Serialul demarat ieri cu o trecere în revista a veteranilor proiectului Electromobilitate, Hyundai Ioniq și Tesla Model 3, continuă cu cinci Kona și cele două Kia Niro, parcate în luna noiembrie în garajul nostru virtual de Marius și Teo.
Înainte de a trece în revistă fiecare mașină cu istoricul ei, doresc să mulțumesc, și pe aceasta cale, celor doi membri ai comunității electromobilitate, care ne-au trimis informații extrem de interesante.
Dan Mihalea – Hyundai Kona 102.000 kilometri
Sunt proprietarul unei Hyundai Kona, ce are deja 102,000 km. Deși nu o dețin de multă vreme, nu au fost defecțiuni sesizate nici de către proprietarul anterior.
„Defecțiunile” sunt două pietricele în parbriz, pe care îl voi inlocui luna aceasta.
Altfel, sunt programat pentru recall-urile privind „ușița” portului de încărcare și upgrade-ului de BMS.
Dan Mihalea, Hyundai Kona 102.000 km
Dan ne scrie și de un incident ce a necesitat schimbarea barei din față, dar la fel ca și avaria parbrizului, nu pot fi încadrate la rubrica „electro-defecțiuni”. In schimb recall-urile, sunt interesant de urmărit în continuare, mai ales cele legate de acumulator și ne-am bucura să primim vesti noi după rezolvare.
Stefan Duhovnicu – Hyundai Ioniq model 2020, 15.000 km
Salut, eu sunt cel cu Ioniq-ul din poza cu număr ECO. Am reușit în 9 luni sa acumulez puțin sub 15 mii de km. Săptămâna viitoare fac prima revizie. Nici o defecțiune. Sunt încântat de ea.
Stefan Duhovnicu, Hyunday Ioniq 15.000 km
Edi a scris despre întâlnirea din imagine în articolul său, după primul an de bucurii alături de Ioniq, acuma cunoaștem și proprietarul celui de al doilea.
Chiar dacă varianta aleasă de Dan prin achiziția unei Kona second hand este o formă mai economică de a experimenta primul pas cu o mașină electrică (din păcate preturile celor noi rămân exagerat de mari), toate cele șapte modele coreene, cinci Kona și două Niro, din garajul nostru virtual sunt noi și au fost achiziționate în ultimele șapte luni.
Paul Vădeanu – Kona 44.000 km
Paul ne scrie că este programat pentru cea de a treia revizie și din fericire cam atât. Despre lungile sale calatorii găsiți mai multe articole și în curând urmează o actualizare despre primele experiențe cu Kona în sezonul rece.
Attila Berecski – Kona 5.000 km
Nu am de raportat defecțiuni. Singura cheltuială „extraordinară” au fost anvelopele all season (2920 lei).
Mai urmăresc pe forumul softpedia topicul deschis pentru Hyundai Kona Electric și acolo a fost raportată o defecțiune la OBC (încărcătorul onboard), care s-a rezolvat prin schimbarea modului în garanție.
Attila Berecski, Hyundai Kona – prima din Timișoara
Tudor Marchiș – Kona 8.800 km
Kona din cadrul proiectului Electromobilitate are 8.800 km FĂRĂ probleme
Tudor Marchiș, Hyundai Ioniq, Peugeot e-208, Hyundai Kona
Dacă la cei 8.600 km cu Ioniq (model 2019) de anul trecut, adăugăm și cei 8.800 km cu Kona începând din iunie, Tudor a acumulat experiențe foarte bune cu produsele Hyundai. In curând ne va scrie despre experiența unui drum lung cu electro-leul Laurei.
Cristian Popescu – Kona Highway
Cristian deține singura Kona în varianta Highway din echipa electromobilitate. Un sondaj de opinie din vară arată că majoritatea eletromobiliștilor ar prefera aceasta variantă, cu autonomie bună și pret mai redus, datorita dotărilor strict necesare, dar sunt foarte greu de găsit.
După o relatare amănunțită cu primele experiențe din sezonul rece Cristian ne scrie: „Ca reparații nu e cazul, doar investiția de 2200 lei în cauciucurile de iarnă, Vredestein”.
