După 10 luni dificile, lecții de pe piața norvegiană

Cu toate că este o piață relativ mică, Norvegia deține recordul mondial pentru raportul dintre înmatriculările de modele electrice și cele cu motor termic și a devenit un barometru al preferințelor clienților pentru majoritatea producătorilor, interesați de exportul în Europa.

Pe lângă legislația ce interzice vânzarea de vehicule cu motoare clasice începând din 2025, subvențiile consistente au încurajat publicul să achiziționeze într-o mai mare proporție (peste 75%) modele electrice decât în orice altă țară. Cumpărătorii norvegieni au devenit buni cunoscători ai tuturor modelelor electrice oferite și foarte selectivi în alegeri, comportamentul și performanțele la temperaturi scăzute având prioritate.

O vizită în Norvegia reprezintă din punct de vedere electromobilistic o privire în viitor, la fel cum este California pentru continentul nord american și China pentru Asia.

Expertiza și discernământul publicului norvegian sunt utilizate cu abilitate de producători. Imediat după lansarea unui model nou, livrările se concentrează pe piața norvegiană, unde un loc bun în clasamentul înmatriculărilor este echivalent cu o recomandare pentru clienții din alte țări. Exemplul cel mai elocvent: Audi e-tron clasat pe primul loc după 10 luni dificile, afectate de pandemie, din 2020.

Clasamentul înmatriculărilor din primele 10 luni

Alături de modele consacrate de experiența dobândită în timp de veteranii Leaf, Zoe, Ioniq, i3, în top 15 au pătruns patru modele noi pentru anul 2020:

  • VW ID 3
  • Polestar 2
  • Peugoet e 208
  • Skoda Citigo

O mențiune specială pentru e-Golf, care a dus stindardul VW ani în șir în universul mobilității electrice și a acumulat puncte valoroase pentru evitarea amenzilor europene de depășire a emisiilor de CO2, dar face loc pe piață noului ID 3.

Înmatriculări în octombrie

Analizând livrările din octombrie, este vizibil efortul VW de a livra cât mai multe modele electrice (4 in top 15), înainte de finalul anului, într-un mare efort de evitare a amenzilor europene pentru depășirea cotei de emisii de CO2.

Instalarea pe locul patru, cu aproape 600 de înmatriculări, a modelului MG ZS importat din China, atrage din nou atenția la faptul că publicul este interesat de performanțe, preț si calitate, dar mai puțin de țara de origine.

Polestar 2
Polestar 2

Chiar dacă a ajuns in scurt timp la al doilea recall, Polestar 2, produs tot in China, se menține în top 10, unde a pătruns pentru prima oară un alt nou venit, primul model full electric Mazda, noul MX-30.

Cele 74 de înmatriculări pentru Tesla Model 3 in octombrie, dovedesc slăbiciunea producției în loturi dedicate anumitor piețe. După efortul din septembrie, la finalul trimestrului III, Tesla a rămas practic fără mașini în Norvegia. Dacă soluția este importul din China, unde recent au fost încărcate 7000 de Model 3 dedicate piețelor europene, vom afla doar spre sfârșitul lunii noiembrie, când vor ajunge în portul Zeebrugge.

Până la lansarea producției dedicate clienților din Europa la Giga Berlin, livrările în luna de final de trimestru vor continua de la Fremont și Shanghai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.