Bine ancorată în realitatea electromobilistică privită de la volan de Doina și Wiwi (Skoda Citigo, TM) împreună cu Laszlo (VW e-Up, CJ), care au început furnizarea de date pentru proiectul Electromobilitate în 2020, Grupa Mică a beneficiat în decursul anilor de aportul lui Marius cu Buburuza (VW e-Up, PH), Klara (Smart Forfour, TM) și Adi (Smart Fortwo, Roma).
Timișorenii, Doina, Klara și Wiwi, continuă călătoria electrică în al patrulea an cu Citigo și Smart Forfor. Intre timp, Marius și Adi au trecut la Tesla, Adi păstrând Smart-ul Fortwo pentru parcările din Roma.
Începând de anul trecut, mai precis din 5 decembrie 2022, Raul (Fiat 500, TM) și Alin (VW e-Up, BV) au dus mai departe flacăra ”piticilor” electromobiliști, schimbând total percepția despre așa numitele ”mașini de oraș”. Aniversarea primului an de colaborare la proiectul Electromobilitate ne dă ocazia să privim în retrovizor și să depănăm împreună ce am învățat de la colegii nostri.
Cazurile de utilizare
Cele doua modele 100% electrice au fost utilizate total diferit, așa cum au definit proprietarii în articolele alăturate:
- După 8300 km, Raul (TM) parchează noul Fiat 500e în garajul nostru virtual
- VW e-Up! – bilanț intermediar după 45.000 km parcurși în șapte luni
Raul – Fiat 500e, Timișoara
Foarte pe scurt, Raul ne povestea anul trecut că mașina va fi destinată drumurilor din oraș și estima că va parcurge aproximativ 1000 km pe lună. Zis și făcut, bilanțul după 12 luni indică un parcurs total de 13.060 km monitorizat săptămânal în cadrul proiectului nostru, dar utilizarea în oraș a fost destul de repede uitată. Ne-am întâlnit cu Raul la Ciugud la evenimentul CoBuild, pe lângă alte călătorii la Cluj și Herculane, despre care a relatat în cronicile săptămânale.
Alin – VW e-Up, Râșnov
Alin a ales prima mașină electrică, după o experiență cu șapte alte modele cu tracțiune diesel, benzină, GPL și hibrid, despre care a scris recent un articol de bilanț după șase ani.
Fiind utilizată pentru transport de persoane, Marius preconiza că va acumula între 5000 și 6000 km pe lună. La fel ca în cazul lui Raul, bilanțul kilometrilor monitorizați în cadrul proiectului indică cât de bine a definit Alin cazul de utilizare, parcurgând 65.697 km în primele 12 luni cu VW e-Up!
Comparație specificații și bilanț după primul an
Pentru a înțelege rezultatele consumului mediu, să începeam cu o comparație a specificațiilor, preluate din EV database.
Pe hârtie, micul Fiat promite autonomie și performanțe ceva mai bune decât colegul teuton.
Privind dimensiunile și greutatea mai mare pentru Fiat 500e, era de așteptat că și consumul va fi mai mare.
Cu valorile de consum documentate de EV database am avut experiențe de tot felul, definite de cazurile individuale de utilizare și stilul de condus. Valorile WLTP fiind greu de realizat în exploatarea reală, ne-am orientat de obicei după valorile statistice prezentate ca ”EVDB Real Range” și ”Vehicle Consumption”.
In cazul absolvenților noștri, după un ciclu de 12 luni în toate anotimpurile rezultatele diferă semnificativ de valorile din EVdatabase:
- Raul 17.2 kWh/100km pentru Fiat 500e, cu 8% mai mult decât valoarea indicată de EVdb (15.9 kWh/100km)
- Alin 11 kWh/100km pentru VW e-Up!, cu 30% mai puțin decât EVdb (15.8 kWh/100km)
Concluzia este simplă: valorile de consum mediu sunt pur orientative, cele reale depinzând de cazul de utilizare și stilul de condus.
La fel și autonomia realizabilă în condiții concrete. Colegii nostri au înregistrat și transmis valori cu variații majore în funcție de anotimp, condiții de drum și graba pasagerilor. O excepție remarcabilă este seria de patru săptămâni din septembrie și octombrie când Alin ne-a transmis aceeași valoare pentru consumul mediu: 9.4 kWh/100km.
In loc de La Revedere
MULȚUMIM colegilor noștri pentru contribuția din ultimele 12 luni la o mai bună înțelegere a comportamentului celor două mașini. Ambele rămân foarte atractive pentru primii pași în universul mobilității electrice, mai ales la prețurile mai rezonabile găsite pe piața second hand.
Raul nu se desparte încă de echipa proiectului nostru și va continua cu raportări lunare, la fel ca Doina, Wiwi și Laszlo. Astfel vom avea posibilitatea să aflăm mai multe despre fiabilitatea Fiat-ului, în special a acumulatorului, care pune pe gânduri multe persoane interesate de trecerea la o ”electrică”.
După primul test electric de un an cu VW e-Up, Alin a realizat cele mai mici costuri pe kilometru în comparația de șase ani și opt modele utilizate (benzină, diesel, GPL și hibrid). Un incident nefericit, a dus la schimbarea barei față, după care a urmat o defecțiune cauzată de cablu electric instalat incorect.
În prezent Alin evaluează dacă următorul automobil utilizat pentru transportul de persoane va fi tot electric, avantaje de cost și confort, sau revine la motorizarea clasică, din cauza lipsei unui service calificat pentru mașini electrice în apropiere de Râșnov.
Nu este o noutate pentru automobiliști, oricât ar fi de mare entuziasmul după achiziție, că experiențele din service sunt cele ce definesc satisfacția clienților pe termen lung. In universul electric se mai adaugă o componentă extrem de importantă, cea a rețelelor de încărcare, aflate la început de drum.
Dezvoltate fără un standard comun de utilizare, cu nenumărate aplicații și complicații necesare pentru utilizare, experiențele din punctele de încărcare cântăresc greu în următoarea decizie de achiziție, mai ales atunci când lasă un gust amar, oricât de bune sunt rezultatele financiare. Vom urmări cu atenție cazul lui Alin.
Drumuri bune colegilor noștri absolvenți și MULȚUMIRI în numele întregii colectivități ce a urmărit relatările lor pe parcursul ultimelor 12 luni.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.