Titus Esan – Hyundai Kona 5.000 km
Am Hyundai Kona și până acuma am făcut 5000 km fără nici o problema. Din cei pe care ii cunosc, nimeni nu a avut probleme cu mașina.
Singura problemă este că s-au raportat în lume că au luat foc unele mașini din cauza la baterie. O cunoștință a fost rechemată să i se facă un update la soft pentru această problemă.
Problema mea mare este cu Hyundai Romania, nu pot monta cârlig să pot transporta biciclete. În toată Europa se poate iar la noi NU.
Titus Esan, Kona 5.000 km
Marius și Teo – Kia Niro noi
Ambele mașini sunt noi și proprietarii nu au semnalat probleme tehnice. La prima vedere, nu este o surpriză in gama de modele electrice Hyundai Kia.
Cred că este util de remarcat faptul că Marius încarcă acasă de la panouri fotovoltaice, o situație ideală în care discuția despre poluarea de dincolo de priză, atât de abuzată de electrosceptici, dispare.
Concluzie
Sper că nu este o dezamăgire faptul că patru Ioniq, șase Kona și două Niro nu au avut defecțiuni tehnice până la kilometrajul cel mai mare de 102.000 km, documentat mai sus.
Cu siguranță peste câțiva ani, și sute de mii de kilometri, vor fi mai multe de povestit. In plus, trecerea de la platforme mixte cu tracțiune față, la noua platformă dedicată E-GMP, cu tracțiune spate și variantă 4×4, este foarte promițătoare.
Urmărind superlativele utilizate, cu ocazia lansării noi platforme electrice, de către specialiștii Hyundai Kia, așteptările sunt foarte mari pentru cele UN MILION de mașini electrice planificate pentru producția anului 2025.
Pe scurt la ce ne putem aștepta începând de anul viitor cu IONIQ 5:
- Autonomie 500 km (WLTP)
- Încărcare rapidă cu tehnologie duală 800V și 400V, bidirecțională
- Pentru modelul de performanță o accelerație 0-100 km/h sub 3.5 secunde, viteză maximă de 260 km/h
- 23 de modele electrice (BEV si FCEV) și electrificate (PHEV) până în 2025
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
desi nu am foarte multi km am avut eu cateva probleme cu Kona-,ul meu luat in mai 2019, are 25.000 km . inca de la receptie display-ul multimedia a functionat aleatoriu si a necesitat inlocuire care a durat in jur de 3 saptamani, am ramas de 3 ori fara curent in bateria de 12v (aparent daca nu inchizi bine portbagajul in max 2h ramai fara baterie ) , iar in acest moment dimineata imi afiseaza un mesaj tot referito la bateria de 12v si ma roaga sa opresc in siguranta . am facut deja 2 updates de bms .., sunt programat la al 3-lea.
Buna Cosmin, multumim pentru informare, ne-am bucura daca ne tii la curent in continuare.
Probabil faptul ca ti s-a descarcat complet bateria a afectat-o si ar trebui inlocuita. Problema cu portbagajul e cunoscuta. Ce probleme am avut si eu dupa 8000km, ghost braking de 3-4 ori, sunetul s-a oprit complet in masina pana am oprit si am pornit din nou, am luat in 6 luni mai multe pietre in parbriz decat am luat in 5 ani de condus, una l-a spart si deja l-am schimbat. Tind sa cred ca ceva in design o face sa fie predispusa la lovituri in parbriz desi suna absurd
Bună ziua!
Sunt Ovidiu, proprietarul unui Hyundai Ioniq electric, 38 kw, 2020
Am parcurs în 13 luni 41000 km, de vreo câteva zile au apărut trei probleme:
* panoul de bord nu este închis ermetic și din această cauză a intrat praf în interior plus că a făcut condens și după ce s-a uscat a rămas pătat (murdar)
* la rotirea volanului când mașina este în mișcare (viteză redusă) sau pe loc se aude un zgomot de frecare foarte deranjant
* la accelerație și deceleratie se aude un zgomot ascuțit (cum se aud roțile de tren )
În concluzie, sunt foarte dezamăgit de Hyundai-ul meu electric