Contribuția GM la schimbarea electro-peisajului auto american

In valul de știri auto din ultimele zile, Tesla domină ca de obicei fluxul neîntrerupt al opiniilor pro și contra, de data aceasta în centrul atenției fiind volanul, sau ceea ce a mai rămas din el.

Pentru cei ce urmăresc universul complex al mobilității electrice, nu este nimic nou și controversele stârnite metodic de Tesla au dus la economii de miliarde pe an pentru firma californiană. Trăind din acest vuiet continuu stârnit în media, fără să aloce un buget de promovare tradițional, așa cum procedează firmele consacrate de mai bine de 100 de ani, Tesla investește miliardele economisite din publicitate în rețeaua Super Charger și service-uri mobile, spre satisfacția clienților.

Aceleași nemulțumiri au fost formulate la vremea apariției împotriva ecranului central de pe Model 3, ceea ce nu a împiedicat ca Model 3 să devină lider mondial al înmatriculărilor de automobile electrice pentru al treilea an la rând în 2020.

Uimire și indignare au fost formulate și împotriva monstrului de inox botezat Cybertruck, ceea ce nu a împiedicat ca Tesla să primească sute de mii de comenzi pentru primul pickup electric din programul de producție, ce va începe în a doua parte a anului, la noua fabrică din Austin, Texas.

Curajul de a sfida regulile și de a rupe cu tradițiile ruginite după o sută de ani în industria tradițională, au transformat Tesla în cea mai valoroasă firmă auto, după cotația actuală pe bursă și pe Elon Musk în cel mai bogat miliardar. Totul clar acum?… dimpotrivă!

GM și momentele „hop și eu”

Cadillac Lyriq

Așa cum a făcut BMW cu doi ani în urmă, anunțând planuri electrice fabuloase, în loc de un model nou gata de producție, în timp ce Audi prezenta noul e-tron în California și Mercedes a lansat EQC în Suedia, echipa de la GM pare a fi tot timpul în poziția adolescentului invidios pe cuceririle colegilor și face câte o trăsnaie să fie băgat în seama.

  • Când Tesla a lansat Cybertruck, GM a prezentat strategia viitorului electrificat;
  • Când Tesla a prezentat performanțele promise de noua celulă cu format 4680 și acumulatorii structurali, GM încerca să ne convingă că soluția tuturor problemelor cu acumulatorii vor fi rezolvate de noua generație de baterii Ultium, produse la Lordstown împreună cu LG Chem;
  • În ziua când Tesla a cotropit toate știrile auto globale cu raportul anului 2020, noile variante Mode S și X Plaid, și da, cu noul volan, GM a decis că este cea mai potrivită zi să declare că va înceta să comercializeze automobile cu motoare termice începând din 2035.

Scurt istoric

Ranchiuna cu Tesla nu este de ieri sau astăzi la GM. Unii din cei mai aspri critici din ultimul deceniu, care au umplut media de venin anti-Musk, au fost Bob Lutz, fostul vicepreședinte responsabil de noile produse, și Fritz Indra, eminența cenușie responsabilă de dezvoltarea motoarelor termice.

După criza financiară din 2008 și falimentul celei mai mari firme auto globale pentru multe decenii, GM s-a retras din Europa, a renunțat la o mulțime de mărci cu tradiție și, sub conducerea lui Mary Barra, încearcă să devină o firmă mai agilă și mai adaptabilă la noile realități.

Chevy Bolt (Opel Ampera-e în Europa)

Învățați ca piața să răspundă oriunde mergea gama de modele GM, trezirea la realitate s-a produs pe mica scenă a automobilelor electrice, unde Bolt, singurul model 100% electric lansat de GM din ultimii cinci ani, nu a avut șanse reale în fața lui Model 3.

Cu toate că avea un bord tradițional, o autonomie foarte bună, eficiență rezonabilă și preț mai mic de achiziție, Bolt s-a vândut în raport de aproximativ 1 la 10 față de Model 3 în America de Nord, și mult mai puțin pe plan global.

In timp ce la „tinicheaua cu ecran în loc de bord” listele de așteptare deveneau tot mai lungi, iar proprietarii ce puneau mâna pe un Model 3 nu mai conteneau cu laudele, pentru Bolt dealerii au fost obligați să acorde rabaturi considerabile ca să scape de ele la final de an, de Black Friday, etc.

Cine sunt noii clienți de electrice?

Ceea ce se pare că nu au înțeles echipele de la producătorii tradiționali, a fost noua specie de cumpărători pasionați de tehnologie și software, cu mult mai puțin interesați de calitatea materialelor folosite la interior sau perfecțiunea alinierii pieselor de caroserie.

De altfel nu doar GM a căzut în capcana de a judeca fenomenul Tesla după criteriile tradiționale. Industria germană continuă să judece Tesla după Luft-urile și aliniamentele caroseriei, în timp ce VW nu a reușit să livreze pentru mai bine de opt luni nici un exemplar ID.3 publicului, fiindcă soft-ul nu funcționa. Iar atunci când au făcut-o, a fost din cauza amenzilor europene ce băteau la ușă, riscând DIN NOU să dezamăgească o generație de clienți nemulțumiți de erorile de soft. Chiar daca erau porniți pe calea acordării unei noi șanse concernului german, după înșelătoria Diesel, sentimentul că au plătit din buzunarul propriu experimentele VW cu soft-ul, reiese clar din discuțiile în media socială.

