După reacțiile și comentariile primite la un recent articol, dedicat evoluției segmentului premium electric în 2022, se pare că „Made in China” poartă în continuare stigmatul produselor ieftine de calitate îndoielnică.
Pentru electromobiliștii europenii interesați de modele Tesla, Polestar sau BMW iX3, faptul că sunt produse în China nu a fost un impediment la achiziție. Pe plan global, China fiind de departe cea mai mare piață pentru automobile electrice, Made in China este un imbold pentru achiziție, asemănător cu experiența românească cu Dacia, chiar dacă Spring-ul este tot… Made in China. In curând și fanii mărcilor Smart și Mini se vor obișnui cu gândul că mașinile lor sunt asamblate în China, așa cum s-a întamplat cu modele produse de SAIC (Shanghai Automotive) sub brandul MG.
Probabil cea mai mare surpriză a articolului amintit a fost statistica livrărilor din 2022, unde NIO, un startup fondat în 2014, care a livrat primele mașini în 2018, este plasat înaintea renumitei firme germane Audi. Pe lângă tradiția auto, Audi beneficiază de atât de tehnologia platformei electrice premium dezvoltată de Porsche pentru gama de modele Taycan, cât și de MEB, platforma dedicată a grupului VW, unul din cei mai mari producători auto mondiali.
Statistici livrări automobile premium 100% electrice în 2022:
1. BMW – 211.755, +107%
2. NIO – 122,486, +34.0% (startup China)
3. Audi – 118196, +43%
4. Mercedes – 117.800, +124%
5. Zeekr – peste 70.000 (brand premium 100% electric al grupului Geely, primele livrări ale singurului model Zeekr 001 demarate în octombrie 2021) Sursa: CNEVpost
6. Polestar – 51500, +80%, Sursa: comunicat Polestar
Electrificarea segmentului premium – Audi, BMW, Mercedes dar și NIO, Zeekr, Yangwang?
Dacă mai adăugam și faptul ca Audi a dat în judecată NIO pentru utilizarea numelor ce includ litera S, considerând că NIO ES6 și ES8 încalcă mărcile înregistrate de Audi S6 și S8, este evident că micul startup chinezesc a câștigat atenția echipei din Ingolstadt. NIO a „rezolvat problema” păstrând numele în China, dar schimbându-l în Europa în EC6 și EC8.
De aici se naște întrebarea, cum de a reușit NIO să livreze mai multe automobile electrice decât Audi și prin ce se deosebesc cele două firme? Sau poate se aseamănă…?
Viteza de inovație într-un startup
1. In primul rând trebuie să subliniem viteza de reacție la condițiile regionale și nivelul rapid de inovație dintr-un startup. Lipsa unei structuri organizatorice complicate, osificate și bântuită de stihiile luptelor între diferite departamente, caracteristice oricărei organizații globale, se traduce într-o viteză mai mare de lansare a noilor modele. Rezultatul este o gamă de produse mai mare livrată de NIO, decât de Audi în 2022.
In timp ce echipa din Ingolstadt se lupta cu efectele scandalului Dieselgate și a proceselor, plus arestărilor ce au rezultat, colegii din München, unde se află centrul tehnic european NIO, la doar 80 km sud de Audi, se concentrau pe viitorul 100% electric al firmei.
2. Efectul prejudecăților legate de sindromul „not invented here”.
Pentru oricine a lucrat în proiecte globale, fenomenul respingerii ideilor venite din altă regiune (sau chiar din altă țară în Europa) este cunoscut. Cu atât mai mult în cazul Tesla, care părea să facă totul altfel decât erau obișnuiți veteranii industriei auto. Ideile legate de producția de acumulatori, investițiile într-o rețea proprie de încărcare, chiar și vânzarea directă clienților, fără piedicile puse de dealeri în calea mobilității electrice, au fost inițial respinse.
Cu totul altfel în China, unde arta copierii și lipsa oricărei protecții legale a firmelor globale pentru patentele din străinătate, au generat mecanismul de copiere și apoi perfecționare a unor idei. În cazul NIO, rețeaua de încărcare proprie la 31 decembrie 2022 număra 7159 prize, dar și 1315 stații de schimbare rapidă a acumulatorilor, o idee prezentată de Tesla în 2013, testată în California și apoi abandonată. De altfel, scandalul falimentului firmei israeliene Better Place reverberează în lumea auto, la auzul noțiunii de schimbare a acumulatorilor.
