Drumuri bune şi sănătate să avem! Că de autonomie nu avem griji! Consum săptămânal Hyundai Kona

Comunitatea strânsă în jurul proiectului electromobilitate oferă cel mai mare set de date despre consum şi experienţa electrică, disponibil in România. În această comunitate, un loc aparte îl ocupă Kona, fiind maşina cu cea mai mare reprezentare dar totodată a făcut posibilă desprinderea completă de o maşină cu motor termic, oferind o autonomie ridicată – minim 270km pentru un nivel de descărcare de la 80% la 10%, indiferent de categoria drumului pe care îl parcurge şi în cele mai vitrege condiţii meteorologice. Dar în cele mai multe cazuri, cu 70% din capacitatea bateriei parcurgem peste 320km pe drumurile patriei, mergând absolut la fel ca şi cu o maşină „normală”.

Dimensiunea comunităţii electromobilitate şi numărul mare de participanţi la centralizarea datelor de consum a impus o distribuire a sarcinii de raportare a acestora către cititorii acestui blog. Aşa că, astăzi – şi cine ştie, poate şi pe viitor, preiua eu ştafeta de la Dan.

Săptămâna 19-25 martie a fost marcată de o îmbunătăţire a condiţiilor meteo şi de drumeţii la sfârşit de week-end, proprietarii Koniţelor reîncărcându-şi bateriile metafizice în diverse locuri prin ţară, respectând cu stricteţe toate regulile de prevenţie a răspândirii pandemiei SARSCov2.

În legătură directă cu proprietarii

Aglomerat a mai devenit graficul de consum pentru Kona, ceea ce ne bucură enorm de mult. Dacă vă este greu să mai distingeţi valorile conţinute de acesta, experienţele proprietarilor poate vă aduc mai multă claritate.

Nu uitaţi că puteţi interacţiona cu noi pe forum. Vă aşteptăm cu drag să vă răspundem întrebărilor legate de maşinile noastre şi – de ce nu, să schimbăm impresii şi recomandări despre electromobilitate.

Attila (TM): Nimic special de adaugat… trasee de 4+4km zilnic, monotonie totala.
Distanţa parcursă: 40 km. Consum: 24.66 kwh/100km (la contor)

Titus (SB): Trei drumuri de Păltiniş şi prin oraş săptămâna aceasta.
Distanţa parcursă: 268km. Consum: 15,8Wh/100km.

Dan (B): În zilele acestea am abuzat de încărcările rapide, atât în zona Sibiului cât şi prin Bucureşti. La plecarea din Sibiu, de la Kaufland-ul de pe str. Alba Iulia, deşi am plecat cu 87%, am făcut o oprire la Penny Piteşti, deşi nu era necesar. Pe A1 am avut câteva reprize mai susţinute (nota editorului: >130km/h :D) iar în general am mers cu 110-120km/h, intrând în Bucureşti cu 55% baterie… astfel, după acei 25% petrecuţi pe drumul Sibiu-Piteşi, A1 a mai mâncat încă 25%, deci nu aveam nevoie de acea oprire la Penny, maşina fiind mai mult decât capabilă de a parcurge acei 308km cu 60% din acumulator, avantajat fiind de coborârea de la Păltiniş.
Am întrebat la service despre înlocuirea bateriei în urma recall-ului anunţat în presă însă cei de la Hyundai au menţionat că deşi au azit de el nu au primit încă un buletin pentru a începe vre-o campanie.

Distanţa parcursă: 986km. Consum: 13,2KWh/100km.

Cristian (CJ):

Am făcut un drum Cluj-Moneasa (AR) şi am spus că dacă nu am mai condus fosila din septembrie nu am să încep de acum chiar dacă drumul nu e optim (charger-to-charger). Încă de la iniţierea discuţiilor cu cei ce urmau să fie plimbaţi până în staţiune, le-am atras atenţia că va fi nevoie de o pauză de încărcare (30-45min) în Oradea.


