Am obiceiul să-i transmit Andrei toate nebuniile și pasiunile mele. Așa s-a întâmplat și cu pasiunea pentru tot ceea ce se deplasează folosind electricitate, fie că e vorba despre trotinete, scutere, mașini electrice sau mai știu eu ce alt gadget pe roți.
Însă, deși am avut nenumărate discuții pe teme electrice, nu am întrebat-o niciodata așa serios și organizat care e părerea ei despre toată nebunia asta, Până acum, când, la sugestia lui Dan, i-am luat un interviu.
Ceea ce a ieșit vedeți mai jos.
Darius: Când ai condus prima mașină electrică și ce alte modele ai mai condus de atunci? Cum ți s-a părut prima experiență electrică?
Andra: Cred că Zoe a fost prima mașină electrică condusă, acum 2-3 ani cred? (Darius: A fost in 2018) Sentimentele avute despre condusul primei mașini electrice au fost: fain, cool, fâșneț și foarte foarte distractiv. N-aș mai fi vrut să o mai dăm inapoi. Am condus vreo 60 km. A fost fin, electrizant.
Am mai condus și Nissan Leaf, de vreo două ori. Leaf-ul nu mi s-a părut neapărat confortabil la drum lung, cel puțin echiparea pe care am avut-o noi. Dar ne-am distrat pe autostradă unde, în încercarea de a avea un consum cât mai mic, am stat în spatele tirurilor, nu am depășit 100 km/h și am fost foarte blânzi cu pedala de accelerație. Totul devine un challenge, te simți ca într-un joc în care vrei (trebuie) să câștigi… altfel nu ajungi acasă. 🙂
Ionică, de care mi-e tare drag, e și el pe lista mașinilor electrice conduse de mine. Mi-aș dori să avem unul, pe lângă Zoe. E tare frumos și foarte confortabil la drum lung.
D: Dar în afară de mașini, ce alte vehicule electrice ai mai condus?
A: Păi, datorită ție, sunt câteva la număr, mai ales că majoritatea puteau fi închiriate cu doar un click pe telefon:
- Trotinete electrice.
- Renault Twizy, foarte interesant să mergi cu 45 la oră pe autostradă, unde am intrat din greșeală :))
- Biciclete electrice
- Segway – primul impact cu lumea electrică (cine știe, poate de aici a început toată nebunia – we’ve poked the bear)
- Scutere electrice
Acum îmi dau seama că primul meu cadou electric pentru tine a fost o plimbare cu Segway (cel amintit mai sus) în Barcelona, în 2016, iar primul tău cadou electric pentru mine a fost o zi cu scutere electrice în Roma, în 2018. Nu eram încă, “oficial”, o familie, și deja eram “curentați”.
D: Care sunt lucrurile care îți plac cel mai mult la o mașină electrică? Ce minusuri crezi că ar avea?
A: Plusuri:
- “Suta in 2 secunde”. Nu sunt vitezomană dar îmi place să plec prima de la semafor. 🤣
- E fain să nu lași urme poluante.
- Liniștea din interior e genială mai ales când ești dependent de muzică și vrei să o auzi cât mai clar. Îmi place mult mașina noastră, dar m-aș putea lipsi de torsul motorului diesel.
- Majoritatea modelelor actuale sunt chiar foarte drăguțe
- Eforturile financiare de întreținere și utilizare sunt foarte mici, până la urmă, chiar dacă prețul de achiziție este mai piperat.
Minusuri: inftrastructura și autonomia nu fac echipă bună. Nu e așa ușor să te deplasezi cu ea pe distanțe mari, dar nu e imposibil, asta cu siguranță. Dacă vrei, se poate, dovadă stau cele două deplasări lungi la activ, care chiar au fost distractive, una la Bran și una cu ocazia zilei de 8 martie pe traseul Timișoara – Deva – Reșița – Timișoara.
D: Ai avut emoții vreodată la drum lung cu mașina electrică – cele două amintite anterior?
A: Mai tare la al doilea drum, când știam deja la ce ne băgăm. Însă n-a fost o emoție dramatică, ci una faină, reprezentată de un nou challenge, care s-a transformat în ceva fun.
Cel mai palpitant moment a fost pe dealul Coșavei, când autonomia scădea vazând cu ochii. Al doilea moment a fost la Reșița, cand nu reușeam să încărcăm cum ne-am propus, și ne-ar fi dat peste cap planul de a face drumul într-o zi. Lucru care oricum n-ar fi fost rău, pentru că am fi petrecut mai mult timp cu ai nostri acasă.
D: Te vezi conducând zilnic o mașină electrică? Ai face-o cu mândrie? Care crezi că ar fi cel mai mare impact asupra ta – pozitiv sau negativ, dacă ai face asta?
A: Clar! M-aș vedea conducând cu mândrie o mașină electrică în fiecare zi.
Mă gandesc la ideea că aș conduce o mașină electrică după ce vom sta la casă. Iar asta ar însemna că ești cu resursa de energie la îndemână. Oricum drumurile la pompa de alimentare nu sunt preferatele mele, de aceea nici n-am mai făcut asta de ani de zile (mulțumesc).
D: Cât de mult crezi că te-am influențat eu pentru a ajunge la modul acesta de gândire asupra mașinilor electrice, a costului lor de exploatare și a efectului lor asupra mediului?
A: 100%. Prin tot ceea ce ai făcut: ai luat mașini în teste, ai intrat în proiectul Electromobilitate, am vorbit mult împreună despre ele.
Apropo… am început să zăresc mașinile electrice în trafic. Mi-ai indus asta. Mersi… 😒 Cred că am avut parte de o “electrizare” forțată dar acceptată cu toată inima.
D: Zi-mi un top 3 al mașinilor electrice pe care ți le-ai dori în curte
A: Un top mai SF, bazat doar pe frumusețe și desigur fără grija banilor:
- Tesla Model S
- Mini Cooper E
- Tesla Model 3
Un top mai realizabil:
- Renault Zoe
- Hyundai Ioniq – o luptă foarte strânsă între locul 1 și 2, de la o zi la alta clasamentul fluctuează
- Iar pe trei… am trei mașini. 😂 VW ID.3, Peugeot e208, eUP/Citigo (primul care ar fi disponibil)
D: Ai mai vrea să adaugi ceva?
A: Militez pentru un oraș mai tăcut și mai sănătos.
PS: mulțumesc lui Dan pentru tricou, sunt foarte mândră să fac parte din Echipa Elmob. 😳
PS 2: În curând s-ar putea să-mi pună și mie soțul o baterie electrică și leduri. 🎄
PS 3: Trebuie să învăț când mașina electrică e pornită sau nu. 😐
În final, pot să spun că nimic din ceea ce mi-a povestit n-a fost o noutate, însă am descoperit că Andra e mult mai atașată de acest domeniu decât credeam.
Doresc să-i mulțumesc nu doar că mă suportă, ci chiar mi se alătură în toate aventurile mele electrice.

Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.
Foarte tare!