O noua realitate la Hyundai – Kia

Un articol publicat de Business Korea si preluat de Elektrek atrage atentia ca din haosul creat de pandemie in industria auto, incepe sa se contureze o noua realitate, asa cum o dovedesc si vanzarile globale ale grupului coreean Hyundai – Kia.

Despre scaderea accelerata a vanzarilor de automobile clasice si cresterea rapida a celor electrice am discutat in repetate randuri in ultimele luni:

Impactul acestui fenomen, cauzat de o transformare a preferintelor clientilor, privit prin vanzarile globale a celor doua firme coreene inrudite, a generat pentru prima oara o noua realitate strategica.

In timp ce vanzarile de automobile noi Hyundai si Kia, echipate cu motoare termice, reprezinta 8.9% din piata globala, vanzarile celor cinci modele electrice de baza: Ioniq, Kona, Soul, Niro si Nexo si a variantelor echipate cu acumulatori mai mici (Kona si Niro) au reprezentat in primul trimestru din 2020, o pondere mare cu un procent (9.9%) din piata mondiala de masini electrice.

In cifre, din totalul de 290.436 vehicule electrice vandute in lume in primul trimestru, 28.796 (9.9%) au purtat emblema Hyundai sau Kia. Cu siguranta este inca un numar mic, chiar daca abordarea procentuala il fac sa arate bine. Cat de mare ar putea fi, nu vom sti pana cand asteptarea de mai mult de un an pentru livrarea unei Kona va disparea, cu alte cuvinte pana cand cererea reala din partea clientilor va fi onorata cu un volum de productie si livrari pe masura.

Privind catre viitor, mai ales la prelungirea masurilor de sustinere EV din China si a recentelor anunturi din partea guvernului francez si german de promovare a electromoblitatii, strategia Hyundai-Kia de investi masiv pentru lansarea a 14 modele electrice noi (pe o platforma dedicata) pana in 2025, pare sa vina la momentul cel mai potrivit.

Chiar daca in prezent vanzarile globale de automobile electrice Hyundai – Kia sunt cu un ordin de marime mai mici decat cele realizate de Tesla, grupul coreean este primul dintre marii producatori clasici care raporteaza o pondere mai mare de vanzari globale in segmentul electric, decat in cel termic.

O pozitia buna de start in competitia pentru redresarea economica a segmentului auto post-covid, poate asigura succesul pe termen lung si noile modele pentru 2021, construite pe platforma electrica dedicata, sunt extrem de promitatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.