Bilanț de aprilie cu Renault Zoe: „stresul autonomiei a dispărut”

Orice conversație despre Zoe pornește de la modul în care primul model electric Renault a dominat ani în șir înmatriculările europene, ca urmare a unui număr mai mare de clienți care au găsit combinația franceză de design, spațiu, autonomie, performanțe, încărcare (22 kW Type 2) și preț, mai atractivă decât la alte electrice.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu regina înmatriculărilor europene, am alcătuit un tabel comparativ cu cele trei variante oferite în prezent pe aceeași caroserie.

Chiar daca trei colegi participanți la proiectul Electromobilitate au decis în favoarea variantei ZE50 R135, începând de săptămâna viitoare li se alătură Kodok Márton cu un ZOE ZE40 R110.

Într-un scurt schimb de mesaje Márton ne întreabă:

Cum se poate contribui la statistica de ElectroMobilitate ?

Am un Zoe 41, în Târgu Mureș, încarc din solar, deci dețin smart meter și știu și costurile de pierdere la încărcare. Luna martie-aprilie complet am încărcat de acasă.

Parcurg 1000+ km într-o lună doar în oraș.

O prima imagine transmisă de la bord indică un consum „obișnuit” pentru Zoe în această perioada, însă Márton atrage atenția la un subiect mai neplăcut pentru buzunarul proprietarilor: pierderile la încărcare. Așteptăm cu mult interes contribuțiile sale la proiectul Electromobilitate, unde este într-o bună companie cu alți electromobiliști care încarcă de la soare, așa cum ați aflat (în ordine cronologica) de la Marian Nica (Balș), Claudiu Suma (Timișoara), Marius Boicu (București) și Csaba Papp (Oradea).

Consum săptămânal Zoe și media din luna aprilie

O lecție utilă din valorile de consum realizate de Radu, Darius și Șerban în ultima săptămână este că odată cu eliminarea utilizării încălzirii și altor consumatori suplimentari necesari iarna, consumul mediu realizat cu naveta Ploiești – București și cel cu drumurile din zona Timișoara și Suceava se apropie foarte mult.

Intre valoarea minima 13.7 kWh/100 km si maxima 14.1 kWh/ 100 km comunicate pentru săptămâna trecută, diferența este de 2.9%, în timp ce la mijlocul lunii martie, când era încă frig la Suceava, consumul lui Serban, pe distanțe scurte în oraș, a fost cu 50% mai mare decât cel înregistrat de Radu, cu naveta sa constantă.

Consumul mediu bun realizat cu Zoe, comparativ cu alte modele din garajul nostru virtual, excelează în cazul navetei zilnice parcurse de Radu din apropiere de Ploiești la București. Acesta este un caz ideal de utilizare a unui automobil electric, care evidențiază economiile realizabile cu o electrică, comparativ cu orice variantă hibridă (echipată cu motor termic). Odată cu autonomia de primăvară în creștere, distanțele parcurse fără reîncărcare se extind treptat, așa cum constată și Șerban după prima iarnă friguroasă de la Suceava la volanul lui Zoe.

Datele de exploatare ale lui ZOE la sfârșitul lunii:

Parcurs:  564 km
Viteza medie:  45.5 km/h
Consum mediu:  14.0 kWh/100 km
Costuri alimentare:  25 lei

Toate astrele s-au aliniat la început de sezon cald să-mi facă drumurile cât mai plăcute. Cu ochii totuși pe procentele bateriei, atât cât să-mi pot planifica cât mai bine deplasările și încărcările obișnuite, pot spune că stresul autonomiei a dispărut, acum că pot face mult peste 300 km cu un plin de electroni.

Așa că mă bucur din plin de liniștea, alunecarea curată și eficientă!

Radu Dimofte, Ploiești

Dacă una din cele trei variante de Renault Zoe este pe lista de priorități pentru achiziție prin programul de subvenționare rabla plus, puteți lua legătura direct cu proprietarii la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau pe adresa office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.