„Călătorie” alături de ID.3 – costuri, gânduri și concluzii după 2 ani

Capitolul 3: Costurile

A porni de la ideea „ai electrică, mergi gratis” este un lucru greșit, chiar dacă așa a fost promovată mobilitatea electrică o bună bucată de timp. Într-adevăr, dacă e să comparăm prețul unei încărcări versus un plin de carburant, prețul energiei electrice va fi substanțial mai mic, dar puțini sunt cei care vor călători „pe gratis” în adevăratul sens al cuvântului.

In primul rând, să presupunem că încarci acasă din fotovoltaice, sau la job, cu un cost de 0 ron/kWh pentru angajat, energia fiind achitată de angajator. Într-adevăr ai putea parcurge kilometrii unei săptămâni de navetă obișnuită pe gratis. Însă, odată cu introducerea călătoriilor extraurbane în itinerariu, situația se schimbă, deoarece chiar dacă anumite orașe (încă) oferă încărcări gratuite, această practică nu este implementată pe tot teritoriul țării, așadar costurile pentru încărcări vor apărea inevitabil.

În definitiv, este important să știi pentru ce iți trebuie mașina, iar așteptările să fie realiste.

Acestea fiind spuse, haideți să aruncăm o privire asupra unor grafice rezultate din utilizarea zilnică a ID.3-ului de-a lungul celor doi ani.

Evoluția kilometrilor parcurși în fiecare lună, cu media consumului aferent.

Cea mai evidentă caracteristică, ce reiese din graficul de mai sus, este faptul că odată ce ajungi să cunoști mașina și să-i folosești sistemele în avantajul tău, consumul, indiferent de sezon va ajunge la cote scăzute.

Un alt grafic, ce are în prim plan consumul, ne prezintă valorile minime, maxime, dar și media fiecărei luni. Dacă în perioada Aprilie-Septembrie consumul este în zona 10-14 kWh/100km, în perioada de iarnă a fost influențat în special de distanțele călătoriilor, curentul fiind necesar atât pentru încălzirea habitaclului cât și pentru încălzirea bateriei. Acest lucru s-a îmbunătățit odată cu actualizările de soft în toamna anului 2022, când încălzirea bateriei se face doar dacă temperatura acesteia ajunge la valoarea de 0 grade, fapt vizibil după ultima iarnă și în comparația de mai sus.

ID.3 este o mașină eficientă la drum lung și cu viteze constante până în plaja de 110 km/h, estimatorul de autonomie s-a îmbunătățit constant la fiecare actualizare de soft.

Cu toate că numărul de kWh încărcați pe curent alternativ (AC) este dublu față de cei pe curent continuu (DC), prețul acestuia pentru mine a fost de 10 ori mai mic, fapt datorat încărcărilor la job, primăria Satu Mare și Cluj, dar și cele de la Kaufland, pe baza cupoanelor. Am evitat pe cât posibil să încarc pe DC atunci când nu ma grăbeam, reușind în acest mod să protejez bateria cât mai mult.

Aici putem observa raportul dintre încărcările pe DC, față de cele AC.

O imagine a repartizării încărcărilor pe tipuri de încărcare și cele mai utilizate stații este prezentată mai jos. Ce este de menționat aici este multitudinea de aplicații necesare, fiecare cu modalitatea ei de plată și mod de pornire, lucru care pentru unele persoane ar putea fi o provocare.

Pe lângă costul încărcărilor ar fi de menționat și reviziile, care, comparate cu cele al unei mașini termice (benzină în cazul meu), a fost făcută la intervalul de doi ani și a costat 1170 ron. La același număr de kilometri, cea termică ar fi costat aproximativ 5000 ron, cinci revizii, considerând aici doar schimburile de ulei, filtre, fără un schimb de distribuție și un set de plăcuțe de frână.

Concluzia celor aproape doi ani cu ID3?

Economia reală făcută vs mașina pe benzină (cost mediu benzină 6.5 ron și un consum mediu de 5 l/100km) se apropie de 6500 euro, aici intrând și costul reviziilor.

Accelerația instantă și disponibilă în orice moment, te ajută în situațiile când ai nevoie de ea.

Liniaritatea cu care accelerează, liniștea deplasărilor, confortul oferit de multitudinea sistemelor fac din ID.3 o mașină utilă atât în oraș, cât și la drum lung. Autonomia de până în 300 km în regim de autostradă, cu viteze de până la 120 km/h, ajuta și la planificarea călătoriilor pe distanțe mai lungi. Până la urmă, destinațiile nu se mută 🙂

Un exemplu: Cluj-Constanța se poate parcurge cu două încărcări: una în Sibiu sau Vâlcea și una în București, fără probleme, timpul adițional adăugat călătoriei fiind 30 + 55 min, timp de odihnă recomandată atât pentru șofer cât și pentru pasageri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.