Săptămâna #39 închide luna septembrie, zis și Răpciune. O lună în care am participat la trei evenimente majore și am cules multă energie verde în mica noastră comunitate, determinata să pună umărul la schimbarea epocală prin care trece mobilitatea individuală.
Evenimentele noastre aduc energie bună în comunitățile vizitate. Vor aduce o fărâmă din conștientizarea pe care ne-o dorim, atunci când vorbim de mediu și poluare?
S-a spus: „Suntem coșul de gunoi a Europei”! A fost/E adevărat oare?
The Guardian, în urma unei investigații complexe, susține că 98% din cetățenii Europei respiră aer toxic! Și că această poluare ucide 400.000 de europeni anual. Jumătate dintre aceștia ar putea fi salvați dacă aerul din Europa ar ajunge la nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Evident Estul Europei este semnificativ mai afectat de acest fenomen. Ne mirăm?
Ne-a băgat cineva cu forța pe gât „clean diesel”? Evident că nu, l-am cumpărat noi pentru că ni s-a spus că e curat. Și pentru că așa a fost conjunctura, nu?
Am cumpărat și dețin în continuare un „clean diesel”, nu cert pe nimeni. Vreau doar să reamintesc că e ok să ne răzgândim, după ce am citit și ne-am mai documentat. Nu există „clean diesel”, e doar marketing promovat agresiv. Tot așa se spunea și că fumatul e „sănătos”, dacă veți avea curiozitatea să căutați în trecut reclame la tutun.
Câteva zeci de ani mai târziu realizăm că am fost păcăliți, iar ”gazele curate” ne omoară. Mai mult, ele distrug planeta și viitorul următoarelor generații. Încă o dată, e ok să ne răzgândim, nu e vremea trecută să căutăm variante mai prietenoase cu mediul. Niciodată nu e prea târziu.
Voluntarii din proiectul Electromobilitate sunt proprietari și utilizatori zilnici de mașini electrice. Își publică experiențele tocmai pentru a ajuta pe cei ce se decid mai greu.
Găsiți articolul în The Guardian.
Săptămâna #39
Încheiem luna septembrie cu o echipă și mai mare: 8 proprietari și-au adus contribuția la cei 4730 km parcurși în săptămâna #39. Consumul mediu al echipei a fost de 13 kWh/100km.
George (Târgoviște) este la prima raportare, iar Florinel (Timișoara) la ultima cu Kona. Îi mulțumim pentru informații și-l încurajăm să continue alături de noi și cu noua achiziție… tot o Kona!
Ce poate fi mai elocvent pentru satisfacția proprietarilor de Kona, decat înlocuirea celei vechi cu una nouă, pentru a doua oara in cadrul echipei noastre, primul fiind Codruț (MM)?
Graficele ne prezintă, ca de obicei, informațiile despre consumul mediu săptămânal și domeniul de consum.
Informațiile primite în rapoartele trimise de proprietari ne aduc puțin context legat de condițiile în care s-au realizat parcursul și consumul fiecăruia. In plus, aflăm că cinci din cei opt colegi de echipă încarcă energie electrică produsă cu propriile panouri fotovoltaice!
Dan (CH)
Ultima săptămână din luna Septembrie:
- distanta: 138,4 km
- consum: 12,6 kWh/100 km
- viteza: 52,9 km/h
- ODO: 173.227 km
Săptămâna aceasta am lucrat mai mult de acasă și am fost la cumpărături.
In weekend am ajuns la o fabrica de jucării din lemn, destul de populară în Elveția, Trauffer.
Excursia aceasta ne-a fost recomandata de către proprietarii apartamentului pe care il avem închiriat, și am mers pe baza invitației lor din cadrul asociației din care fac parte, deplasarea făcându-se cu autocarul și costând 90 CHF/persoană.
Astfel că dimineața ne-am întâlnit cu toții în Muttenz, BL și am plecat spre Trauffer Erlebniswelt. Ajunși acolo am servit micul dejun, iar apoi am făcut turul fabricii, un tur ghidat, unde n-au fost prezentați pașii prin care o bucata de lemn devine o jucărie pentru copii, urmând un proces manual.
După turul respectiv am servit prânzul și am plecat către Interlaken cu vaporul pe lacul Brienz, pentru o ultimă gustare înainte de plecarea spre casă: înghețată!
Titus (SB)
Săptămâna 15-30.09:
- distanță: 1.205 km
- consum mediu: 13,3 kWh/100km
- cost 70 ron
Titus ne-a relatat deja o eco-experiență avută cu bicicleta la Păuca. Se poate revedea articolul:
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 25 sept – 1 Oct avem următoarele date:
- 520 km parcurși
- consum mediu de 12 kWh/100km
Încărcări:
- 76 kWh încărcați acasă cu cost 0 lei
- 4,6 kWh încărcați la parking cu cost de 4,5 lei
Consumul a crescut puțin în această săptămână deși nu pot spune dacă e din cauza temperaturilor mai joase sau al stilului de condus.
