CES 2024 – un altfel de ”salon auto”? (episodul 2)

Ultima relatare în direct de la CES – Consumer Electronics Show, organizat în giganticul complex expozițional LVCC – Las Vegas Convention Center și câteva hoteluri din apropiere, a fost în pragul primului lock-down cauzat de pandemie în 2020.

Următoarele ediții au fost virtuale.

Manifestarea din acest an a revenit în forță, cu noutăți din toate domeniile atinse de tehnologie. Ca întotdeauna, atenția noastră a fost orientată pe progresul din domeniul transportului și mai ales pe diferențele după acești patru ani tulburi, marcați de restricții de producție, criza semiconductorilor, inflație și creșterea dobânzilor, totul petrecând-se pe fondul unor conflicte internaționale de amploare, ce amenință pacea și stabilitatea economică în lume.

Prezenți și absenți

Foarte pe scurt, au fost prezenți toți cei ce au avut ceva de arătat, ceilalți producători preferând să nu rezerve spațiu pentru standuri. Asta nu înseamnă că au fost cu totul absenți. Forfota personalităților din domeniul auto la conferințe și discuțiile pe temele zilei, a inclus reprezentanții marilor producători americani, europeni, coreeni și japonezi, veniți să recruteze personal din domeniul IT, să descopere startup-uri promițătoare sau să vadă la fața locului ofertele numeroșilor furnizori din Asia.

Deși nu au fost prezenți cu standuri, producătorii chinezi au dominat reclama indirectă, prin modele extrem de atractive expuse în standurile furnizorilor din China. Greu de crezut că în urmă cu patru ani furnizorii foloseau Tesla Model 3 ca magnet pentru public, iar în prezent, după ce străzile s-au umplut de Model 3 și Y, vedetele atractive pentru public vin la CES peste Pacific.

Hi Phi în standul Hesai

NIO ET 7 în standul Keysight

Geely în standul BOE

Atât de rapidă este tranziția și evoluția în domeniul transportului electric, încât patru ani par să definească o nouă epocă în industria auto, una în care cel mai mare exportator de automobile a devenit China, iar un fost startup, Tesla, a devenit cea mai valoroasă firmă auto pe glob.

SURSE: Bloomberg și Companies Market Cap

Proiecte naționale – TOGG și Vinfast

Cele două proiecte, bazate pe ambiții naționale, dedicate automobilelor electrice: TOGG – Turcia și Vinfast – Vietnam au fost prezente cu standuri mari și mult personal deosebit de amabil și buni vorbitori de engleză, ceea ce nu este de la sine înțeles la standurile japoneze sau chinezești.

Vinfast – Vietnam

Vinfast a livrat în SUA primele loturi de automobile 100% electrice în 2023 și investește 4 miliarde USD într-o fabrică de asamblare din Carolina de Nord. Conceptul de pickup electric prezentat în premieră este promițător, în schimb micuțul VF3, concurent pentru Dacia Spring, în ciuda desgn-ului atractiv, își va găsi mai degrabă clienți în Asia și Europa, decât rătăcit printre giganții americani. Lecții asemănătoare au fost scrise de alți producători, mai experimentați, care au crezut că Smart este o idee bună pentru orașele universitare americane și Fiat 500e pentru California.

Utilizarea unor modele Vinfast pentru transportul între diferitele spații expoziționale, hoteluri și restaurante s-a dovedit a fi o idee foarte bine venită. Participanții la CES au avut prilejul să călătorească cu un Vinfast, iar pietonii, veniți la Vegas din toată lumea, au văzut mașinile în mișcare, chiar dacă nu au recunoscut modelul sau noul brand.

Un alt mijloc de transport îndrăgit la CES au fost navetele autonome denumite Robobus (made in China), care pendulau cu prudență între adresele de interes pe celebrul Strip din Las Vegas.

TOGG – Turcia

Reprezentanții TOGG au susținut că nu există intenții de livrare în America de Nord pentru cele două modele expuse. Greu de crezut că toate cheltuielile legate de o expoziție costisitoare și lansarea unui nou model cu design Pininfarina au fost făcute doar din orgoliu național, fără intenții comerciale.

La fel povesteau și reprezentanții Sony în urmă cu patru ani, când au surprins lumea auto cu un model în fază foarte avansată de dezvoltare, despre care au afirmat atunci că este doar un demonstrator de tehnologie.

