ANIVERSARE – Tesla Model 3 LR rwd după șase ani

In 2 noiembrie 2018 ora 13:30 am fost programați să ridicăm un Model 3 Long Range rwd de la reprezentanța din Lyndhurst, Ohio, fiindcă dealerii din Michigan și alte câteva state au reușit să blocheze temporar vânzarea directă clienților, practicată de Tesla.

Recitind primul articol, despre livrare și drumul parcurs în trei până acasă, am descoperit din nou emoțiile legate de eveniment și nedumerirea față de un nou stil de a conduce un automobil.

Semnele de întrebare, despre cât de practic este să ai toate comenzile ascunse în meniurile unei tablete agățate de bord, s-au clarificat rând pe rând, mai ales după introducerea comenzilor vocale pentru diferite funcții des utilizate (climatizare, telefon, radio, muzică, etc).

Dar adevărata ucenicie cu Tesla s-a derulat pe parcursul unei excursii în Europa, demarată în ziua de Crăciun 2018, pe traseul Motor City-Baltimore și continuată din portul norvegian Drammen până la Timișoara, unde am ajuns la finalul lunii februarie, după un traseu bogat ce ne-a purtat prin Suedia, Danemarca, Germania, Austria și Ungaria.

Presărată cu vizite la prieteni și test drive-uri oferite celor interesați de mobilitatea electrică, așa cum era de firavă în urmă cu șase ani, scopul a fost călătoria în sine, nu destinația Timișoara. Aici, Tesla Model 3 a fost botezată TM 3 (timi trei) și a continuat drumul spre Sibiu și Bran, pentru teste paralele cu Ionică (Hyundai Ioniq) și participarea la prima întâlnire a electromobiliștilor din România, acolo unde s-a înfiripat asociația AERO.

Atât la dus, pe parcursul celor șase luni din România, cât și la întoarcerea spre Motor City, TM 3 a devenit pentru numeroase rude, prieteni și cunoștințe, sau pur și simplu persoane interesate, primul automobil electric condus, îndeplinind rolul de vestitor al unei noi forme de deplasare, mai tăcute și mai curate.

Veterana TM 3 după șase ani

La împlinirea primilor șase ani alături de familia noastră în 2 noiembrie 2024, o frumoasa zi de toamnă, TM 3 a atins borna 100.000 mile (160.934 km), o aducere aminte că au mai rămas 20.000 mile sau doi ani de garanție și călătorii fără grija acumulatorului sau a motorului.

Am aniversat evenimentul cu o călătorie la Chicago, fapt datorat vizitatorilor noștri din Sibiu, Roxana și Cătălin, pe care i-ați întâlnit la câteva evenimente de promovare a mobilității electrice și i-ați ”cunoscut” mai bine din două articole, scrise la diferență de cinci ani:

Călătorie aniversară la Chicago

Călătoria aniversară a fost fără evenimente, TM 3 alunecând lin pe traseul bine cunoscut, cu o mână de ajutor din partea lui Cătălin, care a condus-o și în România, în urmă cu cinci ani. Dacă atunci aveam încă numeroase întrebări despre estimarea la bord a autonomiei, a timpului de deplasare și bineînțeles a consumului, de aceasta dată am cules câteva imagini din aplicația TeslaFi și de la bord, care vorbesc de la sine.

Am marcat pe informațiile furnizate de aplicația TeslaFi etapa condusă de Cătălin, aflat în premieră la volanul Tesla pe autostradă în SUA:

  • parcurs 119 km,
  • viteza medie 109 km/h, viteza maxima 122 km/h,
  • temperatura exterioară 9.4 C, interioară 19 C,
  • consum mediu 17.2 kWh/100km.

După o scurtă încărcare de 16 min la Supercharger, am schimbat șoferul și călătoria a continuat cu o etapă mai lungă, 2h 20min, care a inclus traficul din Chicago și opriri pentru plata autostrăzii, dar parametrii de bază, ce influențează autonomia, s-au menținut aproape constanți:

  • consumul mediu 17.3 kWh/100km
  • viteza medie 100km/h, maximă 121 km/h

Am subliniat aceste detalii, pentru a deschide discuția despre cât de predictibil a devenit comportamentul mașinii după această perioadă lungă de utilizare, câtă vreme deplasarea se face aproximativ în limitele vitezelor legale afișate în cele trei state străbătute: Michigan, Indiana și Illinois.

Călătoria de întoarcere

A doua zi, pe drumul spre casă, condițiile au fost diferite. Singur în mașină, climatizarea suflând aer rece, fiindca afară s-au făcut spre final 26 C… în ultimele zile din octombrie?!

In plus, din cauza închiderii unei autostrăzi aflate în lucru, pe toată devierea masivă traficul a fost greoi, așa că în primele aproape două ore am înaintat mai puțin de 200 km, cu un consum mediu de 16.5 kWh/100km (viteza medie 103 km/h, maxima 121 km/h).

O funcție extrem de utilă pentru managementul autonomiei, prin calibrarea vitezei de deplasare, care nu era disponibila în urmă cu șase ani, este imaginea și informațiile oferite în meniul ENERGY. O privire rapidă pe graficul ce reprezintă descărcarea îți comunică cu verde dacă te deplasezi mai bine decât estimarea afișată inițial.

Pentru prima etapa a drumului de întoarcere am economisit puțin la categoria ”driving” și la climatizare, fiind singur în mașină. In schimb precondiționarea acumulatorului pentru încărcarea rapidă la SC pare să fie destul de ”costisitoare” în acest caz.

După o pauză de dezmorțire și 14 minute pentru încărcare la Supercharger aveam suficientă energie pentru a ajunge acasă. Am fost bucuros să văd că rețeaua de încărcare Electrify America, născută din amenzile pentru Dieselgate, a plasat recent șase stații lângă cele instalate de Tesla în urmă cu doi ani.

După bunul obicei, pentru a evita blocarea stațiilor după o încărcare suficientă până la următoarea destinație, TM 3 m-a anunțat că am suficientă energie spre casă, unde urma să ajung peste 2h 41min, la ora 3:09 cu 1% rezervă (imaginea din stânga).

Deși vorbim despre încrederea om-mașină ce se formează în șase ani de utilizare, am mai încărcat 10% și într-adevăr am ajuns exact la ora prognozată (3:09) cu 11% rezervă în garaj (imaginea din dreapta), după o etapa de 275 km parcursa în 2h 33min (viteza medie 108 km/h), cu un consum mediu de 15.4 kWh/100km.

Concluzii după șase ani

Dincolo de aceste detalii interesante doar pentru amatorii de statistici, concluzia după mai mult de 160.000 km parcurși cu TM 3 este că avem încredere în autonomia estimată, dar mai ales în faptul că vom găsi o stație de încărcare oriunde ne duce călătoria.

Nu a fost de la început așa. În urmă cu șase ani trebuia bine planificată o excursie lungă, spre locuri mai puțin umblate de electromobiliști. Dar multe s-au schimbat în bine pe parcursul acestei perioade, în care Tesla a lansat Model Y și Cybertruck, alături de S, X și Model 3.

Indiferent de formă, dimensiune sau performanțele ce acoperă un spectru larg de valori pentru numeroase modele în prezent, excursiile cu TM 3 au rămas la fel de plăcute, line, tăcute și fără fum la eșapament.

Iar argumentul suprem vine la ”pompă”, atunci când compari cele trei încărcări necesare călătoriei cu prețul carburanților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.