In paralel, la ultima prezentare de produse, NIO a introdus a treia generație de stații de schimbare rapidă, capabile sa efectueze peste 400 schimbări rapide pe zi și încărcătoare DC cu putere maximă de 500 kW.
Dincolo de automobile noi, o privire în universul mobilității electrice
Oricine este interesat de tranziția spre electromobilitate își pune cel puțin două întrebări fundamentale:
- De unde va proveni energia electrică necesară electrificării întregului transport rutier?
- Cum va suporta rețeaua de distribuție a energiei electrice încărcarea suplimentară?
O soluție propusă în urmă cu trei ani în lucrarea de licență de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, TM) pentru județul Timiș, sunt stațiile prevăzute cu panouri solare și acumulatori refolosiți, după încheierea primei vieți de utilizare pe autovehicule.
Ciugud Păuca
Pe lângă adoptarea soluției la nivel privat pe scară tot mai largă, am discutat pe larg astfel de aplicații, sau unele asemănătoare (fără acumulatori), după electro-șezătoarea de la Ciugud, Hăpria și Păuca în mai 2022. In plus, am publicat imaginile și experiențele colegilor noștri cu astfel de stații în străinătate.
Fastned Schönbrunn
Ca toate firmele preocupate de extinderea posibilităților de încărcare pentru clienți, Audi și NIO au propuneri foarte interesante, care nu se bazează pe puterile foarte mari necesare hub-urilor cu zeci de stații rapide.
Hub-ul Audi
Despre hub-ul de încărcare, botezat de Audi „Cube”, am scris cu ocazia publicării comunicatului de presă, ce anunța conceptul bazat pe încărcarea de la soare a acumulatorilor refolosiți.
Intre timp, în ciuda opiniilor păreriștilor din media socială, rezultatele favorabile de la Nürnberg au încurajat firma Audi să extindă experimentul în alte localități, adaptând proiectul la necesitățile locale.
Battery swap NIO
NIO a abordat reducerea încărcării rețelei de distribuție a energiei electrice, cu puterile foarte mari necesare încărcării rapide, din cu totul al punct de vedere, revizitând conceptul de schimbare rapidă a acumulatorilor.
Avantajul clientului de a fi gata de drum după cinci minute și de a nu-și bate capul cu SOH – state of health și garanția acumulatorilor este prioritatea numărul 1. Dar încărcarea lentă a acumulatorilor schimbați în perioada când consumul în rețea este minim, ajută mult la echilibrarea cererii și producției, cu efecte benefice macroeconomice rezultate din randamentul crescut al producției și utilizării energiei electrice.
Diferențe de execuție
Revenind la subiectul de unde am pornit discuția, viteza superioară de reacție, inovație și execuție a unui startup, comparativ cu marile firme tradiționale, hub-ul Audi și stațiile de schimbare rapidă NIO sunt un exemplu foarte bun.
In toamnă, un comunicat de presă informa că în urma rezultatelor economice și satisfacției exprimate de clienți cu primul hub de încărcare de la Nürnberg, Audi a decis să continue investițiile la Zürich, Salzburg și Berlin, alte stații urmând să fie deschise în 2023 și 2024 în Germania.
In același timp, NIO bazându-se pe experiența acumulată cu rețeaua din China (peste 1300 puncte de schimb și câteva milioane de operații rapide monitorizate) a extins la 10 puncte rețeaua europeană, cu ajutorul producției de stații robotizate din Ungaria.

Cea de a zecea stație instalată la Zusmarshausen, în apropiere de Augsburg, pe autostrada ce leagă două capitale rivale ale automobilismului german: München (BMW) și Stuttgart (Mercedes), este un excelent exemplu despre viteza de reacție a startup-ului chinez, care este pe cale să finalizeze în 2023 o axă europeană nord-sud de deplasare electrică rapidă, utilizând stațiile de schimbare a acumulatorilor.
Hub-ul electromobilistic de la Zusmarshausen este cel mai mare din Germania la ora actuală și include încărcătoare rapide de până la 450 kW și Superchargere Tesla.



My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.