Două cazuri de utilizare iarna: Smart Forfour și Skoda Citigo

Pentru cititorii care ne urmăresc mai de multă vreme, Klara și Attila Bereczki nu mai au nevoie de prezentare, fiind colaboratori de nădejde la proiectul Electromobilitate.

Attila ne transmite săptămânal informații valoroase despre parcursul, consumul și problemele care apar la cele două automobile electrice ale familiei, Smart Forfour și Hyundai Kona.

Pentru fanii mai recenți ai blogului nostru, am adăugat la final câteva articole prin care puteți face cunoștință cu Klara, educatoarea din Timișoara care își axează programul de la grădiniță pe teme ecologice și dă un exemplu personal, conducând doar când este necesar Smart-ul electric.

De aceasta dată i-am cerut ajutorul pentru a înțelege mai bine cum se descurcă cu limitările autonomiei iarna, cu micuțul acumulator al Smart-ului. Întrebările fac parte dintr-un set transmis celor trei proprietari de automobile electrice din garajul nostru virtual echipate cu cei mai mici acumulatori și lui Marius Bârsan, care ne-a dat ca întotdeauna o mână de ajutor cu testele parcurse cu Ozone 3 în Sibiu.

  1. Cât este autonomia vara? Dar iarna?
  2. Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna?
  3. Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?
  4. După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice?

Primul ne-a răspuns Marius Toma, aflat la prima experiență de iarnă cu VW e-Up! și povestea lui este cuprinsă într-un articol publicat cu câteva zile în urmă.

Klara este la al doilea sezon rece cu Smart-ul, prin urmare surprizele trăite cu emoții de începătorii, care constată cum scade autonomia datorită consumatorilor suplimentari iarna, nu au mai îngrijorat-o.

Eu am avut înainte diesel și nu-mi plăcea că se încălzea foarte greu iarna.

Răspunsurile pentru cele patru întrebări:

1. Autonomia de vară este în jur de 110-120 de km depinde, cât folosesc clima. Când clima merge continuu mai mult de 110 km nu pot scoate. Iarna autonomia scade la aproximativ 70 km, deoarece este mai frig și folosesc încălzirea non stop. Când ajunge sub 20% încărcarea, mașina piuie și mă atenționează.

2. Autonomia mai mică. Smart nu are încărcare rapidă.

3. Pot să încarc liniștită acasă în timpul nopții. Nu fac drumuri lungi. Stăm la 600 de metri de oraș, lucrez la 6.5 km de casă. Folosesc mașina doar prin oraș. Ar fi altceva, dacă aș face drumuri lungi. Așa pot să încarc la câteva zile.

De obicei încarc o dată la săptămână vara, rar de două ori, dacă am mai mult de umblat și cam de două ori pe săptămână iarna, dacă mă duc la servici zilnic. 

4. O mașină electrică cu autonomie mai mare. Smart-ul meu e mașină de oraș. Mă gândesc că aș opta pentru autonomie mai mare și pentru opțiunea de încărcare rapidă, așa aș putea folosi mașina atât în oraș, cât și în afara orașului, pentru drumuri semilungi, sau chiar lungi. După cum evoluează tehnologia, am speranțe mari.

Drumuri line! Sărbători fericite și binecuvântate!

Klara Bereczki, Smart Forfour, Timișoara

Skoda Citigo – Doina și Wiwi Gaube

Următorul răspuns și o serie de calcule și estimări legate de următoarea mașină, le-am primit de la Wiwi, care împreună cu Doina s-au declarat electro-boboci, după ce au făcut cunoștință cu universul mobilității electrice la volanul lui Ionică.

1. Vara ~250 km   

Iarna ~200 km.

Câteva mostre de consum:

 Temp.
ext.
[grade Celsius]
Parcurs
[km]
Viteza
medie
[km/h]
Consum de
electricitate
[kWh/100km]
 
29.aug36273110,1 
06.sept2532339,6 
22.sept2842309,1 
14.dec4171922,2 
19.dec4292413,0

2. No limit. Nu prea țin cont când și cât încarc. De pe vremea Daciei la care aveam cotă limitata de benzina și eram tot timpul cu ochii pe indicatorul rezervorului, nu mi-am mai făcut griji cu consumul.

