Mașinile electrice nu sunt, deocamdată, pentru toată lumea?

Am răstălmăcit puțin titlul articolului scris de Darius în ultima zi din februarie 2021. Deși au trecut doar puțin peste patru luni de atunci, multe s-au întâmplat în micul univers eletromobilistic din România.

Un prim exemplu pentru viteza schimbărilor este faptul că Tesla a instalat patru stații SuperCharger la Timișoara, București, Pitești și Sibiu (în ordinea inaugurărilor) cu un total de 24 puncte de încărcare din generația a treia, cu putere maxima de 250 kW.

Un altul, este că pe lângă interesul major pentru Dacia Spring, importată din China, deschiderea reprezentanței oficiale Tesla în România, permite accesarea fondurilor rabla plus pentru achiziția gamei de modele S3XY, din care o parte sunt importate… tot din China.

Cum răspunde Tesla la 2.5 din argumentele din februarie

De ce am început cu Tesla? Pentru simplul motiv că cea mai valoroasă firmă auto (după cotația la bursă) răspunde cel puțin la primele două argumente enunțate Darius în articolul care explica în februarie de ce un automobil electric nu este pentru toată lumea:

  1. Unde încarci? – la primul Super Charger indicat pe harta de navigație sau la un destination charger peste noapte;
  2. Timpul de încărcare la drum lung – în rețeaua SuperCharger poți încărca în aproximativ 30 minute la drum lung (până la 80% – recomandat);

Dacă ai noroc de stații din ultima generație, ca cele instalate în România, și temperatura acumulatorului este adecvată, pauzele de încărcare pentru Model 3 sunt mai scurte decât cele necesare pasagerilor, după fiecare trei, patru ore de călătorie.

De altfel același punct de vedere este exprimat și de Andrei într-un articol pasionat despre automobile electrice în general și Hyundai Kona în special, care datorită eficienței și a încărcării rapide reprezintă o bază solidă pentru călătoriile lungi, care erau in centrul atenției articolului din februarie. Despre utilitatea și economicitatea unui automobil electric în aglomerațiile urbane, nu prea mai este loc de dezbateri. Realitatea învinge pas cu pas scepticismul.

Chiar și cel de al treilea motiv invocat de Darius: planificarea călătoriilor lungi devine mai simplă și este rezolvată pe jumătate cu Tesla, fiindcă după introducerea destinației finale, softul recomandă stațiile SC de pe drum. Mai rămân de găsit și planificat doar cele de la hoteluri si pensiuni cu ajutorul altor aplicații.

Prețul mare de achiziție

Chiar dacă Tesla și alți producători sunt pe cale să înlăture primele trei obiecțiuni majore enumerate de Darius, rămâne în picioare, mai solid ca oricând, ultimul argument, cel al prețului ridicat achiziție, fiindcă majoritatea variantelor Tesla sunt în prezent chiar mai scumpe, decât atunci când Darius a scris articolul citat la început.

În principiu, concurența ar trebui să reducă prețurile, dar oferta fiind cu mult sub nivelul cererii, iar subvențiile acordate în majoritatea țărilor europene generoase, producătorii nu se vad constrânși sa reducă prețurile, decât în cazurile speciale (ale producătorilor tradiționali), când numărul mic al înmatriculărilor îi expun la riscul amenzilor europene pentru limite de CO2.

Faptul că Tesla nu se simte amenințată deocamdată de alți concurenți se vede cel mai bine pe piața americană, unde deși cumpărătorii NU mai beneficiază de scutiri de taxe conform legii în vigoare (este posibil ca acest aspect să se schimbe odată cu votarea noii legi, aflată în dezbatere parlamentară), Tesla continuă să mărească prețurile și termenele de livrare.

Pe lângă rețeaua globală Super Charger, pe care electromobiliștii pățiți cu alte rețele de încărcare au învățat să o aprecieze foarte mult, Tesla oferă în plus actualizări gratuite de soft OTA în mod frecvent și acestea sunt argumentele pentru care majorările de preț nu au alungat încă un număr mare de cumpărători în brațele concurenței.

Acum, când pornind din București poți ajunge în orice colț al Europei, încărcând fără aplicații și fără complicații în rețeaua SuperCharger Tesla și actualizările de soft se derulează fără să pierzi timpul în service, atracția pentru electromobiliștii cu experiență, dar și cei hotărați să facă marele pas, pare irezistibilă. Dar cu siguranță gama actuală Tesla nu se potrivește pentru toate buzunarele. Mai așteptăm viitorul Model 2 sau avem și alte soluții electrice sau electrificate?

Experiențe cu Kona hibrid și Outlander PHEV

Pentru cei cu nevoi de drumuri lungi și tractări frecvente sau pur și simplu cu dorința de a pleca la drum fără angoasele încărcării pe parcurs și a timpului de așteptare la stații, am căutat două modele de referință, pentru a înțelege mai bine costurile de exploatare.

Așa cum scriam recent: „Mircea și Octavian ne ajută să înțelegem și să publicăm costul total al proprietății (TCO – total cost of ownership) pentru o Kona hibrid (Timișoara) și un Mitsubishi Outlander PHEV (Sibiu).

Kona hybrid

Din cel de al 10-lea episod lunar al serialului ce urmărește două Kona, hibrid și electric, cumpărate anul trecut de la Casa Auto Timișoara, parteneri ai proiectului Electromobilitate, am preluat următoarea situație:

Graficul ultimelor zece luni prezintă costul cu benzina respectiv energia electrică pentru 100 km, dovedind că este de 2 până la 3 ori mai ieftin de circulat cu Kona în variantă electrică, decât cu hibridul.

Mitsubishi Outlander PHEV

Dar ce se întâmplă cu un hibrid plug-in, care dacă este încărcat disciplinat în fiecare seară, așa cum procedează Octavian la Sibiu și Teo la Timișoara, poate acoperi majoritatea drumurilor din oraș funcționând doar electric?

O primă comparație cu cele mai încăpătoare modele participante la proiectul Electromobilitate: Kia Niro, VW ID.4, Peugeot e-2008 și Tesla Model 3, indică un cost la 100 km mai mare pentru benzină decât cele teoretice pentru încărcarea electricelor la cel mai mare preț din țară. In realitate, toate modele electrice considerate încarcă cu un mix de energie electrică de la priza casnică (0.75 RON/kWh) până la stațiile publice gratuite, cu multe alte tarife practicate în țară și străinătate.

De atunci, Octavian ne-a transmis săptămânal parcursul și costul de alimentare cu benzină și energie, plus bilanțul pentru luna iunie:

  • Parcurs: 2051 km și am consumat 200 kWh și 115 Litri benzină;
  • Consum  5,6 L/100km și 9,75 kWh/100 km. Nu am menajat mașina, am mers repede pe autostradă și am tractat remorca, rulota (distanță de 1-2km).

Pe baza acestor informații rezultă în luna iunie un cost de 39.3 RON/100 km. (5.71 RON/litru pentru benzină și 0.75 RON/kWh pentru energia electrică).

Octavian a mers în vizită la Super Charger-ul Tesla din Sibiu și ne-a trimis o imagine încurajatoare cu cerul albastru din centrul țării.

Noi ne vom strădui în continuare să-l păstrăm la fel. Veniți și voi în tabăra electromobiliștilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.