Noutati din lumea furnizorilor de acumulatori

In timp ce rezultatele din primul trimestru consolideaza pozitia Tesla ca lider mondial pentru productia de automobile electrice, competitia furnizorilor de acumulatori a fost puternic afectata de stoparea activitatilor in China si un prim trimestru remarcabil pentru automobile electrice in Europa.

Inceputul celui de al doilea trimestru gaseste situatia inversata, cu productia oprita in majoritatea fabricilor europene si in SUA, dar cu o revenire a vanzarilor in China, ceea ce va duce la schimbari majore pentru cererea si productia de acumulatori.

Europa depaseste Asia

Capacitate acumulatori livrati in luna ianuarie in Asia si Europa
Sursa: raport Adamas Intelligence luna ianuarie

Pe baza rezultatelor din luna ianuarie, raportul Adamas Intelligence semnaleaza ca in luna ianuarie industria auto europeana a utilizat mai multi acumulatori decat cea din Asia. Statistica Adamas insumeaza capacitatea acumulatorilor utilizati pentru hibrizi (HE), hibrizi plug-in (PHEV) si cei utilizati pentru modele 100% electrice (BEV).

LG Chem pe primul loc

In luna februarie, industria auto a utilizat pentru productia de vehicule electrice si electrificate acumulatori cu o capacitate totala de 5.2 GWh, cu 21% mai mult decat in februarie 2019.

Rezultatul se datoreaza vanzarilor in crestere pe piata europeana, chiar daca in aceasi luna China inregistra o scadere, cauzata de epidemie. Aceasta inversare in topul global al vanzarilor de vehicule electrice, a dus si la o scadere a productiei marilor producatori chinezi CATL si BYD.

Acumulatorul produs de LG Chem pentru Porsche Taycan.
Sistemul functioneaza la 800 V si este unul dintre cele mai performante atat ca densitate energetica (93 kWh / 630kg) cat si ca viteza de incarcare.

In acelasi timp, cererea pentru acumulatorii produsi de firma coreana LG Chem, utilizati pentru Porsche Taycan, Audi e-tron, Hyundai Kona, Jaguar I-Pace, Chevy Bolt, a crescut, propagand LG Chem pe primul loc al producatorilor de acumulatori.

Stanga: Capacitate acumulatori produsi in luna februarie de principalii furnizori
Dreapta: capacitate produsa dupa tipul catodului utilizat
Sursa: raport Adamas Intelligence luna februarie

Perspectiva pe termen scurt

Luna martie indica o crestere a vanzarilor in China, odata cu prelungirea subventiilor acordate pentru automobile electrice. Petitia producatorilor din China, prin care solicitau autoritatilor prelungirea subventiilor pentru autovehicule electrice, a avut efect.

Modul in care au fost rescrise regulile de acordare a subventiilor incepand cu luna iulie 2019, constand in scutirea de taxe pentru vanzarea automobilelor electrice, cu acumulatori sau pile de combustibil pana in 2022 si a unei sume fixe de 25.000 yuan (aproximativ 3200 euro), dovedesc preocuparea pentru cresterea calitatii si performantelor vehiculelor produse, baremul de autonomie fiind ridicat la 400 kilometri.

In acest context este de asteptat o crestere progresiva a vanzarilor de vehicule electrice in China in trimestrul al doilea, care va duce la cresterea productiei si livrarilor fimelor CATL, BYD si AESC, in timp ce firmele din Corea si Japonia, principalii furnizori ai industriei europene si Tesla, vor inregistra o scadere.

Incepand din 2022, proiectele europene de productie pentru acumulatori ar trebui sa dea roade si sa vedem noi jucatori majori intrand in competitie.

Nu trebuie uitat ca Giga Berlin ar trebui sa inceapa productia in 2021 si, daca Tesla va urmari acelasi model de afaceri ca in SUA si China, cat de curand vor produce si proprii acumulatori in Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.