VW e-Up după primele 3 luni și peste 4000 km de utilizare

Introducere

Fiecare nou autor care se alătură comunității noastre este un mare prilej de bucurie, fiind o nouă sursă de informare directă pentru cei interesați.

Alături de toți promotorii electromobilității si asociațiilor AERO și AVER scopul proiectului Electromobilitate este de a informa corect despre avantajele și dezavantajele mașinilor electrice, în etapa actuală de dezvoltare, și de a educa publicul interesat prin test drive.

Cine ar putea informa mai corect pe cei interesați, dar încă indeciși, decât proprietarii, care au făcut deja pasul spre universul mobilității electrice?

Actualii proprietari de mașini electrice din țară sunt un grup restrâns de idealiști sau oameni extrem de practici, care cu puțină matematica au înțeles avantajele achiziției unui model subvenționat și economiile realizabile cu energia electrică, uneori gratuită, comparativ cu combustibilii fosili.

Întâlnire cu Kona lui Paul Vădeanu, la Ploiești.

Cei ce nu pot încărca acasă, s-au ciocnit de aglomerațiile de la stațiile de încărcare, de multitudinea de aplicații sau ecusoane necesare pornirii stațiilor, de dezamăgirea când ajungi la stație și nu funcționează sau este ocupată de o mașină parcată aiurea.

La statia de incarcare (gratuita) de la IKEA Baneasa.

Dar nimic nu poate stopa bucuria condusului electric, acea alunecare tăcută, cursivă și confortabilă, pe care Mircea a denumit-o, cu mai bine de un an în urma, „terapeutică”. De atunci, pe parcursul a zeci de mii de kilometri acumulați de autorii articolelor publicate pe blogul proiectului Electromobilitate, am colectat un volum impresionant de date provenite direct de la proprietari, despre experiențele fiecăruia zi de zi cu modelul electric ales.

„Buburuza” pe platoul de la Piatra Arsă

Astăzi ni se alătură Marius Toma, din Câmpina, cu al sau Volkswagen e-Up și o comoară de statistici despre ruda apropiată a Skodei Citigo, ce a parcat în luna mai în garajul nostru virtual.

Toate imaginile și informațiile din articol sunt primite de la autor.

Bun venit, Marius! Bun venit, e-Up!

Date statistice VW e-Up, după primele 3 luni de utilizare

  • Total kilometri parcurși – 4186
  • Consum mediu – 10.2 kwh/100km
  • Total kwh consumați – 427
  • Costuri încărcări plătite – 116 lei (141 kwh) (Etu Oil & Gas, 0.8lei/kwh sau acasă, de la priza domestică, 0.7 lei/kwh)
  • Încărcări gratuite – 286 kwh (în rețeaua e-Charge, folosind cupoane Kaufland)
  • Total costuri – 2.77 lei/100 km
Grafic realizat pe baza informațiilor transmise de autor

Top 3 Destinații

Campina – Bucuresti (IKEA) – Campina: 181 km – consum mediu – 9.1 kwh/100km

Campina – Cabana Piatra Arsa (1950 m alt.) – Campina: 111km – consum mediu tur (18.4 kwh/100km) – consum mediu retur ( – 1.0 kwh/100km)

Campina – Turda – Campina: 704 km – consum mediu identic tur si retur – 10.5 kwh/100km (4 adulti, plus cateva bagaje in mini-portbagaj)

Despre drumurile la Piatra Arsă și Turda am postat puțin mai detaliat pe grupul de mașini electrice. Recunosc că, până acum, nu am făcut foarte multe drumuri pe distante mai mari, însă pe măsură ce trece timpul, voi adăuga și altele, sunt sigur.

Cifrele statistice dupa primul reset al computerului de bord

Mașina este folosită pentru naveta zilnica la serviciu, un drum de 25 km dus-întors. Ocazional, mai mergem în vizită la copii, la Brașov, un drum de 190 km, dus-întors. 

În loc de concluzii

Cu bucuria primirii unui nou autor în echipa noastră și speranța unei colaborări îndelungate, trebuie sa recunoaștem ca primii kilometrii cu Skoda Citigo, sora geamănă a lui e-Up, ne-au impresionat foarte plăcut.

Chiar dacă nu am condus e-Up în paralel cu Ionică (Hyundai Ioniq model 2018), etalonul de eficiență de până acum în proiectul nostru, informațiile de consum furnizate de Marius sunt remarcabile.

Bănuim că vor deveni și mai bune în următoarele două luni, când nu este nevoie de AC sau încălzire, decât ocazional pentru durate foarte scurte. Apoi urmează testul adevărului pentru orice mașină electrică… sezonul rece. Suntem foarte curioși!

Dacă aveți experiențe asemănătoare cu e-Up, Citigo sau Mii scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.