În timpul lungii perioade de așteptare a momentului în care voi deține propriul meu autoturism electric am aflat că există o aplicație pentru telefoane inteligente cu Android, care poate da o idee unui șofer de „fosilă” privind condusul unui Volkswagen e-Golf, e-Up! sau ID3.
Aplicația se numește Volkswagen EV Check și a fost dezvoltată chiar de Volkswagen AG pe la mijlocul anului trecut. Deși este prezentă în Google Play, din păcate nu poate fi încă instalată de acolo pe telefoanele din România. Cu toate acestea, „setea” mea era atât de mare, încât m-am încumetat să o instalez pe propriul telefon din alte surse, și nu am avut niciun regret.
Primele mele impresii au venit la începutul lunii noiembrie, cu ocazia unui drum de vreo 450 km. Cifrele raportate privind consumul estimat păreau extrem de optimiste. Interesul mi-a crescut atunci când EV Check a detectat diferența de nivel dintre Fundata și Podu Dâmboviței și, cu ajutorul accelerometrului din telefon, a „injectat” în acumulatorul virtual mai bine de 2 kwh. Mai mult, după ce am contactat dezvoltatorul aplicației cu o întrebare privind funcționalitatea acesteia în condiții de drum ce implică temperaturi reale din timpul deplasărilor, am primit următorul răspuns:

Ceea ce părea prea bun ca să fie adevărat trebuia testat și la volanul unei mașini electrice, așa că, deși nu conduc o mașină a grupului VW, am pus aplicația la treabă chiar la volanul noului meu Hyundai Kona Electric.
Telefonul și mașina erau deja conectate prin Bluetooth în momentul deschiderii aplicației și, în mod neașteptat și foarte interesant, aplicația și-a extras automat datele privind nivelul de energie din acumulator și autonomia disponibilă.


Testul a fost realizat în două etape. Prima a constat într-un traseu de 24,8 km, care au fost parcurși în modul Eco prin Craiova, cu o viteză medie de 45 km/h, la sfârșitul căreia diferența dintre cantitatea de energie consumată, așa cum a fost ea raportată de către calculatorul automobilului (3,77 kwh) și aplicația EV Check (3, 69 kwh) a fost surprinzător de mică.



Diferența înregistrată privind procentul de energie din acumulatorul mașinii este urmare a diferenței de capacitate dintre Kona (64 kwh) și modelul de ID3 selectat de mine pentru simulare (58 kwh). Așadar, nici aici nu sesizez vreo eroare notabilă.
A doua etapă a fost realizată pe parcursul a 55,2 km parcurși în modul Sport pe drum național, cu o viteză medie de aproape 80 km/h. La finalul acesteia, Kona a raportat un consum total de 9,16 kWh , iar aplicația EV Check unul de 9,33 kWh, Din nou, iată, o diferență neglijabilă.


Concluzia este că aplicația reușește să estimeze consumuri foarte apropiate de cele normale ale unui Hyundai Kona Electric, chiar dacă a fost gândită pentru o altă marcă de mașină.
De aici încolo putem începe speculațiile și vă aștept cu întrebări ori comentarii. Ceea ce este neîndoielnic este că, dacă aplicația prezintă datele în mod realist, experimentul dovedește că, indiferent dacă mașina a fost construită pe o platformă dedicată unui autoturism electric (VW ID3) sau nu (Hyundai Kona), performanțele privind consumul de energie sunt similare și costurile estimate rămân sub 10 lei pentru fiecare 100 de kilometri parcursi, la prețul „domestic” al energiei electrice.
Recomand o astfel de experiență tuturor celor care doresc să simuleze șofatul unui autoturism electric în diferite condiții, la adăpost de anxietatea aproape ancestrală a penei de curent.
Salutare, am instalat aplicatia EV Check si am incercat sa o leg de o Kona 2020 electric.
Din pacate imi arata curent range 420 km si battery status 100% chiar daca eu aveam 36%.
Telefonul era legat la masina prin bluetooth. Suneti sigur ca aplicatia are acces automat la o masina electrica?
La mine a preluat automat aceste date, după cum arată fotografiile. Nu cred să fi fost o coincidență, dar o să verific și revin cu concluzii.
Interesant, am incercat sa reinstalez aplicatia, la inceput te pune sa alegi masina cu care vrei sa faci comparatia dar din pacate Kona EV. Pe langa bluetooth am legat si la cablul usb dar nu vrea sa preia datele masinii. Pe interenet nu apare nicaieri optiunea ca s-ar putea conecta aplicatia la alte masini electrice.
Nu am mai folost aplicația de ceva vreme. Mi se pare, totuși, foarte ciudată coincidența dintre datele mașinii și cele din aplicație, dar nu e imposibilă, deși probabilitatea e extrem de scăzută.