Bilanț pentru lunile noiembrie-ianuarie: 1,38 RON/100 km!

Pentru publicul mai puțin familiarizat cu viața de zi cu zi în compania unui automobil electric, cifra din titlu este „imposibilă”, iar pentru electro-sceptici un motiv de invidie, dat la o parte cu întrebări de genul „cum așa ?… nu este gratuit?”

Rezultatul aparține colegului Marius Toma și modul in care fost realizat este descris cu amănunte în raportul sau săptămânal pentru proiectul Electromobilitate:

STATISTICA NOIEMBRIE 2020 – IANUARIE 2021

– km parcurși – 4784

– kWh consumați – 691

– consum mediu – 14.4 kWh/100 km

– viteza medie – 50.9 km/h

– Incarcari :

> 576.2 kWh CCS (84.2%),

> 93.8 kWh Type 2 (13.7%)

> 14.5 kWh priza acasă (2.1%)                 

– Total energie electrică încărcată 684.5 kWh, din care :

> 69.5 kWh plătiți (10.2%)

> 615 kWh gratuiți (89.8%)

– costuri încărcări – 66 lei

– medie cost – 1.38 lei/100 km

Marius Toma, VW e-Up!, Câmpina

Pentru toți proprietarii de automobile electrice, consumul mediu de 14.4 kWh/100 km realizat de Marius, în trei luni de iarnă, este o cifră foarte respectabilă. Marele merit al buburuzei, cum o numește cu drag Marius, este cel de a avea gabarit, masă și acumulator de dimensiuni reduse, tocmai atât cât ai nevoie pentru călătorii pe distanțe scurte și medii, care reprezintă pentru majoritatea proprietarilor peste 80% din nevoile zilnice. Cu răbdare, Marius a făcut și două calatorii mai lungi de iarnă pe traseul Câmpina – Iași, despre care ne-a povestit la vremea potrivită.

Și mai interesant este bilanțul din ianuarie, comparativ cu cel din întreaga durata a conviețuirii cu buburuza, pus la dispoziție de Marius ca o încurajare pentru toți cei ce doresc să facă primul pas pe calea electromobilității cu un buget minim.

12.670 km începând din iunie 2020 dovedesc că un mini electric nu te constrânge la circulație în jurul cartierului și excursiile întreprinse de Marius în vară, la munte și pe clisura Dunării, dovedesc posibilitatea de conviețuire economică, curată și liniștită cu un singur automobil electric.

Skoda Citigo

Doina și Wiwi au norocul utilizării unui garaj și a prizei casnice pentru încărcarea lui Go-e. Parcurg aproape zilnic cu Citigo drumuri dintr-o comună din spațiul peri-urban al Timișoarei până în oraș la cumpărături și vizite la părinți. Încă nu s-au încumetat la drumuri mai lungi, dar au rezerva unui Karoq, atunci când va fi nevoie.

Comparând informațiile transmise de Marius cu cele de la Timișoara primite de la Wiwi, rezultă că valorile mici de consum iarna la Câmpina nu sunt o excepție, cauzate de un caz special de utilizare și pot fi replicate de alți conducători, în altă zona geografică, cu alt climat și relief.

Smart Forfour

Smartul Klarei a fost exilat de un timp să încărce la poartă, unde Attila nu a instalat un contor cu care sa putem înregistra energia electrică absorbită din rețea. In graficul de mai sus, valorile de „consum” pentru Smart includ pierderile de încărcare, care la majoritatea celorlalte modele sunt între 10 – 20% depinzând de tipul încărcării, temperatura exterioară, cea a acumulatorului și alți factori.

Ce alte experiențe de iarnă ați acumulat cu modele mini electrice? Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.