Din nou despre micro-automobile electrice de oraș

Așa cum se întâmplă uneori, mai multe evenimente s-au suprapus spre sfârșitul săptămânii, care m-au determinat să arunc o privire dacă nu există opțiuni mai bune, decât cele oferite de producători în prezent, pentru o contribuție mai consistentă la reducerea poluării în orașe.

In ordinea derulării, în ultima săptămână am urmărit prezentările de la:

In plus, ca în fiecare săptămână, colegii de echipa îmi trimit materiale interesante, pentru care mulțumesc, la care voi reveni de îndată. Cunoștințele, care îmi cunosc pasiunea pentru ecologie și mașini electrice, mă țin la curent cu cele mai noi glume pe tema noastră, a electro-maniacilor.

De câtă autonomie avem nevoie cu adevărat?

Timpul de a vorbi din nou despre micro-automobile de oraș a sosit odată cu proliferarea noilor lansări a unor modele de peste 2.5 tone, cu acumulatori gigant și autonomie cu mult peste limitele organismului uman, de a călători fără opriri pentru nevoi fiziologice.

Captare din timpul prezentării profesorului Greenwood, catedra de Sisteme de Propulsie Avansate de la Universitatea Warwick, Marea Britanie, la The Green Energy Virtual Forum

Discrepanța între lungimea navetei zilnice în Marea Britanie (în Romania valorile sunt asemănătoare) și dorința de autonomie mare, necesară în rare ocazii, a fost subliniata și de profesorul David Greenwood în prezentarea sa.

Graficul alcătuit pe baza statisticilor din Marea Britanie, arată că 98% din populație parcurge cel mult 50 mile pe zi. Această distanță poate fi acoperită de un automobil cu autonomie de 150 mile în orice condiții, prin urmare poate fi echipat cu un acumulator de 40 kWh, cu o greutate de 320 kg și preț BoM (bill of materials) de aproximativ 4000 USD.

Este socoteala făcută de pionierii electromobilitații moderne cu Leaf, Zoe, i3 și mai târziu de Hyundai cu Ioniq, de Mini cu primul model electric, de Mazda cu MX-30 și de Honda cu recentul model botezat simplu „e”.

Cu toate argumentele logice, în clasamentele internaționale de înmatriculări nu veți găsi aceste modele pe locuri fruntașe, acestea fiind dominate de Tesla Model 3 (global), Renault Zoe ZE 50 (Europa) sau Audi e-tron (Norvegia).

Experiențe din cadrul proiectului Electromobilitate

Cu toate ca subscriem cu convingere la utilitatea mașinilor electrice de oraș pentru reducerea poluării în aglomerațiile urbane, pe parcursul a trei ani în cadrul proiectului Electromobilitate, am învățat că decizia de achiziție a unui automobil în general și electric în special este una EMOȚIONALĂ și nicidecum rațională.

Primul an cu Hyundai Ioniq

Ionică in test drive pe Transfăgărășan

Am început să oferim test drive-uri în cadrul proiectului Electromobilitate cu Hyundai Ioniq, cel mai economic automobil din clasa sa, care acoperă toate nevoile de deplasare în orașe, chiar și pentru o naveta mai lungă, cum am descris în peste 150 de articole pe parcursul celor 34.000 km de serviciu impecabil.

Participanții s-au arătat incantați de senzația la volanul mașinii, au înțeles frugalitatea și costurile reduse de întreținere, dar au obiectat la autonomia mică, între 170 km iarna și 250 vara. Din peste 300 de participanți la teste, doar Tudor a achiziționat un Ioniq, în urma experienței comparative cu alte trei modele (Tesla Model 3, Renault Zoe și BMW i3) de la prima ediție ElectRoMania!

Al doilea an cu Tesla Model 3 long range

TM 3 si Ionica la Porsib-Sibiu, sediul test drive-urilor din cadrul proiectului Electromobilitate

Pentru al doilea an de educație prin test drive, am ales modelul cu cea mai mare autonomie disponibil pe piață în toamna anului 2018. Tesla Model 3 long range realizează 500 km cu o încărcare și pe lângă design, performanțe și tehnologie, beneficiază de promovarea fără precedent a proprietarilor.