Context, naveta Dej – Jucu
Pentru mine e mai mult navetă, aproape zilnică Dej – Jucu, plus diferite zile în care fac devieri până la Cluj și presimt că o să fie mai multe cât de curând.
Am un stil de condus destul de decent aș spune, merg în ritmul traficului și pe cât posibil încerc să anticipez traficul folosindu-mă de frânarea regenerativă, în cele mai multe cazuri, pentru a frâna, fără accelerări, depășiri inutile și viteze mari. Nu că ar avea rost, tronsonul de drum este mai tot timpul aglomerat și nu câștigi mare lucru plus că adaosul de consum, uzură, risc și stres nu se merită din punctul meu de vedere.
Sunt puține porțiuni de drum și scurte de la Dej la Jucu unde ești în afara localităților și poți într-adevăr să o mai calci puțin , în rest mergi cum poți.
Ziua începe cu clasicul scos din priză a mașinii. În majoritatea timpului las mașina conectata la priza folosind încărcătorul cu care a venit mașina, setat pe minim aproximativ 1,7 kWh și da, e suficient!
Din câte am descoperit pe minim îmi acoperă mai mult decât necesarul de navetă pe ziua următoare. Atenție, că nu tot timpul las să se încarce. Folosind setările mașinii, limitez procentul până la care să se încarce bateria, mai mult pentru a porni încălzirea dimineața pe perioadele reci.
Încărcări de la soare și în parcarea de la job
În zilele în care mașina e acasă rămâne tot timpul conectată la priza și la maximul cât duce încărcătorul 12A , folosind niște contoare și prize Smart de Tuya, surplusul din panouri merge în mașină. Sistemul nu e cel mai eficient, uneori având un lag să pornească încărcarea sau să o oprească, dar fără prea mari probleme până acum, cel puțin până nu găsesc altceva care să nu coste o căruță de bani.
Inițial voiam să cumpăr o stație de încărcare dar acum nu îi văd rostul.
Revenind la navetă, odată ajuns la muncă, dacă bateria e descărcată, folosesc stațiile furnizate de către angajator. Dar dacă nu am nevoie de curent, las mașina în parcare să nu ocup o stație degeaba.
Ajung acasă de obicei după ora 17 cel târziu 17:30. Pe perioada verii încerc să profit de soare și să încarc mașina cât mai apuc din panouri. Iarna nu e cazul deoarece la 17 deja nu mai e lumină suficientă.
Pe perioada iernii, când panourile nu pot furniza suficientă energie din cauza luminii mai slabe și zilei mai scurte mă bazez pe stațiile de la muncă și curentul din rețea de acasă.
Uneori mașina rămâne acasă nemișcată cu zilele, în special în perioadele calde când pot folosi motocicleta sau bicicleta pentru deplasări scurte. Transportul public în comun ocupă ultimul loc în cazul meu, comoditatea, deoarece stau în afara orașului la periferie, afectează aceste alegeri, așa că n-am să mă leg de calitatea serviciilor de transport.
Momentan în Dej în afara de 2 stații type 2 la Lidl, un CCS și un type 2 de la Kaufland nu există altceva disponibil, deși nu ar strica niște stații Type 2 prin oraș sau niște CCS, pentru cei cu mașini electrice care trec prin zonă.
Codruț (MM)
Săptămâna #39:
- distanță: 1127 km
- consum mediu: 13.9 kWh/100km
- energie consumată: 157 kWh
- temperatura rulare: 7~ 26°C
- costuri încărcare: 0 lei
Florinel (TM)
Vin și eu cu un ultim raport al acestei mașini. De ce zici ultimul? Pentru că în data de 25.09 am vândut mașina, iar de miercuri urmează să intru în posesia cele noi :)… tot o #koniță!
Perioada : 25 Septembrie – 01 Octombrie
- km parcursi : 26.5 km
- consum mediu : 12.4 kWh
Gabriel (MS)
Săptămâna #39 a arătat așa:
- distanță parcursa: 803.7 km
- consumul mediu: 11.6 kWh/100 km
- încărcare: acasă din panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- naveta: luni – vineri
- niște ieșiri scurte prin Sibiu și alte orașe din zona.
George (Târgoviște) – PRIMA RAPORTARE
Am început săptămâna de la 1088 km și am încheiat-o la 1320 km.
Am parcurs 232 km, în regim urban și periurban.
Consum mediu: 13,2 kWh/100km.
Încărcări de acasă doar din fotovoltaic: 40 kWh, cost 0.
E important de precizat că în această săptămână ”m-am lăudat” cu Konița și mai mulți cunoscuți au condus-o, de cele mai multe ori într-un stil agresiv. Cred că într-o utilizare liniștită ar fi scos un consum mai bun.