Intre timp, Tesla actualizează soft-ul de la distanță și ține majoritatea clienților mulțumiți cu un singur ecran central, în timp ce industria auto crede că a descoperit soluția de creștere a vânzărilor pentru electrice, proporțional cu dimensiunea ecranelor gigantice instalate în loc de bord.

Un pas înainte și doi înapoi

Show-urile recente organizate de GM pentru lansarea viitoarelor modele, au atras temporar atenția asupra Hummer-ului electric, a gamei de modele de lux Cadillac, produse care nu au un punct comun cu electrificarea în masă, presupusă de strategia GM denumita Zero-Zero-Zero pentru emisii, accidente și aglomerație.

Ca să nu mai fie discuții despre volanul Tesla, o imagine cu interiorul pentru Boltul-autonom, utilizat ca robo-taxi de firma Cruise la San Francisco (aplicații limitate la livrarea de alimente în prezent)

Așteptăm cu răbdare prezentarea noului SUV electric compact pe platforma Bolt și pe veteranul Bolt, cu modernizări la nivelul anului 2021, cândva în vară. Până atunci observăm cum GM încearcă să spună tot ce este corect la momentul oportun, participând în 2020 la procesul împotriva normelor de emisii din California, dar retrăgându-se în ziua când a devenit clar că o nouă administrație s-a instalat la Casa Alba cu planuri ecologice ambițioase.

La fel cum s-a retras din alianța cu Fiat la începutul anilor 2000, echipa GM s-a văzut obligată sa dea înapoi și de la planurile de electrificare a transportului greu alături de firma Nikola, după ce făcuseră mult tam-tam pe tema asocierii cu „inovativul startup”, care s-a dovedit a fi o fraudă și cam atât.

GM și electrificarea transportului de marfă

Tesla a anunțat cu două zile în urmă începerea producției pentru Semi la Giga Nevada în 2021, prin urmare GM a considerat că eșecul asocierii cu Nikola poate fi reparat cu un nou anunț. De data aceasta, pentru parteneriatul cu o firmă consacrată, Navistar, echipa de la GM plănuiește să contribuie la electrificarea transportului greu de marfă pe distanțe lungi, cu ajutorul pilei de hidrogen. In același timp Scania anunță eliminarea cercetărilor în aceasta direcție, în favoarea utilizării acumulatorilor. Știrile în aceasta direcție, împreună cu cea publicată de CATL despre producția unor acumulatori solid sate cu densitate energetica de 350 Wh/kg sunt foarte promițătoare.

In lumina noului decret prezidențial american, ce prevede printre multe alte măsuri de protecție a mediului, electrificarea flotei guvernamentale de 645.000 autovehicule, GM pare să fie cu un pas înaintea Tesla în domeniul microbuzelor de transport marfă. Prezentate recent la CES, gama de modele BrigthDrop, împreună cu serviciile de conectivitate OnStar și paleții electrificați pentru livrarea pachetelor grele, vor fi cu siguranță opțiuni interesante atât pentru nevoile de transport guvernamentale, cât și pentru cele definite de alianța CEVACorporate Electric Vehicle Alliance

Un subiect bun de urmărit pentru următorii 15 ani

Cu buzunarele adânci pline de cash obținut din vânzarea de pickup-uri și SUV-uri gigantice, echipate cu motoare termice de peste 5 l, GM a promis la CES în cadrul conferinței „Punctul de inflexiune” 30 de modele noi electrice până in 2025.

Ca prin minune, după doar două săptămâni de la show, care a ajutat ce-i drept cu prețul acțiunilor ce dormitau de ani de zile, echipa GM și-a adus aminte că au uitat să anunțe că vor renunța la motoare termice până în 2035 și ca firma va deveni „Carbon Neutral” (altă expresie la modă în marketing) până în 2040.

E drept că nu au fost două saptamani obișnuite în istoria SUA și faptul că noua administrație se află la polul ecologic opus cu cea din ultimii patru ani, bucură pe cei interesați de protecția mediului, dar a mâniat cumplit industria combustibililor fosili.

Deși mai multe Model 3 au început sa fie utilizate izolat în departamentele locale de Poliție, nu cred că agenții federali vor beneficia prea curând de Model S și X în varianta Plaid+, ca să nu mai scape răufăcătorii de urmăriri „ca în filme”.

In schimb van-urile BrightDrop de la GM și cele de la Rivian (împreună cu Amazon), Workhorse, Ford, Dodge și Tesla (când vor avea suficienți acumulatori, după cum a declarat Elon Musk în conferința din 27 ianuarie), vor schimba cu siguranță peisajul, zgomotul și emisiile flotelor comerciale în orașele americane cât de curând.

Alte articole despre pași făcuți de GM pe calea electromobilității:

Comunicate recente de presa GM despre electromobilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.