Cadillac Lyriq – câteva gânduri după lansare

Lansarea viitorului Cadillac Lyriq, o mega producție GM plină de fraze măiestru compuse de specialiștii echipei de comunicare și marketing, m-a pus serios pe gânduri, dacă monștrii sacrii ai industriei auto înțeleg cu adevarat ce se petrece în jurul lor?

Fiind implicat în proiectarea interioarelor pentru primul proiect global GM, care a fost perechea Buick Lacrosse – Opel Insignia in perioada 2007-2009, am avut ocazia sa văd mai mult decât mi-aș fi dorit vreodată, cât de lent și anevoios este lanțul de comandă până se ia o decizie și câte bătălii interne între diferite departamente, sau regiuni (în special echipele din SUA și Germania se șicanau cu pasiune) risipesc energia acestei prestigioase firme auto.

Am așteptat cu multă nerăbdare lansarea oficială a Cadillac-ului Lyriq, fiindcă este un nou început de drum pentru GM pe calea electrificării.

GM EV 1 primul automobil electric modern produs in serie mare
GM EV 1

EV 1 a fost prea timpuriu și, cu toate ca cei ce au apucat sa conducă mașina au îndrăgit-o, a avut o carieră foarte scrută, fiind retrasă de pe piață.

Chevy Volt range extender hybrid
Chevrolet Volt / Opel Ampera

Chevy Volt a fost o soluție hibridă, cu tracțiune electrică și un motor termic cu rol de range extender, justificat dintr-un punct de vedere, datorită rețelei modeste de încărcare a vremurilor de început pentru mobilitatea electrică.

Chevy Bolt full electric
Chevrolet Bolt / Opel Ampera e

A urmat Chevy Bolt, un automobil compact, 100% electric, cu autonomie de 400 km, pe vremea când concurența se apropia cu greu de 300 km, cu excepția modelelor Tesla S și X, față de care prețul Bolt-ului era mult mai accesibil.

Cu toate acestea succesul comercial în domeniul electric a întârziat, Volt a fost retras din producție, chiar dacă a doua ediție a fost cu mult mai reușită, iar Bolt s-a pierdut în statisticile de vânzare, după apariția Model 3, cu care nu poate rivaliza ca performanțe.

Nici măcar discounturile consistente, acea „mituire” a clientului sa cumpere produsul nevandabil, nu a convins un număr prea mare de clienți să achiziționeze „fierul de călcat”, cum a fost botezat hatchback-ul electric în SUA. Sub denumirea Opel Ampera-e, nici europenii nu s-au înghesuit, iar în țara natală, Coreea de Sud, unde a fost conceput și testat, înmatriculările au rămas simbolice.

Paralela cu BMW

Într-o paralelă uimitoare cu BMW, care a ajuns la concluzia ca genialul lor i3 ar fi demonstrat clar „că europenii nu doresc mașini electrice” și factorii de decizie de la GM au tras concluzia ca motivul pentru care clienții nu se înghesuie sa cumpere automobilul lor cu interior de plastic tare și ieftin, proiectat parca de contabili cu gândul la economii, nu de designerii talentați, de care GM nu duce lipsă, este că „nu a sosit încă momentul mașinii electrice.

O privire spre California, unde Tesla nu putea produce cât cerea piața, ar fi demolat de îndată piedestalul justificărilor auto-compătimitoare pe care s-au cocoțat cei învățați cu vânzări de milioane de monștri pe an, echipați cu motoare de care în alte țări ar fi mândri șoferii de camioane grele și de autobuze.

În cele din urmă, se pare ca totuși o lecție din manualul Tesla a fost înțeleasă de făcătorii de planuri de la GM și dacă piața nu a răspuns de jos în sus, au decis sa atace piața electricelor de sus în jos, cu marca premium a imperiului: renumitul Cadillac.

Planuri, planuri, planuri

Extrem de asemănător cum la BMW, după elanul inițial cu i3 și i8 a urmat o lungă pauză și la GM a durat mai mult de trei ani, de când au fost anunțate primele planuri de electrificare „masivă”, până la spectacolul de marketing de aseară, care ne-a anunțat ca vor trece alți doi ani, până Lyriq va intra în producție.

