Întâlnirea cu Florin și primul test drive cu Rivian R1T

In 26 februarie 2023 am publicat primul articol, despre o frumoasă călătorie americană cu Rivian R1T, sub semnătura lui Florin, sucevean de loc, cu reședința actuală în nordul Indianapolis-ului.

Scriam atunci:

In așteptarea primei întâlniri cu Florin și a unui test drive paralel cu veterana TM 3 (Tesla Model 3 LR, rwd), să-l urmărim pe colegul nostru electromobilist în prima mare călătorie americană cu Rivian R1T.

Cu Rivian R1T de la Indianapolis la Montreal

Oportunitatea s-a ivit la mai puțin de patru luni, când Florin m-a anunțat că a pornit cu nepotul într-o călătorie spre Montreal și vor înnopta la Sandusky, Ohio. Fiind la aproximativ 200 km de Motor City, am pornit la drum dis de dimineață și am petrecut două ore fascinante cu povesti de ”acasă”, dar și despre pasiunea comună pentru mobilitatea electrică.

Rivian R1T și veterana TM 3

Așa cum a procedat în numeroase ocazii, pentru început am parcat mașinile una lângă alta. Fiind familiarizați cu dimensiunile unui Model 3 este mai usor de apreciat cât de mare este primul pickup electric de pe piața nord americană.

Specificații (sursa informațiilor: EVspecs)

  • Lungime: 5514 mm
  • Lățime: 2078 mm
  • Inălțime: 1989 mm
  • Ampatement: 3449 mm
  • Garda la sol: 240 mm – 378 mm
  • Masa proprie 2679 kg

Dincolo de gabarit și poziția la volan, probabil cu un metru mai înaltă față de șosea decât la Model 3, R1T mi-a făcut o foarte bună impresie despre modul în care este utilizat fiecare colțișor oferit de caroserie. Fie că este frunk-ul generos, sau tunelul transversal (cu acces de pe scaunele din spate), compartimentele de depozitare de sub scaunele spate, sau lanterna înglobată în ușa din față, spațiul este utilizat foarte judicios și scoate în evidență experiența activităților în aer liber a echipei de proiectare.

Deși mașina ”îngenunchează” precum cămila pentru urcarea/coborârea pasagerilor, ca să te ”sui mai ușor în tractor” cum glumește Florin, odată ajuns în spatele volanului privești lumea de sus.

Cele două ecrane sunt frumos înglobate în bord și reacționează prompt la atingere, dezvăluind ”straturi” multiple de meniuri ”apetisante”.

Harta de navigație indică stațiile de încărcare disponibile în zonă. Am selectat două exemple din apropiere:

  • prima de la EVconnect de 100 kW, max 200 kW, cu patru puncte de încărcare.
  • a doua de la Electrify America de 50 kW, max 150 kW, cu opt puncte de încărcare, dar disponibilitate necunoscută.

Asta m-a dus cu gândul la doi, trei ani în urma, când puterea maximă disponibilă la Supercharger era 150 kW, ceea ce pare în prezent foarte lent (mai ales când ai de încărcat un acumulator de 135 kWh), după ce ștacheta a urcat la peste 250 kW. Dar cine știe ce ne aduce viitorul la acest capitol vital pentru călătoriile lungi?

Daca Ford și GM au anunțat că vor utiliza conectorii Tesla pentru a avea acces la rețeua Supercharger, de ce nu ar face și Rivian un pas asemănător, atunci când momentul va fi potrivit pentru ambele firme?

De altfel, Florin a confirmat informațiile transmise pentru sondajul ”Cum încărcăm, ediția 2023”. La fel ca majoritatea (82%) colegilor din echipa proiectului Electromobilitate, în mod obișnuit încarcă lent acasă, utilizând rețeaua Electrify America doar la călătorii lungi. Asemănător se întâmplă și în călătoria actuală cu destinația Montreal, pe parcursul căreia va trebui să descopere cum se pornesc stațiile din Canada.

Despre autonomie și eficiență ne va informa Florin pe parcursul excursiei spre și dinspre Montreal.

Un alt aspect legat de soft, care m-a ajutat mult la parcarea ”camionului”, este imaginea 360o (imaginea din dreapta) care din păcate nu este disponibila în prezent la TM 3.

Probabil cel mai mult timp l-am petrecut ascultând pe Florin prezentând modurile de funcționare, ce pot fi selectate în funcție de nevoile la fiecare drum. Deși am condus doar în modul ”Conserve”, din principiu și convingere că acesta este scopul principal al mobilității electrice, transformările vizibile șoferului în diferitele moduri selectate sunt cu adevărat impresionante.

Pe lângă baletul sus-jos de ajustare al suspensiei, de la 9.5 inch (245mm) în modul sport, până la 15 inch (381 mm) în modul off road și alte caracteristici ale mașinii se modifică.

Să le luăm pe rând pe cele demonstrate de Florin:

Modul Sport – patru motoare și o herghelie de 562 kW
9.5 inch – 241 mm
  • Suspensia – stiff (rigid)
  • Frânarea regenerativă – treapta maximă
Modul conservare (de energie) – tracțiune față, două motoare
  • suspensia – ”soft” (plutește peste denivelări cu ajutorul setării suspensiei pneumatice și a roților de 22”)
  • frânarea regenerativă – treapta maximă

Interesantă alegerea făcută de Rivian pentru modul economic, cu tracțiunea față, care a dus la înlocuirea anvelopelor după primul an de utilizare.

Zăpadă
  • suspensia ”soft”
  • frânarea regenerativă – treapta minimă
Off-road
15 inch = 381mm

Așa cum ne așteptăm de la firma care s-a definit prin imaginile și cultura activităților outdoor, complexitatea modului all-terrain depășește obișnuințele șoferilor de asfalt. Pe lângă camerele orientate spre roți, cu care poți conduce prin cele mai dificile locuri cu precizie maximă, selecțiile existente pentru teren nisipos, cățărare pe bolovani, rally sau drift, promit veselie maximă acolo unde astfel de activități sunt permise.

Ne-am luat rămas bun cu promisiunea că ne vom reîntâlni pentru o vizită pe linia de asamblare Rivian din Normal, Illinois, cândva în luna iulie.

Până atunci Florin ne va ține la curent cu călătoria sa împreună cu nepotul la Montreal și de acolo înapoi la Indianapolis.

Drum bun Florin!

P.S. – nu am uitat de test drive, care a fost o plutire plăcută și confortabilă pe un tronson de autostradă din apropierea hotelului unde ne-am întâlnit. Accelerația în modul ”conserve” a fost suficientă pentru a mă înscrie în trafic fără emoții, cu cele aproximativ 3 tone ale Rivian-ului cu doi pasageri la bord. Frânarea regenerativă este viguroasă, permițând one pedal driving, direcția precisă, iar suspensia un vis frumos, față de șuturile nemiloase transmise de TM 3 la denivelări de orice fel, cu setup-ul rigid din 2018.

Voi reveni cât de curând cu mai multe detalii despre cum se conduce R1T în mediu urban, după un test drive programat la reprezentanța locală peste câteva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.