Kia Niro și VW ID.3 – primele informații despre consum

Participanții la proiectul Electromobilitate sunt cu toții proprietari de automobile electrice, care ajută cu informațiile transmise săptămânal la viitoarele hotărâri luate de cei interesați de mobilitatea electrica, dar încă indeciși.

Foto – Daniel Ighisan

Așa cum ne-am obișnuit de aproape trei ani, datele puse la dispoziție de participanții la garajul nostru virtual, sunt organizate în diagrame și tabele cu scopul de fi cat mai ușor de comunicat și de înțeles.

Un aspect, la care am revenit mereu, este faptul că un model electric nu are UN CONSUM, ci o multitudine de valori în funcție de regimul de exploatare și condițiile meteo, prin urmare nu are O VALOARE FIXĂ PENTRU AUTONOMIE, ci un domeniu de valori, ce variază semnificativ cu anotimpurile.

După primul an de utilizare in cadrul proiectului, când am calculat media pentru 12 luni realizata cu Hyundai Ioniq (model 2018) și Tesla Model 3 long range, valorile medii de consum si autonomie au fost identice pentru Ioniq sau extrem de apropiate (14.7 kWh/ 100 km TM 3 fata de 14.8 kWh/100 km EVdatbase) cu cele indicate de EVdatabase, o sursă pe care o utilizăm frecvent pentru comparațiile unor modele electrice.

Consum Kia Niro și VW ID.3

Foto – Marius Boicu

Pentru a avea o imagine cat mai clară a consumului noilor veniți in garajul nostru virtual, am plasat valorile comunicate de Marius pentru ultimele trei săptămâni cu Niro (București) și Daniel cu ID.3 (Timișoara), alături de cele obținute de Paul și Cristian cu Kona.

Am ales să reprezint grafic doar două din cele cinci Kona participante la proiectul Electromobilitate, din dorința de a nu supraaglomera graficul, păstrând însă cazuri interesante de utilizare, din orașe diferite.

Foto – Paul Vădeanu

Paul a parcurs cel mai mare număr de kilometri cu Hyundai Kona din echipa noastră și alternează drumurile scurte de zi cu zi din zona Băilești, cu călătorii lungi. Cristian este singurul posesor (în echipa noastră) al unei Kona în varianta Highway și utilizează mașina preponderent pentru naveta zilnică la servici.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate de proprietari

Opinii la început de drum

Încântarea lui Daniel pentru condusul electric este evidentă din primul articol scris pentru comunitatea Electromobilitate. Așa cum Mircea a introdus în jargonul nostru „condusul terapeutic”, Daniel a îmbogățit tabloul cu afirmația: „O mașină electrică e un stil de viață, unul diferit, dar frumos!

Foto – Daniel Ighisan, VW ID.3, Timisoara

Despre prima valoare medie de consum comunicat[ (marcat[ cu o steluță pe grafic) Daniel ne povestește:

S-a pornit cu bateria încărcată la 81% și s-a mers până la 4% SOC cu 15km estimați de autonomie. Mașina s-a încărcat noaptea (8 grade Celsius) la o stație de 50kWh. Durata încărcării de la 4% la 96%: 1 oră și 15 minute, încărcat: 52 kWh.

Mașina consumă considerabil mai mult la temperaturi sub 12 grade Celsius, lipsa pompei de căldura simțindu-se din plin. Nu am observat ca ceața să o afecteze, dar consumul e afectat într-adevar de ploaie, drum ud, vânt.

Cauciucuri de iarna încă nu am căutat și e posibil ca mașina să rămână în garaj peste iarnă, datorită consumului ridicat. Un plin de electricitate îmi ajunge mai puțin de o săptămână în regim strict urban.

Daniel Ighisan, VW ID.3, Timisoara
Foto – Cristian Popescu, Kona Highway, Cluj

Cristian a observat la Cluj o creștere a consumului în diminețile reci, așa cum se vede din imaginea transmisă, despre care ne povestește:

Dimineața crește consumul substanțial. Am observat că și presiunea e pe la 2.3, față de vară când era 2.7 – 2.9. Săptămâna viitoare vin cauciucurile de iarnă, Vrederstein Wintrack. Jantele vor rămâne aceleași anul acesta.

Ce am mai observat e faptul ca dimineața când geamurile sunt aburite, degeaba le cobor și le urc, cum făceam la Skoda sau Logan, pentru că nu le curăță deloc. Bănuiesc că era vorba de un cauciuc de 2 euro probabil, dar nu s-au gândit la asta ce-i de la Hyundai.

Cristian, Hyundai Kona highway, Cluj

Din experiența proprie

Ca unul din cei ce încarcă lent, la priza din garaj, peste noapte, pana la 80% și rar coboară cu acumulatorul sub 20%, îmi vin în gând câteva recomandări pentru menajarea acumulatorilor (articol semnalat de Wiwi), utilizate recent în călătoria Adio benzina!, când am apelat din plin la încărcarea rapidă, combinată cu cea lentă la hotelurile unde am înnoptat.

Chiar și atunci când temperatura este scăzută afară, dacă încărcarea se face imediat după un drum mai lung, când acumulatorul este cald din timpul funcționarii, viteza de încărcare este rezonabila până la 80% SOC.

Ce alte experiențe de consum și încărcare ați înregistrat cu noul VW ID.3 și Kia Niro? Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii. Mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.