decembrie 2020.

Datorită asemănărilor de gabarit și a valorilor de consum documentate până în prezent de EVdatabase (15.8 kWh/100 km) pentru Citigo și Spring, ne așteptăm la o fluctuație asemănătoare a consumului mediu pentru Dacia Spring.

Vom reveni cu o comparație în detaliu a celor două modele și alternativelor sub 10.000 euro, cât de curând.

Naveta între orașe – studiu de caz Ploiești – București

Radu parcurge zilnic, de mult timp, naveta din apropiere de Ploiești la București acumulând peste 700 km pe săptămână. Caracteristicile pentru acest caz ideal de utilizare a unui automobil electric sunt:

  • viteze mai mari de deplasare, între 40 și 50 km/h (în ultimele 10 săptămâni);
  • etape mai lungi, care conservă căldura acumulată în interior și mențin temperatura de funcționare a acumulatorului;
  • puține opriri și implicit mai puține ocazii de răcire a acumulatorului și pierdere a căldurii din interior.

Chiar și în acest caz ideal de utilizare a unui automobil electric, Radu a raportat creșteri de aproximativ 25% între valorile medii realizate în sezonul rece, față de cel cald, cu valori punctuale mult mai ridicate (18.4 kWh/100 km pentru cea mai ridicată valoare medie săptămânală în ianuarie 2021).

La ce ne putem aștepta în sezonul rece – pe scurt

Așa cum au dovedit cele trei cazuri de utilizare și comparația între Kona electric și hibrid, consumul CREȘTE semnificativ în sezonul rece.

Pe lângă impactul financiar, la orice model electric vom constata o scădere a vitezei de încărcare. După primele săptămâni reci, fiecare va găsi reglajele optime pentru confortul personal.

Bun venit în randul electro-zgribuliților, numele de alint folosit pentru proprietarii de electrice aflați la prima confruntare cu iarna.

Articole cu detalii despre variația și cauzele creșterii consumului iarna:

2 Responses

  1. Claudiu spune:

    Pe langa cresterea consumului in perioada rece ar fi util sa stim si ce se poate face (in afara de a tine masina in garaj peste noapte) pentru a proteja bateria de efectul temperaturilor sub zero. Ce solutii exista in acest sens?

  2. Dan Boboescu spune:

    Specificatiile tehnice din industria auto, utilizate pentru proiectarea, testarea și omologarea tuturor componentelor, acopera un domeniu extrem de sever de temperaturi, prin urmare acumulatorul va face față atât gerului extrem cât și caniculei.

    In plus, acumulatorul este protejat de o garanție de OPT ani sau 120.000 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.