„CEVA major se întâmplă pentru electromobilitate”

Cuvintele din titlu reprezintă finalul unui articol din ianuarie care anunța formarea unei alianțe majore de firme, ce utilizează flote uriașe de vehicule pentru transport marfă, persoane și distribuție de pachete.

Dacă nu ați văzut anunțul de la începutul anului, iată fondatorii alianței CEVA – Corporate Electric Vehicle Alliance, creată cu scopul accelerării adoptării vehiculelor electrice pentru nevoile proprii și a flotelor de firmă în general:

 • Amazon
 • AT&T
 • Clif Bar
 • Consumers Energy
 • DHL
 • Direct Energy
 • Genentech
 • IKEA North America
 • LeasePlan
 • Lime
 • Siemens

După 11 luni, tocmai la timp pentru schimbarea de la Casa Albă, unde în ianuarie se instalează o administrație favorabilă electrificării transportului și promovării surselor de energie regenerabilă, alianța CEVA a publicat principiile care stau la baza progresului electromobilității, în viziunea participanților.

Fără alte comentarii din partea noastră, iată principiile enunțate de CEVA – Corporate Electric Vehicle Alliance, pe care le puteți găsi aici în original, împreună cu justificarea importanței fiecărei idei, incluse în recomandări:

1. Creșterea diversității și volumului de vehicule ZEV – zero emissions vehicle

2. Acces la infrastructura de încărcare eficientă, cu preturi flexibile, care să încurajeze încărcarea când consumul în rețea este redus

3. O mai buna transparență a lansării de modele noi, necesară planificării investițiilor, ce determină ritmul de înlocuire a flotei cu motoare termice

4. Prețuri de achiziție echivalente cu variantele echipate cu motoare termice, inițial prin subvenții, ulterior prin creșterea volumului de producție pe baza comenzilor din partea alianței și alte firme din domeniu

5. Asigurarea accesului la încărcare cu energie regenerabilă

6. O mai bună coordonare și susținere din partea companiilor producătoare de energie și a autorităților

7. Instalarea unei infrastructuri de mare putere, strategic plasată și acoperitoare pentru toate zonele

8. Standarde de încărcare compatibile și metode de plată unitare

9. Decarbonizarea navetei angajaților și a transportului regional

Încrezători în viitorul apropiat

Rămânem încrezători în viitorul apropiat, fiindcă cele nouă puncte dovedesc o profundă înțelegere a problemelor cu care se confruntă în prezent firmele ce au pornit pe calea electrificării flotelor.

In scurta motivare a principiului #9 alianța CEVA justifică importanța decarbonizării navetei angajaților după cum urmează:

Pentru a promova sănătatea și calitatea vieții pentru angajații, clienții și utilizatorii produselor și serviciilor noastre, pentru a proteja comunitățile în care muncim și locuim și pentru a ne atinge angajamentele de sustenabilitate luate de firmele noastre, încurajăm atât transportul public sigur, eficient și cu emisii poluante reduse sau zero, cât și INSTALAREA INFRASTRUCTURII DE INCĂRCARE LA LOCURILE DE MUNCĂ. (sublinierea ne aparține)

De asemenea încurajăm extinderea infrastructurii de transport local și regional, care să promoveze sănătatea publică prin amenajarea zonelor pietonale și a spațiilor pentru biciclete și micromobilitate.

CEVA – principiile

In repetate rânduri am promovat și încurajat instalarea unor puncte de încărcare în parcările firmelor, care ar accelera achiziția automobilelor electrice de angajații ce locuiesc la bloc și nu au posibilitatea încărcării acasă, așa cum o fac peste 80% din proprietarii actuali de mașini electrice.

Chiar daca au fost definite pe baza experienței acumulate în America de Nord, cele nouă principii enunțate de alianța CEVA sunt aplicabile în orice țară interesată de o lume mai buna, mai curată și mai liniștită.

NOTĂ despre imaginea din titlu

Imaginea din Shenzhen, sudul Chinei, surprinde cea mai mare stație rapidă de încărcare din lume, finalizată în luna mai 2019. Prin adăugarea de 172 puncte de încărcare, pentru un total de 637 stații rapide, dedicate celor 22.000 de taxiuri electrice din oraș, se asigură în medie 160 MWh de energie electrica pe zi pentru taxiuri în această locație.

Electrificarea aproape completă a flotei de taxiuri din Shenzen, a venit după cea a flotei de autobuze în 2018, care cuprinde 16.000 de vehicule destinate transportului public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.