Cum încarc Hyundai Kona de la soare?

Introducere

Fără să știu că Csaba va accepta invitația de a povesti comunității noastre despre realizările sale deosebite în domeniul încărcării automobilelor electrice și a instalării unui sistem fotovoltaic, scriam într-un articol publicat mai devreme:

In mod organic, numeroși proprietari de automobile electrice se gândesc la încărcarea de la soare. Cele două aspecte, deplasarea electrică și producția de curent cu panouri fotovoltaice, instalații hidro sau eoliene, fac parte din aceeași abordare ecologistă a unor probleme ce ne înconjoară. In funcție de instalație și experiența proprie, rezultatele obținute sunt spectaculoase și în timp vor amortiza investiția mare inițială.

Inmatriculările de vehicule electrice noi au generat o capacitate de stocare a energiei de 9 GWh

Nu este pentru prima oară când abordăm subiectul încărcării de la soare, seria de articole fiind inaugurată de Marian Nica și instalația sa de la Balș. A fost continuată de Claudiu Suma, după ce a realizat împreună cu fiul cel mare, Felix, un sistem fotovoltaic la Timișoara. Imaginile transmise de Marius Boicu cu al său Kia Niro și panorurile de la Bucuresti, vin să sublinieze pasiunea electromobiliștilor pentru surse de energie regenerabilă.

Așa cum scrie Claudiu, daca sunteți interesați de subiect este bine să consultați și articolul lui Marius Șerban de la Cluj, sau sa discutați cu specialiștii din asociația pentru electromobilitate AERO despre realitățile din teren, pe lângă literatura de specialitate.

Am formulat pentru Csaba câteva întrebări, din punctul de vedere al nespecialistului, proprietar al unui automobil electric, care ar dori să urmeze exemplele celor mai pricepuți sau îndrăzneți și să încarc pe TM 3 de la soare.

Când și de ce ai decis să încarci de la soare?

Să o luăm, în ordine cronologică. 😊

Totul a început în februarie 2019, cu înscrierea la un instalator autorizat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.

Am observat, că plătesc facturi tot mai mari, la energie electrică (boiler ACM + aer condiționat) și încălzirea pe peleți este destul de costisitoare (gaz, nu există în zonă). Daca încălzesc cu peleți, doar timp de o lună (cum a fost și anul acesta) și în rest cu aer condiționat, pot economisi foarte mult pe sezon (40%).

Imi era deja clar, că soluția pentru mine este să trec la panouri fotovoltaice + mașină electrică și pe viitor autoconsum cât mai mare. Ideea este, să injectăm în rețea cât mai puțin posibil. Pentru doar 19bani/kWh injectat în rețea, nu se merită să investești în sistem PV. Peste câțiva ani, sper să mai pot adăuga și un acumulator (LFP) pentru stocare, când prețurile mai coboară un pic.

In 2020, după ce am analizat (citit pe forumuri/youtube) piața mașinilor electrice, am ales un Hyundai Kona Highway 64 kWh cu 27.000 EUR. Cred că este un best buy și în ziua de azi. Autonomie mare (500km vara, 400km iarna): Drumul Oradea – Timișoara/Cluj, îl parcurg doar cu o singură încărcare acasă (iarna/vara).

După care, am studiat și piața stațiilor de încărcare pe AC (EVSE), pentru acasă. Am găsit două modele interesante, care au și funcția de “Divert”, adică măsoară surplusul de energie ce ar urma să fie injectat în rețea și o “redirecționează” către mașină (“modifică curentul” de încărcare dinamic, între 6-32A).

  1. Zappi – https://myenergi.com/product/zappi/
  2. OpenEvse cu WiFi https://shop.openenergymonitor.com/openevse-wifi-emoncms-ev-charging-station-diy-kit/

+ EmonPi – monitorizează producția și consumul și comunică cu OpenEvse prin WiFi – https://shop.openenergymonitor.com/emonpi-energy-monitor-solar-pv-bundle/

 + cablu Type2 – 32A de 6.5m, comandat de la Ev-Mag.

Mai sunt si altele, dar la prețuri destul de mari.

Am ales soluția OpenEvse cu EmonPi, pentru că este OpenSource, Kit DIY și are cel mai bun preț.

