Aproape gata de drum spre Paris cu ID.4?

Sfârșitul săptămânii ne-a prins la relaxare la Colibița, o locație foarte frumoasă, la o distanță rezonabilă față de Cluj, aproximativ 150 de km.

Consumul până acolo, a fost de aproximativ 16 kWh/100 km, ce s-au adăugat la consumul monstruos, față de cifrele cu care eram obișnuit, înainte de plecare fiind de 19 kWh/100 km, pentru cei aproape 30 de km făcuți în Cluj, până vineri.

De ce așa mare? AC-ul și precondiționarea au avut un  rol, aproape în fiecare zi înainte de plecarea de la serviciu pornind mașina între 10-15 minute, pentru a răcori interiorul, astfel încât am văzut consum pe bord de 40 kWh/100 km în 2 km cu urcare și AC.

Drumurile din zona stațiunii mai au nevoie de îmbunătățiri, se lucrează încă la ele, pe partea nordică a lacului, cam 3 km de lucrări, drumul pe partea sudică fiind de pământ, așa că atenție doritorilor.

Locații de încărcare în zonă, apar ca fiind 3 pe plugshare, dar în realitate eu am găsit numai 2, la Fishermans, cu plată, 10 lei pe oră, pentru toata lumea, 22 kW, un Tesla destination charger, type 2. A doua stație la hotelul Roser, tot o stație Tesla, dar numai pentru clienții hotelului.

Am plecat de acasă cu 82 % baterie, am încărcat la Kaufland Dej, pe type 2, CCS-ul nu mai este prieten cu ID.4 de vreo 3 săptămâni la acea stație, 5 kW, așa că am ajuns la Colibița cu aproximativ 56%. După plimbările prin stațiune, duminică la prânz aveam 49%, și era clar că voi ajunge la Cluj fără a fi necesară încărcarea, chiar dacă am avut pauze în locații cu stații, nu am dorit să încarc, pentru a verifica stația de 150 kW de la Audi Cluj.

La întoarcere am preferat drumul pe lângă baraj, spre Prundul Bârgăului, un drum excelent și în coborâre, astfel încât după 40 de km parcurși, aproape de Bistrița, consumul a fost de 6,9 kWh/100 km datorită regenerării pe coborâre. Am ajuns la Cluj, după 153 km cu un consum de 12,9 kWh/100 km, setările mașinii fiind de ceva timp mai curajoase,.

Acum nu mai folosesc modul eco la motor, ci confort, diferențele la autonomiei fiind de doar 5 km între cele 3 moduri, eco-confort-sport. (pentru cei ce nu știu, mașina are 4 moduri de condus, eco, confort, sport și individual, la ultimul se pot seta mai multe caracteristici, care nu știu dacă au efect sau nu, probabil la cele cu șasiul adaptativ s-ar cunoaște mai bine). Eu folosesc direcția pe sport, pentru că pare mai incisivă așa, șasiul confort, motorul confort, climatizarea confort.

Astfel media dus-întors a fost undeva la 14.5 kWh/100 km, în condiții de 30-33 grade, AC continuu. Pe acest drum am folosit și ev notify, așa am observat că temperatura bateriei a stat la 30 de grade maxim, deși afară erau spre 34.

In completare la articolul cu canicula și ID-urile, la mașina mea, consumul AC-ului este undeva în plus cam 1,4 kWh/100 km, consumul fără AC, în staționare, fiind de 0,3 kWh/100 km.

La Cluj am ajuns la cei de la Audi, cu un mesaj la bord pe care nu l-am mai văzut până acum: vă rugăm să încărcați mașina, bateria a ajuns la 20 %.

Stațiile din curtea Audi, așa cum se plâng toți pe Plugshare, se pare că ar fi numai pentru mașinile lor, din 4 locuri de parcare, 3 erau blocate cu mașinile lor puse la încărcat. Am prins un loc lângă cea mai rapidă stație văzută de mine în România, de 150 kW, iar până la 35% a încărcat cu maxim 127,8 kW, după 35% scăzând spre 120 kW.

Ce m-a impresionat cel mai mult a fost mesajul de început, de la 18% până la 100 % 30 de minute, la o baterie de 77 kWh, a fost wow, sau mesajul din aplicație: 780km/h autonomie adăugată.

Așa să tot faci drumuri până la Paris!

Datorită consumului mic obținut la întoarcere, am reușit să aduc consumul mediu săptămânal, spre media  cu care eram obișnuit, 376 km cu 15 kWh/100 km. Pentru faptul că am vrut să verific stațiile, am mai adăugat suma de 29,55 lei la plățile făcute până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.