Cine se teme de electromobilitate ?

Intr-o serie de trei articole publicate anul trecut in revista online 24auto.ro, gazda buna a proiectului Electromobilitate, am incercat sa clarificam cateva mituri si neadevaruri cu care cei ce se tem de eletrificarea transportului rutier otravesc dialogul despre viitorul mobilitatii individuale.

In ordinea aparitiei, temele abordate au fost:

  1. Cat de poluante sunt, de fapt, productia si exploatarea materiilor prime?
  2. Aspecte legate de poluarea autovehiculelor electrice, in timpul exploatarii
  3. A doua viata si reciclarea acumulatorilor

In special la subiectul reciclarii acumulatorilor am revenit in repetate randuri, datorita incapatanarii cu care persista neadevarul ca acumulatorii Li – Ion nu pot fi reciclati.

In ciuda evidentei ca legislatia obliga de peste 20 de ani ca bateriile Li-Ion din aparatura electronica (telefoane, laptop-uri tablete, etc) sa fie recuperate si reciclate, neadevarul este atat de bine insurubat in dialogul despre masini electrice, incat faptul ca firme specializate pe trei continente se ocupa de reciclare, iar mai nou Tesla si BYD au demarat propriile sectii de recuperare a materiei primei din acumulatori uzati, trece aproape neauzit.

Pentru a explica cat este de usor de raspandit un „adevar partial”, sa luam ca exemplu o afirmatie a domnului Daren Woods, CEO Exxon Mobile, care in cadrul conferintei „Oil and Gas Climate Initiative – 2019” sugera ca autovehiculele electrice nu au un rol in reducerea emsiilor poluante, cata vreme energia electrica este produsa din carbune.

O simpla cautare pe pagina agentiei americane de informare despre energie (US Energy Information Admnistration) dovedeste insa ca in 2018, doar 27.4% din productia de energie in SUA a fost pe baza de carbune si ca sursele de curent regenerabil, in special eolian si fotovoltaic, sunt in crestere continua.


In epoca „fake news” si „alternative facts” neadevarurile se raspandesc usor si se demoleaza forte greu, un dialog civilizat, bazat pe date reale fiind parca tot mai dificil.

Un alt exemplu cu mult mai apropiat de realitate si nuantat, este avertismentul lansat de James McCarthy, liderul Nissan in Irlanda, care atrage atentia ca efortul guvernului de a promova electromobilitatea are un efect minim, cata vreme nu se restrictioneaza importul de autovehicule uzate, poluante.

Nu importam doar diesel-urile lor murdare, importam si emsiile de CO2. Deciziile cumparatorilor sunt determiate de aspectele economice, nu de cele ecologice. Daca este mai ieftin sa cumperi un model vechi, oricat ar fi de poluant, consumatorul va decide cu buzunarul.

Situatia se aplica bine si in Romania, unde eliminarea taxei de mediu a deschis portile importului de automobile foarte vechi si diesel-uri nedorite in occident.

Comparand cifrele din luna cu cele mai mari inmatriculari de pana acuma pentru automobile electrice, 255 unitati in august 2019, cu cele mai vechi de zece ani: diesel (409) si pe benzina (679), rezulta un raport de 4.2 : 1 in favoarea celor vechi si poluante.

Si totusi … de ce ne este teama de electromobilitate ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.