”De ce voi renunța la VW e-Up după 85.000 km parcurși în 14 luni”

Poate vă amintiți de mesajul de mulțumiri și rămas bun pentru Alin (VW e-Up, Râșnov) și Raul (Fiat 500e, Timișoara), doi absolvenți din Grupa mică, promoția 2022/2023 proiectul Electromobilitate:

Raul a continuat să transmită informații și experiențele la volanul Fiat-ului lunar.

Despre Alin știam doar că se gândea serios să renunțe la electrică, în favoarea unei mașini care ”să poată fi reparată oricând, de un mecanic priceput”, deși din punct de vedere financiar era cu siguranță cea mai bună variantă din cele opt mașini utilizate în ultimii șase ani:

Decizia urma după o defecțiune minoră la e-Up!, care a blocat masina pentru mai multe zile în service. În acest timp, Alin a fost obligat să închirieze alt vehicul, pentru a-și onora punctual angajamentele față de clienți.

Dar… surpriză! Mica buburuză continuă să alerge zilnic cu Alin la volan, acumulând alți 20.000 km în sezonul rece 2023/2024, de la ultima imagine de la bord primită la începutul lunii decembrie.

Total: 85.768 în doar 14 luni!

De ce voi renunța în curând la VW e-Up?

Deși m-am mai plâns că a scăzut autonomia și bănuiesc o degradare a bateriei cu aproximativ 5 kWh, am fost recent la București, unde am încărcat lent de la 4% până la 100% la o stație type 2.

Aplicația indică 31.92 kWh, cât ar trebui să fie fără degradare, dar desigur mai sunt ceva pierderi la încărcare, așa cum raportează pentru alt e-Up! în fiecare lună colegul Laszlo din Cluj.

Mașina mea nu este construită să faci drumuri de 400-500 km iarna, asta este clar!

Deși poți parcurge distanțe mari fără probleme, cu condiția să nu fi contra cronometru sau să te aștepte clienții, iar tu să depinzi de niște stații, care uneori sunt ocupate, sau temperatura scăzută de afară prelungește timpul de încărcare.

Mașina electrică se conduce minunat, nu se poate compara cu nimic, mai ales la stilul meu de mers. La nici o altă mașină utilizată nu am avut accelerația instantă ca la electrică, sau aș avea un consum imens și costuri pe măsură pentru același stil de condus.

Poate, dacă alegeam de prima dată Tesla Model Y long range, ar fi fost alegerea corectă pentru modul meu de utilizare. Probabil nu aș fi vândut-o prea curând, dar erau totuși foarte mulți bani investiți, iar lucrurile nu mai merg ca înainte.

Clar, fiecare își alege mașina după nevoile lui. Majoritatea folosește mașina zilnic pentru naveta la muncă, plus drumuri la magazine, adică vrei 50 km, și o dată pe an un concediu la munte aprox. 300 km dus și 300 înapoi. În concediu la mare, într-o țară civilizată, nu cred că mai merge cineva cu mașina 2000-3000 km, când avionul costă 150€ dus-întors.

Deci, pentru 50 km zilnic și o dată pe an 600 km, e-Up este mai mult decât suficient! La prețuri de “combustibil” și revizii, cel mai probabil 20-25% față de costurile avute de mine cu alte masini.

Am depășit 2 milioane de kilometri până la vârsta de 33 de ani și am condus destul de multe modele de mașini și camioane. Mi-am făcut o opinie cât de cât despre mașini și probabil că am început să fiu mai aspru cu cei care își dau cu părerea… și nu seamănă deloc cu a mea 😅

Când nu am știut ceva despre electrice, am căutat și am întrebat și am ajuns la echipa proiectului Electromobilitate, unde am pus întrebări. Îmi place să învăț.

Clar mașina electrică este numărul 1. Că am eu nevoi diferite și am un job care se bazează pe multe momente de grabă și mulți kilometri zilnici, este cu totul altceva decât pentru ce ar cumpăra un utilizator normal cu alt job decât transportul de persoane.

Asta trebuie bine înțeles, înainte de a concluziona că e-Up nu ar fi bun și de aceea voi trece la Duster, cu care am avut de altfel experiențe foarte bune, dar mai scumpe. Cel mai important aspect pentru mine este că un prieten mi-l repară la orice oră din zi și noapte și nu aștepți săptămâni după piese.

Probabil electricele sunt potrivite pentru peste 80% din clienți, dar nu au curaj să încerce, fiindcă prețul de achiziție este prea mare pentru experiențe pe buzunarul propriu.

În plus, mai contează și prima impresie… chiar am avut o discuție recentă cu o domnișoară, care m-a întrebat de ce am vândut BMW seria 5 ca să iau VW e-Up?

Când am răspuns că este o mașină bună cu preț nou 17.500€, a părut puțin surprinsă, dar mai mult sceptică 🤣. Cei pentru care contează ”impresia la public”, vor alege întotdeauna acel BMW seria 5 la 17.500€…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.