Stânga: OpenEVSE (poza, fără cablu Type2) + descărcător supratensiune Clasa3. Dreapta: EmonPi (montat în tablou distribuție)

Stațiile gratuite, fondurile, încet-încet vor dispărea, curentul se va scumpi, iar dacă stai la casă, cred că acum este momentul pentru a începe sa investești în “viitor”.  

Se justifică economic investiția, sau este doar pasiune pentru o lume mai bună și mai curată?

Dacă prinzi programul Casa Verde și poți aștepta muuuult (nu m-am gândit, că va dura peste doi ani, până am sistemul instalat) + Rabla EV, nu are rost să mai stai pe gânduri.

Se merită și fără programul Casa Verde, doar trebuie să te gândești la o amortizare de 8-10ani pentru instalația fotovoltaică.

Panourile sunt garantate, că puterea lor inițială, nu scade sub 80% în 25 de ani. Practic, panourile vechi, cu o tehnologie învechită, au confirmat deja, că acest procent rămâne de fapt între 85-90%. 

Invertorul are o garanție de 10 ani, dar putem estima o durată de viață (îmbătrânirea componentelor) ~15 ani. (preț 5.000 RON).

Investiția proprie, pentru sistem PV, aprox. 7.500 RON, prin programul AFM rezultă amortizare în 2-3 ani.

+ boiler ACM cu pompă de caldură = 6.700 RON => amortizare 4-5 ani

Ce sistem ai ales? Panouri, invertor, etc?

Instalatorul a făcut mai multe pachete cu Panouri + Invertor, la diferite puteri și prețuri.

Până acum, am folosit energie electrică de la rețea, aproape 6.000-7.000 kWh/an. Astfel, am ales un sistem PV de 6.27 kWp, cu invertor monofazat hibrid de 5 kW.

  1. Panouri: policristaline Amerisolar 285W x 22buc. = 6.27 kWp (aici era mai bine Canadian Solar sau Trina)

Am ales această variantă de panouri, din cauza diferenței mare de preț, în oferta instalatorului,  între policristaline vs. monocristaline și diferența mică de “producție” între cele două tehnologii. (vezi poza de mai jos)

Sursa:  www.victronenergy.com

Am simulat producția de energie electrică /lună /an pentru locația mea, folosind aceasta aplicație web. (ar trebui să am ~6500 kWh/an)

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

O mica comparatie:

O zi cu soare                                                             O zi ploioasă

+ încărcare Kona (5.2 kWh)

2. Invertor hibrid, de 5kW: Huawei SUN2000-5KTL-L1 cu posibilitate de conectare acumulator pentru stocare, pe viitor.

3. Boiler ACM: am trecut de la boiler de 80l, cu rezistență de 1700W, la boiler de 260l, cu pompă de căldură și rezistență de 1500W, model Aquathermica 260S de la Tesy, cu funcție PV Switch (un contact ON/OFF, setează temperatura la 65°C), comandat prin Arduino/Blynk/ESP8266.

Ideea este să am o rezervă mare de apă caldă în rezervor, care ajunge până ziua următoare.

Consumul mediu de energie electrică, cu pompă de căldură (COP 3.24) este 1/3, adică doar ~450-500W, față de 1500 – 1700W, la un boiler obișnuit.

Ai contractat instalarea sau ai făcut totul singur?

Pentru sistemul PV, prin programul AFM, ești obligat să faci contract și să instalezi, cu un instalator autorizat ANRE.

Stația de încărcare OpenEVSE și echipamentul de monitorizare consum EmonPi, le-am instalat singur.

Ce ar trebui să știe cei deciși să iți urmeze exemplul?

  • faceți un calcul, câți kWh consumați pe an (pe viitor?)
  • câți km circulați cu mașina, drumuri scurte sau lungi (ajunge să încarci lent? sau ai nevoie de “rapid”?)
  • faceți o simulare pentru sistemul PV (linkul mai sus)
  • caută un instalator de încredere, autorizat ANRE, întreabă de costuri, cu și fără fonduri de la AFM
  • gândește-te pe termen lung

Ce probleme ai întâmpinat pe parcursul proiectului?