Cosmin (CJ)
Mulțumesc pentru încrederea acordată de a reprezenta echipa la ECO CAMP Ciugud! Voi încerca să urmăresc obiectivele cu care am mers la eveniment. E necesar să vedem că lucrurile se mișcă în direcția bună.
Săptămâna #39:
- distanța parcursă: 677.4 km
- consum mediu: 13.6 kWh/100km
- viteză medie: 51.7 km/h
- temperatură medie: 18 °C
Săptămâna a început cu energia culeasă din Șpring și Apuseni. Naveta a funcționat bine până joi, cu viteze medii în jur de 40 km/h.
Patru încărcări cu energie de la soare (34.46 kWh), 3 din grid (95.32 kWh). Vineri și sâmbătă am călătorit înspre și dinspre Ciugud pentru ECO CAMP 2023. O experiență excelentă, recomand tuturor să fim ambasadori la astfel de evenimente. Reprezentanții administrațiilor locale sunt receptivi și sunt în mare parte setați pe ideea de tranziție la mobilitatea electrică. Am sintetizat experienta celor două zile de la Ciugud în două articole pe blog:
- ECO CAMP Ciugud 2023 – prezentare și plimbare electrică (VIDEO)
- ECO CAMP Ciugud 2023 – ne dorim electrificarea!
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
Am avut pana anul trecut un diesel cu filtru particule, fara ad-blue si alte cele. 1.6 i-dtec din 2013. Emisii CO2 106g/100km. Consum mediu 5.2l/100km. La ultimul ITP facut in 2022 noxele emise s-au incadrat fara probleme in norme la 150000km parcursi.
In 2020 am cumparat o masina pe benzina noua cu motor de 1l. Emisii CO2 115g/100km, consum mediu 8l/100km. Deci masinile „moderne” si nepoluante au emisii mai mari decat cele „vechi”. In plus, la performante similare consuma cu 30-40% mai mult combustibil a carui productie are un cost ecologic.
Am trecut la un e-208 electric si sunt multumit insa raman la parerea ca nu clean diesel e problema. Astazi in cei 100 de km parcusi am fost nevoit de 4-5 ori sa trec pe recirculare din cauza unor masini care lasau fum negru in spate. Genul care au funingine pe toata partea din spate. Cred ca acel diesel, indiferent cat de clean a fost la fabricatie a fost exploatat prost si a fost intretinut si mai prost pentru ca a ajuns in situatia asta. Ocazional avem si fum albastrui de la un motor pe benzina care consuma ulei la nivelul unui motor in 2 timpi.
Din punctul meu de vedere nu diesel e problema ci multe masini care ruleaza pe drumurile publice mult in afara parametrilor constructivi.
Eram ironic cu clean diesel. Nu există așa ceva. Am un diesel din 2010 (Polo 6R 1.6 TDI), mândru membru Dieselgate. Nu-mi vine să conduc în spatele lui, astfel face puțini km pe an. În 16.09.2022 am pus motorină ultima dată în el, in septembrie am făcut ITP-ul și mai aveam jumătate de rezervor. Totul ok la un ITP făcut pe bune. Cam așa arată emisiile:
CO2 emissions 112 g/km
Carbon Monoxide 0.084 g/km
HC Emissions N/A
NOx Emissions 0.125 g/km
HC+NOx Emissions 0.142 g/km
Particulates Emissions 0.1 g/km
Marea lor problemă e NOx, HC+NOx, dincolo de CO2. Particulele PM2.5 ne intră până în alveolele pulmonare. Și da, marea problemă a mașinilor din Europa de Est sunt problemele lor tehnice…
M-am uitat de curiozitate la niste cifre legat de parcul auto de la noi si din Germania (patria Diesel gate). Suprafata Germaniei este de 357,022 km patrati vs 238,391 km patrati in Romania deci cam de 1.5 ori mai mare.
In Romania se pare ca avem in 2022 cam 5.2 mil de masini diesel.
Combustibil 2022 Distributie
Benzină 4013423 42.80%
Diesel 5208677 55.55%
Hibrid 127905 1.36%
Electric 26186 0.28%
In Germania in 2021 aveam cam 15 mil masini diesel.
Benzină 31458076.77 65.20%
Diesel 15053558.21 32.20%
Electric 289491.504 0.80%
Nu am gasit nimic legat de hibrid dar raman cam 3% din total.
Deci avem de 5 ori mai multe masini fata de Romania si de 3 ori mai multe diesel-uri la suprafata cu 50% mai mare. Semn ca ei le folosesc cand inca sunt mai „curate”.
Nu puteam trage o concluzie mai bună, Ionut. Mergând mai departe, achiziția SH poate aduce după sine și anumite probleme specifice mașinilor care au efectuat deja peste 100k km în Germania. ITP la sânge, laborator mobil pe străzi 24/7, acceptarea probelor video de la camerele de bord ar schimba lucrurile în România, sunt sigur.