Reacțiile la test drive, au fost cu o octavă mai sus decât la Ioniq, cel puțin până la aflarea prețului. Fiindcă Tesla nu avea reprezentanță în țară, doritorii nu au beneficiat de subvenția acordată în cadrul programului Rabla plus, ceea ce nu a împiedecat peste 200 de Tesla fani sa achiziționeze diferite modele din străinătate. Trei din participanții la test-drive cu TM 3 au achiziționat câte un Model 3, deși pentru toți decizia era luată înainte de experiența la volan, aceasta fiind doar o confirmare a alegerii făcute.

Cu Tesla ajungem în sfera super-emoțională, unde cifrele prezentate de profesorul David Greenwood nu mai sunt recepționate. Pe scurt, pentru autonomie mare sunt necesari acumulatori mari, extrem de grei, cu prețul BoM în jur de 10.000 USD.

Două precizări sunt necesare:

  • Prețul BoM este cel al materialelor utilizate pentru producția acumulatorilor și nicidecum cel de vânzare către public, care poate fi dublu sau chiar mai mult
  • Chiar dacă Tesla Model 3 este capabilă de 500 km autonomie, pe parcursul recentei călătorii Adio benzina! (cu o lungime totală de peste 11.000 km) am preferat etape de aproximativ 350 km, pentru pauze, dezmorțire și alte nevoie firești.

Dar, așa cum recunoaște și Elon Musk, cu mașini scumpe nu se realizează decarbonizarea și tranziția în masă spre energie regenerabilă.

Al treilea an cu Ozone 3

Foto – mirrorism

In cel de al treilea an al proiectului Electromobilitate am oferit test drive cu un mini automobil electric, care se pliază perfect pentru nevoile de circulație în oraș. Autonomia surprinzător de bună a buburuzei, permite o singură încărcare pe săptămână, așa cum au dovedit testele repetate ale lui Marius Bârsan la Sibiu.

Din iunie, Ozone a acumulat 2500 km în oraș și își face în continuare datoria cu economie și modestie pentru partenerii noștri de la Porsib. Departe de a fi un automobil perfect, este o soluție de transport ecologic ACCESIBIL ca preț, dar reacțiile publicului la utilitatea mașinuței au fost dezamăgitoare pentru întreprinzătorii băimăreni, ce și-au propus mai întâi importul și comercializarea, iar apoi asamblarea buburuzei în țară.

Buburuza și Ionică la Porsib

Exact un astfel de automobil electric simplu, ieftin și fără pretenții este tema unui video australian, semnalat de colegul nostru Attila, proprietar a doua mașini electrice Smart și Kona, care se potrivesc perfect discuției de față. Recomandăm cu căldură vizionarea, pentru susținerea ideilor legate de utilitatea micro-automobilelor electrice de oraș.

Cu mulțumiri lui Attila pentru link.

Deocamdată, succes doar în China

Wuling Hong Guang MINI EV

Până în prezent conceptul micro-automobilelor de oraș are succes doar in China, unde modelul Hong Guang MINI EV produs de un JV format de GM, SAIC și Wuling a devenit cel mai bine vândut model electric, depășind popularitatea lui Model 3 MIC (made in China) datorită prețului de achiziție cu mult mai accesibil.

Citroen Ami

Rămâne de văzut dacă grupul PSA a reușit să găsească un punct la fel de sensibil de preț-utilitate pentru clienții europeni cu noul Citroen Ami.

e.GO Life asamblat la Aachen, Germania

Puține alte speranțe au rămas de la producătorii de automobile, după falimentul stratup-ului german e.GO Mobile și sugrumarea în fașă a tripletei VW (e-Up, Citigo, Mii). În goana oarbă după profit, oferta de modele tot mai mari, mai luxoase, mai grele și bineînțeles mai scumpe este copleșitoare, dar se adresează unui număr foarte mic de cumpărători și neglijează impactul asupra mediului.

Calea spre reducerea emisiilor poluante devine tot mai dificilă, câtă vreme producătorii se pot ascunde după PHEV-uri și pot cumpăra credite de carbon pentru reducerea amenzilor, în timp ce liniile de asamblare livrează monștri tot mai mari și promovări agresive atrag clienții pe o cale greșită.

Alte articole pe aceeași temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.