Sony+Honda = Afeela

Dacă în urmă cu patru ani Sony a surprins universul auto cu un ”demonstrator de tehnologie”, care era foarte gata de drum, între timp intențiile Sony s-au clarificat și un parteneriat cu Honda explorează posibilitatea vânzării unor automobile electrice sub marca Afeela.

Transformate în centre de entertainment sau săli de jocuri electronice pe roți, cum preferați, noile Afeela sunt cu siguranță mai aproape de livrare si de realitate, decât fanteziile prezentate de Honda în propriul stand.

Honda

Tocmai când bunul simț estetic, biciuit de posibilitatea iminentă când Cybertruck va deveni o realitate pe șosele, se odihnise puțin, Honda a lansat două concepte, despre care afirmă că reprezintă viitoarea gamă 100% electrică.

Efectul publicitar a fost realizat, numeroși autori entuziasmându-se de formele și proporțiile neconvenționale prezentate de Honda.

După eșecul cu micuțul, simpaticul și nepracticul Honda-e, colaborarea cu GM și platforma Ultium, care pare împotmolită în bâlbâielile de soft ale partenerului american, viitorul Honda este la fel de tulbure ca și intențiile designerilor.

Hyundai

O doză consistentă de inovație și normalitate revine la standul Hyundai, care fără modestie subliniază că în 2023 a fost depășit la vânzări 100% electrice doar de Tesla în SUA, învingând ceilalți producători americani pe teren propriu.

De altfel acest succes este vizibil pe străzi, mai ales în Las Vegas, unde ponderea electricelor este cu mult mai mare decat în alte orașe americane. Gama modelelor asamblate pe platforma E-GMP crește rapid și locul lor este în prezent în parcările dealerilor Hyundai, Kia și Genesis. Vom reveni la subiectul diversificării modelelor asamblate pe platforma E-GMP pe larg.

Concentrându-se la această ediție CES mai mult pe vehicule grele, utilaje de construcție și taxiuri aeriene, toate electrice, grupul Hyundai împreună cu specialiștii în robotică de la Boston Dynamics au avut probabil cel mai inspirat stand, cu ecrane gigantice care au explicat procesul de obținere al hidrogenului din gunoiul menajer produs zilnic în marile aglomerații urbane.

Pe lângă flota experimentală de vehicule electrice, destinate livrărilor de marfă și pachete în orașe, alimentate cu energie electrică produsă la bord cu ajutorul pilelor de hidrogen, Hyundai a deschis posibilitatea unei economii circulare, prin care, oarecum simplist exprimat, gunoiul orașelor va alimenta nevoile transportului urban din următoarele decenii.

Kia

Firma soră, Kia, s-a concentrat tot pe eficientizarea transportului urban de pasageri și marfă, cu un concept modular extrem de promițător prin flexibilitate și ingeniozitate.

Chiar dacă sistemul de livrare al produselor preambalate în containere, care se atașează unul de altul precum piesele de Lego, nu va deveni o realitate imediată, platforma electrică și sistemul modular de asamblare în funcție de nevoile clienților, promite economii majore în producție.

Mercedes și BMW

Nelipsiți de la CES, producătorii premium germani au avut ce arăta, chiar dacă accentul a fost pe tehnologia utilizată și performanțele atinse de sistemele proprii de operare dezvoltate in-house.

Noile modele electrice ale ambelor firme germane erau cunoscute de la IAA 2023, dar trebuie să recunosc că reîntâlnirea cu prototipul CLA are acea chemare irezistibilă, care mai devreme sau mai tarziu îl vor aduce în garajul familiei, dacă performanțele rămân cele promise și prețul nu presupune vânzarea unor organe.

Mercedes are o nișă de clienți premium clar definită, pe care o cultivă cu modele remarcabile de mai bine de 130 ani, o istorie auto ilustră de care ne aduce aminte cu promoția ”Defining Class since 1886”… take that BMW!

Un domeniu mai puțin spectaculos pentru public, dar foarte profitabil, este cel al transportului greu. După ce a achiziționat în 1981 firma Freightliner, Mercedes a devenit un participant important la producția de camioane în SUA, fiind în prezent unul din liderii electrificării transportului rutier, prin ambele metode: cu acumulatori și cu pile de hidrogen.

Următorul episod de la CES – Electrificarea transportului de marfă

Electrificarea transportului greu de mărfuri, alături de progresul realizat în conducerea autonomă a camioanelor, au fost aspectele care au diferențiat cel mai mult ediția 2024 CES față de cea din urmă cu patru ani.

Vom reveni pe larg în următorul episod de la CES 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.