  • PV/AFM: Documente expirate de mai multe ori, 3-4 plimbări și taxe pentru același document
  • PV/AFM: poate trebuie să dai avans la instalator (bani blocați) 
  • PV/AFM: 2 ani pierduți (în cazul meu)
  • Să devii Prosumator, necesită ceva timp, răbdare și birocrație
  • Verificați priza de pământ, trebuie să fie sub 4 ohm.
  • Dacă stai aproape de o stație de transformare de JT, s-ar putea să ai probleme cu tensiunea electrică din rețea, care dacă atinge ~253V, când injectez în rețea, invertorul se va opri temporar (apar forme W pe grafic, cu valori minime de 0W). In acest caz, singura soluție, este să contactezi distribuitorul. 
  • EmonPi: echipamentul de monitorizare, după ce a mers 3 luni, fără probleme, în ziua în care Electrica a schimbat contorul (dublu sens), în momentul opririi și repornirii alimentarii, SD cardul din Raspberry Pi, a pierdut ceva fișiere și trimitea niște erori, în webapp.

Cum le-ai rezolvat?

  • PV/AFM: Răbdare……, răbdare….etc. 🙂
  • Refăcut, priza de pământ
  • EmonPi: ca norocul, am creat backup (.img) la SD cardul original, după ce a fost setat și am înlocuit rapid (10 minute) cu un Sandisk High Endurance de 32GB.

Mașină electrică, bifat. Panouri solare, bifat. Care este următorul pas spre independența energetică și limitarea amprentei de carbon?

Stocarea energiei electrice în acumulatori (LFP)

Mulțumim Csaba pentru informațiile amănunțite furnizate și suntem siguri că ne vom întâlni din nou cu alte realizări îndrăznețe în domeniul electromobilitații.

Suntem interesați să aflăm și alte experiențe, soluții de alimentare a automobilelor electrice cu energie regenerabilă. Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

19 Responses

  1. Cristian spune:

    Foarte util articolul, mulțumim de initiativa

  2. Ciocirlan Emil spune:

    Bravo,Csaba si multumim pentru experienta ta;sper ca multi romani sa aiba rabdare,pentru a deveni prosumatori.Cred ca merita si experienta ta ii va incuraja pe multi da iti urmeze exemplul.Si daca nu multi romani au posibilitatea sa achizitioneze si o masina electrica ,apoi statie de incarcare ,sper ca toti sunt convinsi ca merita RABDARE pentru a deveni prosumatori prin programul AFM(eu am avut rabdare)Multumesc.

  3. Neacsu Florin spune:

    Interesant articolul ! Salut perseverenta Dv , Dl Csaba! Ma gandesc ca nu ar strica sa luati in calcul si implementarea in sistem a unei eoliene . Va ajuta mult , mai ales la incarcarea peste noapte !

  4. Bogdan spune:

    Sa traiti. De unde ati luat statia de incarcare?

  5. Bogdan spune:

    Salut. Scuze mi.am dat seama dupa ce am trimis mesajul. Am gasit si Zappi la 3700 lei aprox. si OpenEvse cred ca ajunge la 3500, dupa tine ce imi recomanzi? La Open Evse trebuie sa cumpar si EmonPi?multumesc

    • Papp Csaba spune:

      Eu am ales solutia OpenEVSE, pentru ca este un kit DIY opensource, adica tu trebuie sa asamblezi/conectezi modulele (sunt filmulete pe youtube), dar ai si acces la Soft si Hard, daca vrei sa faci modificari sau in caz ca se strica ceva, sa poti sa repari usor + pret mai bun/total.
      Am prins ceva promo si am luat totul cu ~2500RON (OpenEVSE + emonPi Solar PV Bundle) + cablu Type2 de la Ev-mag.
      „EmonPi Solar PV Bundle” ai nevoie (pt. functia Divert), doar daca ai panouri fotovoltaice si vrei ca surplusul de energie, sa incarci in masina (in loc sa injectezi in retea).
      Daca(!) la anul, se introduce compensarea cantitativa a prosumatorilor (1:1), nu mai ai nevoie de aceasta functie Divert, doar daca vrei sa ramai „green” si sa incarci in continuare, direct de la soare.
      Altfel fara emonPi(Divert), poti folosi orice wallbox, cu sau fara WiFi, ce gasesti si pe la noi in tara, cam la acelasi pret (acum din UK, poate mai ai si taxe vamale).

  6. Bogdan spune:

    Scuze,am gresit Open Evse costa vreo 420lire. Dar asta nu vine cu cablu de incarcare,tip 2?