Serios GM? Într-o lume electrică globala, care se mișcă cu viteza impusă de Elon Musk, după inca doi ani, Lyriq nu va mai fi un automobil de actualitate, dacă puținii parametri anunțați aseară nu evoluează.

Să presupunem pentru o clipa că numele Tesla este interzis în marele imperiu GM și orice știre legată de noile modele, succesul comercial și construcția de noi fabrici, în mai putin de un an, este cenzurată.

Numeroși executivi GM, printre celebrități fiind Bob Lutz si profesorul Fritz Indra, au depus mult efort și au consumat cantități enorme de oxigen, bombănind la adresa Tesla, prevestindu-i falimentul, dispariția, non valoarea etc.

Dar oare cum a fost ziua la etajele superioare din Rennaissance Center (sediul global GM din Detroit), când Tesla, o firma înființată în urmă cu 17 ani, a depășit ca valoare pe bursă cel mai mare producător american cu o tradiție de peste 100 de ani?

Putin mai târziu a depășit valoarea cumulata GM plus celălalt monstru sacru din zonă, Ford, și după încă o lună, era nevoie și de Chrysler, cel de al treilea jucător local, cu care formau cândva tripleta celor Trei Mari Americani (The Big Three), ca să egaleze valoarea Tesla.

Astăzi probabil se simt cu toții mai bine, fiindcă sunt într-o companie bună, cu orice altă firma auto din lume, Tesla devenind cea mai îndrăgită de investitori, care au ridicat prețul acțiunilor la valori nebănuite și au transformat firma, ce nu a produs încă o jumătate de milion de automobile într-un an, în cea mai valoroasă companie auto pe Pământ. Nu priviți spre alte planete, tot Musk ajunge mai repede și acolo!

Alți competitori pe piața electrică premium

Poate cea mai mare dezamăgire legata de show-ul Cadillac de aseară sunt puținele informații tehnice, care oricum sunt deja DEPĂȘITE de modele actuale, intrate în producție. Peste doi ani, autonomia de 300 mile (480 km) și încărcarea rapidă DC la 150 kW, vor fi istorie, la ritmul cu care startup-urile din China provoacă Tesla la duel.

NIO și Polestar au finanțarea asigurată și cererea pentru modelele lor premium este mai mare decât capacitatea de producție… din nou!

Urmărind pas cu pas strategia Tesla, Xpeng, care pentru finanțarea producției pregătește o cotație pe bursa americană, după succesul înregistrat de NIO și mai recent de Li Auto, a lansat modele înțesate de tehnologie avansata, un domeniu despre care executivii GM povesteau aseară cum vor conduce lumea, peste doi ani.

Nici producătorii germani nu vor aștepta încă doi ani, până se pune în mișcare mașinăria GM, viitoarele modele electrice de la Audi, Porsche, BMW și Mercedes fiind foarte promițătoare pentru cine își poate permite un automobil electric premium.

Unde se va produce Lyriq?

Dacă furnizorul de acumulatori și locația de producție este clară, LG Chem va asambla acumulatorii Ultium în Lordstown, Ohio, fabrica pentru Lyriq nu a fost numită.

Știm că la Hamtramck se va lansa reîncarnarea electrică a Hummer-ului în 2021, dar secretomania ce înconjoară viitorul Lyriq, fără specificații de performanță, dimensiuni, masă și loc de producție, mi-au lăsat gustul unei gogoașe mari și umflate, dar încă necoaptă.

Un amalgam de slogan-uri bombastice și alunecoase, în care s-a vorbit în termeni mari despre lux, ecranul curbat de 32 inch, 19 difuzoare și cea mai avansata tehnologie de pilot autonom și de comunicare, peste doi ani.

NOTA: toate imaginile din articol captate în timpul prezentării Cadillac Lyriq din 6.08.2020.

Pentru imagini si video de calitate vizitati: https://media.cadillac.com/gmbx/us/en/lyriq/home.html#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.