Acum o fac mai mult din curiozitate și pentru statisticile proiectului Electromobilitate. (MULȚUMIM!)

3. Ce e aia durată de încărcare lunga? … Încarc acasă peste noapte. No stres.

4. Mă tentează să înlocuiesc Karoq-ul cu o electrică, dar încă mai aștept să văd ce mai apare și să le treacă bolile copilăriei.

Wiwi Gaube, Skoda Citigo, Timișoara

Ca să înțelegem mai bine de ce familia folosește aproape exclusiv Citigo-ul, botezat cu drag GO-e, deși Karoq-ul stă parcat în fața casei, Wiwi ne-a trimis următoarele informații.

Consumul afișat la bord-ul Karoq-ului in 13 decembrie a fost de 12 l/100 km, pentru o scurta deplasare de 1 km la cumpărături și reprezintă un cost cu combustibilul de 61.44 RON/100 km, plus drumul la benzinărie.

Confortul, spațiul și performanțele Karoq-ului NU POT FI COMPARATE cu cele ale micuțului Citigo, dar pentru drumuri scurte în oraș, avantajele lui GO-e sunt evidente. Pe lângă gratuitatea și ușurința la parcare, cele două exemple de mai jos explică cel mai important avantaj, care se simte direct în buzunar: consumul de electricitate și încărcarea acasă.

Alimentând doar acasă, unde prețul energiei electrice este 0.65 RON/kWh, costul pentru 100 km cu Citigo, în cel mai defavorabil caz de până acuma (19 noiembrie), pe același traseu de doar 1 km, este 13.6 RON/100 km. Parcă merită să te înghesui puțin și să te apleci la intrarea și ieșirea din mașină, pentru cheltuieli de patru ori mai mici pentru alimentare/încărcare. După mai mult timp, vom discuta și de întreținere, schimburi ulei, filtre, bujii, curele, etc.

 Temp.
Ext.
[grd. C]
Parcurs
[km]
Viteza
medie
[km/h]
Consum de
electricitate
[kWh/100km]
Consum
motor
[kWh/100km
Temp.
Int.
[grd C]
A/C
[kWh/100km]
Recuperare
[kwh/100km]
19.nov1311420,916,522auto13,28,8
05.dec1621820,614,522auto12,66,5

Legat de tema viitorului automobil, Wiwi ne-a trimis un material amănunțit cu criteriile pe care le va utiliza și o concluzie, din care am extras câteva idei.

După 8 luni încântătoare de electromobilitate cu GO-e, odată cu apariția Enyaq în configuratorul Skoda.ro ne roade gândul sa înlocuim Bolovanul cu o electrică.

Enyaq?… sau să mai așteptăm să apară ceva mai nou cu alt tip de acumulatori, poate un pic mai mic (chiar și Karoq-ul e puțin peste necesarul nostru de gabarit).

Enyaq? Care? 60 cu câteva dotări suplimentare, sau 80 cu dotările minime standard? Dan ar opta pentru Enyaq 80, pentru autonomie mare. Am încercat să fac un bilanț al drumurilor noastre foarte lungi, din 1985 pana acum (35 ani) și s-au adunat doar patru, mari și late, însumând aproape 10.000 kilometri.

In ultima perioadă am scurtat distantele și am lungit pauzele de vizitare a unor obiective de interes. Ar fi foarte interesant dacă electro-turiștii ar găsi acolo și câteva puncte de încărcare, la un preț rezonabil.

Wiwi Gaube, Skoda Citigo, Timisoara

In loc de concluzie

Pentru cele trei cazuri de utilizare prezentate, se pare ca limitările autonomiei iarna nu au un impact major, care sa ducă la renunțarea utilizării pe durata sezonului rece, deși sunt proprietarii automobilelor electrice cu cei mai mici acumulatori din garajul nostru virtual.

Ne-am bucura să ne împărtășiți alte experiențe de iarnă și în ce măsură reducerea autonomiei a devenit un impediment pentru utilizarea automobilului electric iarna.

Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau în secțiunea de comentarii. Mulțumim pentru colaborare!

Alte articole din care veți cunoaște mai bine protagoniștii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.