    • Papp Csaba spune:

      Nu, trebuie comandat separat, gasesti la ei pe site, dar eu am comandat de la noi (ev-mag), pt. ca era mai ieftin si am avut nevoie de lungimea de 6,5m.

  7. Bogdan spune:

    Salutare. Daca poti,iti las nr.meu de telefon, am mai multe sa te intreb. Cand poti si cand esti liber. Scuze de îndrăzneală
    0754861789

  8. Bogdan spune:

    Vroiam sa te intreb, eu as vrea sa instalez un sistem de 6kw cu inverter hibrid de 5kw, merge instalat un Charger OpenEvse sau Zappi, la ce ti.am zis? Pana acum optam pt un Easun 5,5kw -China, hibrid. Dar nu stiu ce sa aleg, asta sau unul european mai scump. Iar daca merge, Easun merge si fara baterii, dar daca cumpar baterii, unde pot sa.l instalez,sa leg cablurile? Nu inteleg cum e aceasta instalatie; am vazut diagrama electrica la cele 2 modele dar acolo in tabloul de sigurante se leaga chargerul…. eu doresc sa mearga chargerul doar din fotovoltaice….

    • Papp Csaba spune:

      Eu sunt multumit de Huawei, restul nu cunosc.
      OpenEVSE si emonPi, poti conecta la orice sistem On-Grid.
      Vezi schema de aici (eu am conectat gen Type2).
      EmonPi, doar masoara diferenta, intre ce produci si ce consumi/injectezi in retea si trimite datele mai departe la OpenEVSE (care este legat, ca si un consumator in „FuseBox”).

  9. Adrian spune:

    Daca iti faci pomana sa explici cum ai integrat Huawei SUN cu un comutator on/off in functie de productia fotovoltaica dau de baut!
    Eu am tot un Huawei Sun trifazat cu 14 panouri Canadian Solar cu un total de 5.7kW instalat si ma chinui sa consum cat mai mult curent ziua (am vrut sa-mi instalez si AC la poarta numai sa nu-l mai dau in retea :)) ) ACM se produce momentan cu gaz, si m-au apucat nervii cand mi-a venit factura de 200RON pe luna iunie.

    • Papp Csaba spune:

      Ai mai multe variante.
      1) Cu smartswitch on/off (Sonoff POWR320D), integrat in HomeAssistant, dar vei avea probleme, cand productia e mai mic decat consumul boilerului (iarna).
      2) Cu un modul dimmer cu soft FreeDS, integrat sau nu in HomeAssistant.

      Aceasta moduleaza puterea (tensiunea) rezistentei din boiler, in functie de surplusul de energie ce ar fi injectat in retea.
      FreeDS are suport direct, pentru mai multe tipuri de invertoare/smartmetere, inclusiv Huawei.
      Aici modulul se poate conecta, direct la invertor prin WiFi, folosind functia ModbusTCP, preactivat cu parola de instalator in invertor (Update ultima varianta de FW, dupa care mergi la Settings > Communication Settings > Router Settings > Local O&M pus pe Enable). Trebuie setat IP fix in router, si pentru modul dar si pentru invertor. In configuratia web de la dimmer setez Huawei si completez datele de acces pt. ModbusTCP (IP-ul invertorului, portul 6607 sau 502 si ID 0 sau 1. La mine a mers cu 6607 si ID 0).
      Pentru integrare in HomeAssistant, am descris pasii + poze aici .
      Modulul se gaseste aici .
      Vine preprogramat cu antenuta WiFi, daca din lista alegi varianta „Dimmer + Upshield”.

  10. Adrian spune:

    Dupa 2 saptamani de sapaturi, am reusit sa resetez nenorocita de parola de instalator.
    Settings > Communication Settings > Router Settings > Local O&M pus pe Enable nu mai este valabila, la mine e Settings > Communication Configuration > Dongle parameter settings > Modbus TCP> Connection Enable Unrestricted; si a functionat pe 502 cu ID 1 pe un laptop mai vechi, doar de test.

    Multumesc de 1000000 de ori pentru explicatii !!!

  11. Papp Csaba spune:

    Asa e, daca ai WiFi Dongle.
    La invertoare monofazate, pana la 6kW (cred), ai WiFi intern si nu e obligatorie sa ai Dongle, pentru ModbusTCP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.