Bilanțul echipei electromobilitate pentru luna septembrie și trimestrul III

După o serie de articole dedicate evenimentul ElectRoMania, ajuns la a cincea ediție, două cu experiențele invitaților și două scrise din punctul de vedere al organizatorilor, este timpul să ne întoarcem la activitățile caracteristice proiectului Electromobilitate.

Bilanțul lunii septembrie

Numărul mare de absolvenți ce au încheiat stagiul de 12 luni în cadrul proiectului în această vară, dar și livrările susținute pentru Model 3, subvenționate prin programul rabla plus, cumulat cu rabla, au generat o imagine cu totul nouă în bilanțul echipei noastre. În timp ce numărul proprietarilor de Tesla (ce colaboreaza la proiect) a sărit de la trei la cinci și alți trei își așteaptă mașinile, cel al #konașilor s-a redus de la șapte la patru.

Considerând că Dacia Spring bate la ușă, suntem convinși că septembrie a fost luna în care compoziția garajului nostru virtual a început o transformare radicală și așteptăm cu multă emoție noii participanți, ce vor face parte din promoția absolvenților din 2022.

După aproape 60.000 km parcurși luna trecută de participanții la proiect, consumul mediu a fost 15 kWh/100 km.

În partea stângă acestei valori regăsim aceleași vedete ale eficienței: Citigo, Zoe, Kona, Ioniq, Corsa, Model 3, Niro împreună cu soferii lor grijulii. Câteva modele se regăsesc și în dreapta valorii medii, în funcție de modul de exploatare, alături de mai puțin eficientele Peugeot-uri 208 și 2008 și puternicul Model 3 Dual Motor, care așa cum a demonstrat Marcel la Păltiniș, se cere pur și simplu accelerat… indiferent de motive!

Rătăcit în partea dreapta a graficului de bilanț este Smart-ul Klarei, a cărui valoare raportată include pierderile de încărcare, care se ridică la 10% – 20% (pe baza determinărilor de până acuma).

Bilanțul sezonului cald (trimestrul III)

Valorile medii realizate de fiecare participant în trimestrul III (iulie, august și septembrie) sunt cele mai solide informații pentru planificarea vacanțelor de anul viitor, ținând cont de stilul individual de condus, sarcină și regim de exploatare. Cât de diferit este modul de utilizare al mașinilor din garajul nostru virtual este evident din parcursul fiecărui participant în trimestrul III, după ce impreună echipa a acumulat aproape 200.000 km în trimestrul III.

Cu siguranță, valori orientative se pot obține cu ușurință pentru cele mai multe modele din EVdatabase.

Proiectul nostru oferă o imagine mai detaliată, caracteristică fiecărui caz de utilizare și specifică circulației în România, cu cele două excepții ale veteranelor TM3 (Michigan) și TVG (Nevada).

O privire spre trimestrul IV

Într-o lume electromobilistică dominată de dezechilibru, în care cererea nu este nici pe departe acoperită de ofertă, prețurile exagerat de mari continuă, dar cu ajutorul subvențiilor un număr tot mai mare de clienți interesați intră în posesia unui nou model electric.

Tranziția spre tehnologia de ultimă oră se manifestă în echipa noastra prin înlocuirea unui VW e-Up! și Zoe cu Model 3 SR+ și a celor două Peugeot e-2008 cu Model 3 Dual Motor. În ritmul cu care Paul și Andrei adună kilometri cu konițele lor, probabil într-un an, sau doi, vom asista la alte decizii de înlocuire a primului model electric cu noutățile zilei.

Această migrare spre modele noi, generează o piață second hand, prin care modele electrice la preț mai accesibil se vor alătura Daciei Spring în categoria entry level a mobilității electrice.

Cu speranța că firmele ce se ocupă de producția și instalarea stațiilor de încărcare vor învinge barierele birocratice și vor reuși să obțină toate racordurile si avizele necesare, îndemnăm actualii și viitorii electromobiliști să solicite angajatorilor acces la prize sau chiar stații de încărcare. Pentru cine nu are posibilitatea acasă, cele opt ore petrecute la serviciu sunt ideale pentru încărcarea lentă a acumulatorului, de la o banală priză de 240 V.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.