Capitolul 2: Comunitatea Electromobilitate
Socializarea este benefică atunci când informațiile aduse în comunitate ajută sau cel putin îți dau o direcție spre un scop.
Astfel, undeva prin toamna lui 2021 am descoperit blogul Electromobilitate, iar faptul că am găsit aici informații direct de la proprietari, mult mai pregătiți și documentați, despre mașinile lor, decât majoritatea dealerilor, m-a determinat să înregistrez și eu datele legate de: călătorii, consum, încărcări, km, etc.
Deși împrăștiați prin toată România și conducând diferite modele electrice, ne adunăm spre a promova mobilitatea electrică și nu spre a convinge.
În cele 12 de luni în care am făcut parte din proiect, am avut ocazia de a participa la 6 evenimente, după cum urmează:
Electro-Șezătoarea de la Ciugud – mai 2022
Prima întâlnire fizică cu echipa proiectului Electromobilitate a avut loc în cea mai tehnologizată comună din România, Ciugud. Aici am luat contact fizic cu Andrei: Kona- Brașov, Laurențiu: ID4 -Cluj, Tudor: Ioniq 5- Timișoara, Dan: ID3- Timișoara, Marcel: Spring -Deva, Marius: Tesla M3 – Câmpinaa, promotori ai electromobilității și entuziaști alături de care au urmat întâlnirile în toată țara.
Traseul Cluj-Ciugud-Căpria-Păuca-Alba Iulia a fost prima ieșire din zona de comfort al încărcărilor uzuale din Cluj. Experiențele primite live de la colegii veterani ai electromobilitații, care mi-au răspuns multor întrebări complicate, cu răspunsuri simple, care în continuare persistă în întâlnirile noastre cu publicul larg.
Imediat după electro-șezătoare m-am alăturat celor care contribuie la informarea regulată a persoanelor interesate de cum decurge viața cu o mașină electrică, adunând date, poze, călătorii și impresii despre fiecare lucru din acest domeniu.
RO1000 Challenge – iulie 2022
Am așteptat cu mare entuziasm organizarea acestui traseu, am urmărit articolele în ediția de iarnă la care a participat echipa.
Când am aflat că se va desfăsura pe același traseu: București-Constanța-Focșani-Bacău-Brașov-Curtea de Arges-Pitești-București, am oftat putin, eu trebuia să ajung de la Cluj, iar în spațiul a două zile să mă și întorc inapoi.
Detaliile le găsiți în articolul deja publicat, însă ce nu s-a spus la acel moment este că sistemele mașinii m-au ajutat să îmi mențin atenția și concentrarea la drum. Comfortul oferit m-a ferit de oboseală mai mult de 24 de ore, iar pauzele de încărcare m-au forțat să mă odihnesc după 3-4 ore de condus.
Chiar dacă titlul este: 1000 km challenge, scopul nu a fost să demonstrăm că cei 1000 de km se pot parcurge cu o mașină electrică, ci de a înțelege condițiile în care se pot parcurge.
Transcarpatica – octombrie 2022
Transcarpatica, eveniment realizat prin trecerea multiplă a munților Carpați, o dată pe Transfăgărășan și o dată pe Transalpina, cele două trasee fiind unele dintre cele mai pitorești peisaje ale României.
Echipa participantă s-a scurs lin de la un capăt la altul, a arătat cum se poate încărca o mașină electrică în creierul munților, folosind tehnologia disponibilă tot pe o mașină electrică.
La finalul evenimentului am avut prilejul de a petrece o seară tradițional românească alături de întreaga echipa, depănând amintiri și împărtășind experiențe.
EV pentru eco-turism Vatra Dornei – februarie 2023
Vatra Dornei, o provocare în miezul iernii, într-o locație cu doar trei stații de încărcare, în care s-au reunit peste 16 mașini electrice alături de proprietarii lor, participând din toate zonele României: Fălticeni, Deva, Timișoara, Brașov, Băilești, Târgu Mureș, Cluj, Câmpina.
Earth Day Timișoara – aprilie 2023
Timișoara, întâlnire cu un public numeros, o provocare maraton pe parcursul a trei zile, alături de studenți, profesori, ziariști și colegii proiectului Electromobilitate la capătul a cinci ani, acolo de unde a început acest proiect.
Uimit, am descoperit în urma acestei întâlniri că informațiile privind viața cu o masina electrica încă nu sunt cunoscute publicului sau sunt preluate denaturat din diferite surse. Vreau să cred că cei prezenți au plecat mult mai informați în urma discuțiilor cu echipa.
Timișoara, un oraș cu o infrastructură de încărcare a mașinilor electrice bine dezvoltată, este un susținător vizibil al electromobilitații.
CoBuild, Ciugud – mai 2023
CoBuild Ciugud, o revedere frumoasă a primului loc în care am luat contact cu echipa.
O comunitate care evoluează constant, unde schimbările sunt vizibile de la un eveniment la altul. Și aici fac referire atât la comuna Ciugud, cât și la echipa electromobilitate. Pentru că totul se mișcă, se schimbă, se înnoiește, folosește experiența, împărtășește realizările, totul pentru un viitor sustenabil.
Până la urmă, indiferent de zonă, eveniment, sau nivelul de dificultate al traseului, toți participanții l-au dus la bun sfârșit, de la Dacia Spring până la Tesla sau IONIQ 5.
Echipa
Echipa Electromobilitate este un grup de oameni care au ceva de spus și spun, când este ceva de spus. Aici găsești răspunsuri argumentate, logice, dovedite și documentate, unde feedback-ul și provocările sunt primite pozitiv.
Oameni diferiți, care prin natura electromobilității au devenit: cronicari, speakeri, traineri, promotori,…dar în primul rând colegi.
În concluzie, cele 12 de luni petrecute alături de grup au fost un beneficiu real, învățând diverse lucruri, atât despre mobilitatea electrică, dar și off-topic.
Totul cu oameni faini și hâtrii, dar bine documentați și gata să îți dea o mână de ajutor.