
Teama de a nu rămâne fără energie în baterie este un lucru semănat în sufletul omului cu mult înainte ca acesta să devină conducător de mașină electrică. Anii, deceniile chiar, în care telefonul mobil amenință să își dea duhul din cauza acumulatorului niciodată destul de mare au contribuit la crearea anxietății ăsteia. Totuși, dacă în privința telefoanelor mobile „autonomia” a scăzut constant de la performanțele inițiale, mașinile electrice se întrec acum în a oferi din ce în ce mai mulți kilometri disponibili, fie prin creșterea capacității de stocare a bateriei, fie prin eficientizarea consumului de electricitate.
Ați pleca vreodată de acasă cu telefonul descărcat ori fără să vă luați încărcătorul la un drum mai lung?
Știam dintru început că noua mea Kona Electric va veni echipată cu un cablu cu care pot încărca bateria de la o priză Schuko. De fapt, nu m-a îngrijorat niciodată ideea că aș putea să îmi rămână mașina pe marginea drumului în pană de curent, ci mai degrabă perspectiva de a sta acasă o zi întreagă pentru „a pompa” numai vreo 50 kWh în bateria care ar mai „inghiti” încă mult și bine. Soluția logică era, deci, să mă pregătesc cumpărând un echipament special și am facut-o cu entuziasmul cu care părinții cumpără pătuț sau cărucior unui copil care urmează să se nască.
Prima problemă: monofazic sau trifazic?
Kona Electric are incepand din acest an un încărcător de maxim 10,5 kW, dacă intalația furnizează curent trifazat. Eu n-am!
Au fost vreo două luni în care am cântărit avantajele și dezavantajele și până la urmă am conchis că mai bine rămân cu monofazicul meu și instalez o priză de 7kW. (Spun o priză, pentru că o stație presupune un redresor încorporat, dar, cum mai toată lumea vorbește despre prizele astea inteligente numindu-le stații, așa voi face și eu.)
Așadar, diferența de putere de 3,5 kW nu justifica „deranjul” de a bate drumurile la distribuitorul de electricitate și de a cheltui suplimentar o sumă importantă pentru un beneficiu atât de mic. Iată de ce am cumpărat o stație de 7 kW de la un magazin online din România, ceea ce înseamnă un plus de autonomie de mai bine de 45 km pentru fiecare oră de încărcare.

Stația oferă posibilitatea de a fi controlată online și chiar de a fi utilizată prin autentificare cu carduri RFID. Costul total, inclusiv instalarea , a fost de aproximativ 750 de euro, pe care nu i-am regretat o clipă!
Alternative la drum lung
Dar, oricât de performată ar fi, nu poți lua cu tine la drum o stație fixă. Am încărcat de câteva ori la stația CEZ din Craiova, care are cablu inclus, dar știam de ceva vreme că sunt stații de încărcare cu curent trifazic, care nu sunt dotate cu cablu.
Nu ar fi cel puțin hazliu să am unde încărca bateria, dar să îmi lipsească cablul?! Așa că am comandat unul, capabil să furnizeze 22kw, mai mult decât dublul celor 10,5kW, gândindu-mă că, deși voi plăti 3-4 euro în plus, voi avea mai puține pierderi de putere pe cei 5 m de cablu, fiind ceva mai gros decât cel de 11kW.
Prețul acestuia a fost cu puțin mai mare de 600 de lei, iar livrarea în 5 zile de la depozitul din Germania al magazinului online chinezesc m-a surprins prin promptitudine. Încărcând astfel, Kona poate parcurge mai mult de 70 km pentru fiecare oră de încărcare. Vă las să calculați cam ce ar însemna asta în cazul unei plimbări obișnuite în parc, urmată de vizionarea unui film la cinema.

„Înarmat” cu acest cablu, am încărcat glorios și gratuit la stația nou-nouță de la o benzinărie Socar deschisă de curând. Totul a decurs perfect. Încărcarea pornește de cum conectezi cablul, nefiind nevoie de nicio autentificare.

Sunt momente în care mă uit cu jind la câte un Renault Zoe, care se încarcă la o priză de curent trifazic cu o putere de 22 kw a curentului alternativ. Atunci oftez… Dublă puterea, jumătate timpul…!
Ce urmează de acum înainte?
Înainte de orice, muncă de lobby! Există programe de sprijin financiar pentru instalarea de astfel de stații de către diferite instituții și mai există și prevederi legale privind obligativități ale deținătorilor de parcări cu mai mult de 100 de locuri privind autoturismele plug-in. Cum toate autoritățile susțin (cel puțin declarativ) mobilitatea electrică, un email către acestea din partea fiecărui proprietar actual ori viitor de automobil electric ar da un impuls suplimentar electromobilității, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri.
Până la urmă, stațiile de încărcare rapidă, care livrează puteri de 50kw (ori chiar mai mult) în curent continuu sunt pentru drumurile lungi, în care se simte nevoia de a alimenta în fereastra de timp acordată unei cafele. Desigur, nici acelea nu sunt suficiente, dar foarte importantă pentru mine este nevoia de soluții de încărcare în curent alternativ, indiferent că vorbim de priza domestică, despre cea de la serviciu, despre cea de la hotelul sau pensiunea unde ne vom petrece vacanța ori din parcarea mall-ului ori supermarketului.
Vreau mai mult verde și aici includ și markerele verzi din harta aplicației plugshare!
„Cum toate autoritățile susțin (cel puțin declarativ) mobilitatea electrică, un email către acestea din partea fiecărui proprietar actual ori viitor de automobil electric ar da un impuls suplimentar electromobilității, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri.”
Cum virusul electricelor m-a afectat definitiv, perspectiva de a achiziționa o electrică este foarte mare.
Cum scrie și în textul citat m-aș încumeta să-i scriu primarului din municipiul Brad o scrisorică dar mi-ar fi foarte utilă legea care acordă acel sprijin financiar.
Nu doar faptul că aș lua o electrică și asta ar implica o stație de încărcare în Brad, dar municipiul se află pe DN 76 Deva – Oradea, un traseu destul de circulat spre Băile Felix dar se află și un faimos Muzeu al Aurului care ar impulsiona vizitarea orașului și de către elctro-automobiliști !
Poate mă ajutați cu legea respectivă, să o pot cita în scrisorea adresată primarului din Brad – Hunedoara.
Mulțumesc.
Mă bucur foarte mult că doriți să vă implicați!
Iată informațiile de care aveți nevoie:
Directiva 2010/31/UE, cu modificările și completările ulterioare
Legea nr. 34/2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi
Detalii privind finanțarea achiziționării și instalării de stații:
https://www.afm.ro/statii_reincarcare.php