Planul de bătaie a fost făcut în ABRP şi după cum se vede în poză, „startul” s-a dat la 6:30, plecând din Cluj cu SoC de 94%, pe o temperatură de -2 grade – care odată cu ieşirea din oraş a coborât la -4/-5 grade. În maşină am fost 4 persoane şi două geamantane. Preîncălzirea habitaclului am făcut-o eu în parcare în timp ce aşteptam colegii de drum. Consumul mediu a fost destul de mare de la început şi după vre-o 20km s-a stabilizat la 25kwh. După încă 50km eram la 21kwh şi începeam să-mi fac probleme. Partea bună a fost  că odată ajunşi la câmpie temperatura a început să crească la 4 grade şi am scăzut sub 20 kwh (în sfârşit) şi după aproximativ 150 km am ajuns în Oradea la staţia de încarcare din parkingul primăriei pe 6 grade cu 17,9kwh. De la 58% la 87% am încarcat în 50 minute (deci nu am respectat indicaţiile ABRP şi am mai pus înca 4%). Ce e interesant la partea de durată de încarcare, ABRP când face estimarea probabil că ţine cont de valoarea nominală a staţiei (50 kw în cazul meu, dar nu am trecut niciodată de 46 kw). A trebuit să încarc pana la 83% pentru că am setat la 15% SoC la următoarea încărcare pentru a avea o marjă cât de cât şi pentru că de la Oradea la Moneasa şi retur nu mai era nici o staţie rapidă de încarcare, ABRP spunând că voi avea nevoie de 35% şi 34%. 87-35-34 = 18%. Ideea e că după Oradea consumul a continuat să scadă şi acel 16 kwh pe care îl speram eu a devenit tot mai plauzibil astfel ca la destinaţie am ajuns cu 16,4 şi afară erau 7 grade, iar 35% s-a facut doar 29% => SoC 58%. Am lăsat maşina la încărcat din nou în parkingul primăriei până la 80% şi acasă la Cluj am ajuns cu un consum de 16,2 kwh cu toate că deja din Oradea temperatura scăzuse la 2 grade si 36% consumat => SoC de 44%. Tot drumul am mers cu aerul pe 22 grade la treapta a 2-a şi scaunele din faţă încălzite pe treapta 1. Partea buna e că a fost foarte comfortabil cu maşina şi faptul că încă se poate face drumul gratis – dar din nou, acest tip de drum nu e unul pe care să-l faci cu un EV în mod normal, neexistând şi la destinaţie încărcător. Revin si cu returul.
Distanţa parcursă: 557,5km. Consum: 16,2KWh/100km.

Andrei (BV): Săptămâna asta am parcurs 1490km cu un consum consum mediu de 17,1KWh/100km. În această perioadă am încărcat 294,47KWh cu un cost total de 286,16 RON. La sfârşit de săptămână am dorit să simt mirosul de primăvară şi am făcut un drum până la Constanţa. Astfel, vineri seara am plecat din Braşov spre Constanţa pe traseul DN1->A3->DNCB->A2, iar la finalul celor 432 de km am obţinut un consum mediu de 18,1KWh/100km, în condiţiile în care consumul pe autostradă s-a stabilizat la 20,6KWh%, rulând cu 125KM/h pe CC. Pentru acest traseu am plecat din Braşov cu 82% SoC, apoi am mai încărcat 35KWh la Kaufland Pallady (încărcare până la 75%). La destinaţie am ajuns cu 18% SoC. Sâmbătă am pornit de la Constanţa spre Braşov pe un traseu mai atipic: am vizitat situl arheologic Ibida, apoi am mers până la Galaţi trecând podul de la Giurgeni. La Galaţi am încărcat maşina până la 90%, timp în care am luat şi masa. Apoi de la Galaţi am pornit spre Braşov via Buzău->Ploieşti. De la Galaţi la Braşov nu am mai încărcat, ajungând acasă cu 21% SoC.

Sâmbătă dimineaţa am încărcat la staţia EnelX din portul Turistic din Constanţa. Instalându-mi aplicaţia JuicePass am aflat că la enel poţi să cumperi abonamente de încărcare ce scad preţul de la 1,7 RON/KWh la 1RON/KWh. Başca am mai primit gratuit şi prima încărcare. Am observat deasemeni că în aplicaţia lor este posibilă rezervarea staţiei, dar plăteşti şi penalizări dacă ai întârziat la staţie sau dacă laşi maşina conectată şi aceasta nu mai încarcă. Mi se pare cea mai bună implementare pentru modul de consum la staţiile de încărcare. Bravo Enel şi la mai mare! Poate treceţi la implementarea de hub-uri cu staţii mai puternice – de ce nu?
Distanţa parcursă: 1490km. Consum: 17,1 KWh/100km.

1 Response

 1. Florin spune:

  Vremea buna nu face decât sa ne readucă liniștea de anul trecut, zdruncinata puțin de iarna.
  In Weekend am făcut un drum de 4.000 km.
  Consum in jur de 17.5.
  Partea buna a fost ca , după un segment de 110 km, unde am respectat limita de 130, dar era noapte , putina ploaie și frig ( aprox 10 grade), unde consumul a fost îngrijorător ( 21kw/100), in cursul zilei, la 26 de grade, chiar și alergată la 175/180, consumul a fost de 17/18. Pe un segment de 250 km.
  Foarte plăcut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.