Date de consum obtinute din exploatarea zilnica pentru Tesla Model 3 si Hyundai Ioniq

Spre deosebire de majoritatea test drive-urilor electrice oferite inainte de intalnirea de la Bran, unor incepatori in domeniul automobilelor electrice, participantii la prima intalnire nationala EV au zeci de mii de kilometri „electrici” parcursi in cele mai diferite conditii.

Consumul mediu realizat cu Tesla Model 3 pentru doua test drive-uri la Fundata si urcarea de la Rasnov la Poiana Brasov: 11.7 kWh/100km

O intrebare frecventa a cunoscatorilor, in timpul plimbarilor cu „TM 3” (Tesla Model 3 long range, tractiune spate), a fost despre consum. Diagrama afisata pe ecran in meniul „energy” este fascinanta de urmarit pentru cunoscatori, fiindca evidentiaza atat cresterea consumului pe urcarea abrupta spre Fundata, cat si recuperarea pe timpul coborarii spre Bran.

Media realizat pe 50 km, care includ doua urcari la Fundata si una in Poiana Brasov, a fost de 11.7 kWh/100 km fiind remarcabila in conditii de drumuri de munte, cu recuperare in zonele verzi ale graficului de mai sus.

Costul echivalent al energiei electrice este 7.50 lei pentru 100 km si pare aproape neverosimil de mic pentru un automobil de aproape 300 CP , care cantareste 1800 kg plus bagaje si trei pasageri.

Consumul mediu pe termen lung, pe durata celor peste 13.600 km parcursi pana in prezent, a starnit admiratia cunoscatorilor pentru eficienta realizata de Model 3 in perioada rece, de la 1 noiembrie 2018 – 12 mai 2019. Consumul de 14.6 kWh/100 km reprezinta cheltuieli cu energia electrica de 9.35 lei pentru 100 km.

Consumul indicat la bord de 222 Wh/mile reprezinta 13.9 kWh / 100 km pentru primii 2582 km parcursi

Fara a avea inca un raspuns despre pe perioada calda de vara, cu utilizare intensa a aerului conditionat, am solicitat informatia de la alt Model 3, pe care il urmarim saptamanal, fiindca circula in regim de naveta zilnica in zona Las Vegas. In conditiile actuale, de caldura „modesta” pentru orasul din desert (30 grade Celsius), consumul este mai bun cu 4.8% decat cel inregistrat de TM 3 in Romania, datorita fluiditatii traficului cu viteze modeste, impuse de limitele locale, pe autostrada de centura.

Fiindca Hyundai Ioniq se livreaza cu mare zgarcenie in Romania, foarte putini cunoscatori stiau insa ca economicitatea modelului corean intrece pe cea realizata de Tesla. Ceva mai sensibil la flucuatia temperaturilor exterioare, dupa cum arata graficul de consum pe perioada 21 septembrie 2018 – 12 mai 2019, Ionica continua sa ne uimeasca cu economia realizata in oras, mediul in care se simte cel mai bine acest model, oarecum „limitat” de acumulatorul mic la o autonomie de 200 km.

Cu toate acestea si consumul la drum (mai) lung se dovedeste a fi de invidiat. Astfel pentru deplasarea la prima editie ElectRoMania de la Brebu Nou, consumul a fost:

  • 13.8 kWh / 100 km la dus pe traseul Sibiu – Deva – Resita – Brebu
  • 12.1 kWh/ 100 km la intors pe traseul Brebu – Deva – Sibiu

Consumul mediu pentru aceasta calatorie de 610 km a fost de 13 kWh/100 km, echivalentul a 8.33 lei pentru 100 km (total: 50 lei).

Pentru calatoria la Fundata diferenta de consum intre dus si intors este mai mare, datorita diferentelor de nivel mai accentuate.

  • 15.1 kWh / 100 km la dus pe traseul Sibiu – Brasov – Fundata
  • 10.5 kWh /100 km la intors pe traseul Fundata – Brasov – Sibiu

Consumul mediu pentru acesta calatorie de 415 km a fost de 12.8 kWh / 100km, echivalentul a 8.20 lei pentru 100km (total: 34 lei).

2 Responses

  1. Dan spune:

    Dacă socotiți kw la 0,64. Dar nu exista nici o stație pentru vehicule electrice care sa furnizeze energie electrică la acest preț. Fie 2 lei/kw sau 1,65. Și acum refaceți calculele.

  2. Dan Boboescu spune:

    Aveti dreptate, statiile rapide necesare la drumuri lungi au tarifele mai ridicate anul acesta. La data scrierii articolului majoritatea erau gratuite. Am utilizat 0.64 RON/kWh fiindca este pretul facturat la Porsib Sibiu, locul unde se alimenteaza masinile utilizate in cadrul proiectului Electromobilitate, pret care corespunde cu energia electrica casnica, unde se deruleaza mai mult de 90% din incarcari, conform sondejelor din Romania si strainatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.