VW ID.3 – primele semne pozitive pentru autonomia de vară

Obișnuiți cu buburuzele grupului VW și ale echipei noastre, e-Up și Citigo, să realizeze cele mai bune valori de consum, noul ID.3 a venit cu valori dezamăgitoare în sezonul rece, după reclama făcută pentru noua platformă electrică MEB.

Plasate până în prezent deasupra mediei de consum a mini flotei participante la proiectul Electromobilitate, ID.3-urile noastre lasă loc pentru multe optimizări, până să ajungă în aceeași ligă de consum și autonomie cu rivalul declarat: Tesla.

Consumul mediu săptămânal

Așa cum am subliniat și în cazul navetei parcurse de Radu cu Renault Zoe, de la Ploiești la București pe drumuri naționale, în sezonul rece rulajul cu viteze moderate duce la cel mai mic consum în afara aglomerațiilor urbane.

ID.3-ul lui Daniel pendulează des intre Timișoara și Arad pe autostradă, realizând peste 75% din parcursul săptămânal în regim extraurban, ceea ce a dus la cel mai mic consum mediu din echipa ID.3 în sezonul rece.

Dacă frânarea regenerativă este eficientă, în curând ar trebui să observăm o reducere a consumului exemplarelor din București pe durata sezonului cald. In general, electricele consumă mai puțin în regim urban, o inversare față de sezonul rece, care derutează puțin în primul an de utilizare, autonomia la drum lung fiind mai redusa, decât cea din oraș.

Consumul mediu ID.3 comparativ cu alte modele din garajul nostru virtual

Mașina lui Călin este tot în service, ceea ce a afectat valoarea medie a consumului din luna aprilie, lipsindu-i două săptămâni cu temperaturi mai calde la Cluj din statistica personală.

Experiența cu service-ul nu pare a fi cea mai fericită, după câte lasă să se înțeleagă următorul mesaj:

Nu am primit încă mașina. De îndată ce o primesc am să transmit informațiile și cu această ocazie doresc să scriu câteva cuvinte despre prețul pieselor de schimb.

Consider că se vorbește prea puțin despre costurile reparațiilor, chiar dacă mașina e nouă sau electrică și e un lucru ce ar trebui luat în calcul, incidente poate păți oricine

Daca ați urmărit evoluția consumului celor patru ID.3-uri în sezonul rece și relatările proprietarilor despre valorile ridicate, ați observat cu siguranță că ID.3 se plasează sistematic în jumătatea superioară a mediilor lunare realizate de echipa proiectului Electromobilitate. Vestea bună vine de la Timișoara, unde Daniel a realizat în oraș, la temperaturi exterioare peste 25 grade Celsius, un consum între 11 și 12 kWh /100 km.

Strategia de a proteja acumulatorul în perioada rece, utilizând electroni prețioși pentru încălzirea acestuia, este probabil determinată de reducerea riscului și costurilor de garanție pentru acumulatori, dar se face pe buzunarul clienților, care achită energia electrică la fiecare încărcare.

Fiind vorba de o arhitectură nouă, dedicată automobilelor electrice, care se multiplică rapid cu noile variante asamblate de grupul VW pe platforma MEB (ID.4, ID.6, Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron, etc.), tot ce putem spera este ca pe măsură ce echipa VW colectează mai multe informații de la exemplarele aflate în trafic, va optimiza softul de management al acumulatorului (BMS) și va reduce consumul intern de energie. După ce actualizările de soft OTA vor funcționa, reducerea consumului în cel de al doilea sezon rece ar trebui să fie vizibilă pentru proprietari, fără timp pierdut în service pentru update-uri.

Intr-un cuvânt, grupul VW mai are foarte mult de lucru, până platforma MEB poate să țină pasul cu eficiența Tesla sau Hyundai Kia, așa cum rezultă din experiența echipei noastre, în viața de zi cu zi alături de Kona, Niro și Model 3.

În direct cu proprietarii

Cosmin – București

117 km cu un consum mediu de 22.4 kWh/100 km în ultimele 5 zile din aprilie.

Am prins și câteva dimineți mai răcoroase, dar în principal e un pic mai mare decât media, pentru că am mers mai grăbit cu diverse treburi prin oraș.

Per total în aprilie am strâns 686 km cu un consum mediu de 19.04 kWh/100 km.

Daniel – Timisoara

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA16586450431626 – 30 Aprilie

In Aprilie am parcurs un total de 3.243 km la un consum mediu de 17.6 kWh/100 km și o temperatură medie de 12.2 grade Celsius.

La Timișoara am trecut de la iarnă direct la vară, la fel ca în ultimii ani, și în weekend temperaturile au fost de 25-28 de grade. Asta a ajutat la consum, care în oraș s-a stabilizat undeva la 11-12 kWh/100 km, cu un trafic relativ lejer.

Alte articole despre experiențele participanților la proiectul Electromobilitate cu VW ID.3:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.