Primele experiențe cu Model 3 după un an cu Peugeot e-2008

Introducere

Silviu face parte dintr-un grup foarte restrâns de colegi din echipa proiectului Electromobilitate, care continuă colaborarea în cel de al doilea an, cu informații despre al doilea model electric. Acest angajament pe termen lung ne oferă o perspectivă unică a experiențelor acumulate după zeci de mii de kilometri la volanul unor mașini construite de diferiți producători.

Colegii lui Silviu din grupul multi-marcă sunt:

  • Klara și Attila: Smart Forfour și Kona
  • Marius: e-Up! și Model 3
  • Paul: Kona și Spring
  • Cosmin: ZOE și ID.3
  • Darius: ZOE și Model 3
  • Tudor: Ioniq, Kona, Peugeot e-208 și IONIQ 5

În curând li se va alătura Ovidiu, care așteaptă cu nerăbdare să facă tranziția de la Peugeot e-2008 la Model 3.

Peugeot e-2008 (2020-2021) și Tesla Model 3 (începând din decembrie 2021)

Consum:

La partea de consum, Tesla Model 3 este clar mult mai eficientă și permite drumuri ceva mai lungi fără oprire de încărcare. În final, eu simt că sunt un pic mai flexibil în legătură cu unde opresc să încarc. Aș spune că iarna se vede cea mai mare diferență, undeva la 20-30% mai eficientă Tesla, în aceleași condiții de drum/temperatură.

Motivele consumului mare realizat de mine în ultima perioadă cu Model 3 sunt:

  • mulți km de autostradă, la viteze de 130-140 km/h;
  • foarte multe drumuri scurte, în oraș, care au necesitat reîncălzirea cabinei și bateriei foarte des.


Confort și spațiu interior:

La spațiul interior pot spune că 2008 e mai versatil. In plus, iți poți alege tapițerie sau piele, poți avea mai multe opțiuni în legatură cu dotările, pe placul fiecăruia. Pentru mine, Tesla este perfectă, opțiunile alb/negru sunt de ajuns, simplitatea interiorului reprezintă un principal factor de cumpărare dar, în același timp, știu că majoritatea persoanelor preferă mai multe opțiuni de personalizare când vine vorba de interior.

Spațiul de stocare este mult mai mare la Tesla, portbagajul, compartimentul ascuns din portbagaj și „frunk”-ul oferă un avantaj clar competitiv.

Spațiul interior, pentru pasageri, pare să fie mai mare (cel puțin în spate) la Peugeot. Clar este că la drum lung pasagerii din spate sunt mai confortabili. În față nu simt diferențe semnificative, în afară de garda la sol mai joasă, implicită unei clase diferite: SUV vs. Sedan.

Performanță/senzație de condus:

Tesla Model 3 este câștigătorul clar, performanța e mult mai mare și suspensiile sunt calibrate pentru o senzație de „conectare cu șoseaua” la un alt nivel. Este clar că e-2008 a fost creat pentru a împlini nevoile cumpărătorului și nu este axat pe performanțe sau senzație de a conduce, ci pe deplasarea dintre A și B. Cu acestea fiind spuse, Peugeot-ul beneficiază de cuplul instant al motorului electric și este o plăcere să-l conduci, comparat cu o mașină pe combustie.

Tehnologie:

Unul din principalele motive pentru care am ales Tesla Model 3 este ecranul ce controlează întreaga mașina. Rezultă o flexibilitate enormă, prin update-uri Software, de a modifica funcții și aspecte ale mașinii în orice fel (aproape). In opinia mea, sisteme de acest gen vor fi implementate în viitor de către majoritatea mărcilor de automobile, pentru că doar așa vor putea sta competitivi, cu upgrade-uri frecvente ale softului.

Este clară și diferența între sistemele de conducere autonomă de la Tesla și Peugeot. În cazul meu, consider cel de la Tesla mult mai intuitiv, mai aproape de un comportament uman și atent la mult mai multe obiecte mișcătoare decât sistemul Peugeot (de exemplu pietoni, care sunt văzuți de Tesla și nu sunt văzuți de Peugeot).

Design exterior și „interes public”:

La nivel de design lucrurile sunt întotdeauna subiective. În opinia mea ambele mașini arată fenomenal, dar Tesla Model 3 are un mic avantaj pentru mine din punctul acesta de vedere. Din câte am observat, Peugeot-ul este mai interesant pentru Români, la nivel de design exterior însă, este punctul la care Tesla câștigă tot mai mult interesul public.

Dacă în Peugeot mă întreba din când în când cineva despre mașină și se mirau că este electrică 100%, la Tesla nu există zi în care să nu văd persoane că se uită după mașină (chiar se și aude: „uite o Tesla”). Mulți participanți la trafic întorc capul să se uite mai bine sau îmi cedează prioritate mai des. Alte persoane mă întreabă despre mașină imediat ce cobor din ea, oriunde aș fi.

Overall, punctele importante pentru mine sunt: simplitatea interiorului, tableta ce controlează toată mașina și tehnologia. Acestea au făcut alegerea destul de ușoară în favoarea Tesla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.