Introducere
Ca fiecare dintre noi, proprietarii de mașini electrice, denumiți de cei ce nu ne pot înțelege pasiunea „electromaniaci”, Titus explorează performantele Konei sale în toate condițiile de drum, viteză și condiții atmosferice.
După prima participare la ElectRoMania – un eveniment dedicat începutului unui dialog între cei interesați de mașini electrice și proprietari – Titus a parcurs un tronson de autostradă dus-întors, la două viteze constante, și a ajuns la câteva concluzii interesante, pe care le-am dezbătut într-un schimb de mesaje.
Încurajăm toți proprietarii noi de mașini electrice să se familiarizeze în amănunt cu consumul și autonomia modelului ales și să aleagă regimul de condus cel mai potrivit preferințelor personale.
Alegerea fiecăruia, referitor la viteza de deplasare, accelerații, stilul sportiv sau mai calm/preventiv de condus, are impact asupra consumului și autonomiei. Odată cunoscute influențele în detaliu, fiecare va alege ce i se potrivește cel mai bine, în funcție de traseu și disponibilitatea stațiilor de încărcare.
Titus, Kona și autostrada
Am fost în concediu o săptămâna și între turele cu bicicleta am făcut un test de consum pe autostradă. Am ales un traseu dus întors de 34 km pe centura Sibiului, pe care l-am făcut setând pe tempomat 110, 130 si 90 km/h.
Traseu:
Diferența de nivel:
Pentru primul test am mers cu 110 km/h pe o vreme cu soare și 15 °C. La prima tura am setat pe modul Eco iar la a doua am setat modul Sport.


După câteva zile am repetat testul dar au fost 13 °C și am setat tempomatul la 130 km/h si am făcut tot doua ture.


Tot in accesași zi m-am întors spre casă setând 90 km/h și pe modul Comfort. Am crezut că stau pe loc, noroc ca am mers numai 8,3 km și autostrada a fost libera și nu am încurcat traficul.
Rezultat
Concluzie
Din teste rezultă că nu prea a contat modul selectat Eco sau Sport atâta timp cât am mers cu o viteza constantă.
După o discuție cu Dan:
„Modul” comfort, eco etc. are mai mult de a face cu accelerația disponibilă și cu agresivitatea frânarii regenerative.
La viteză constantă mașina consumă aceeași cantitate de energie (necesară învingerii frecării cu aerul, șoseaua și pierderile interne) indiferent de modul ales. Doar la variația vitezei , accelerări sau frânari, modul ales are o influență considerabilă.
Întrebare
După acest test rămân cu o întrebare dacă merită să mergi la consum pe autostrada cu 90km/h și 13,4 kWh/100km sau mai bine îi „dai talpă” la 130 km/h și faci o pauză de încărcare.
Dan:
– 90 km/h e prea puțin, fiindcă stai în calea camioanelor, cu care te vei hârjoni permanent pe coborâri (unde te vor depăși) și pe urcări (unde le vei depăși)
– 130 km/h este prea mult uneori, fiindcă rezistența aerodinamică crește cu patratul vitezei și peste 115-120 km/h, ce câștigi ca timp datorită vitezei, pierzi apoi stând la încărcare.
Cred că în prezent este subestimat efectul de „cumințire” pe care îl are o mașină electrică, asupra celor mai agresivi șoferi, deși accelerația este extrem de tentantă.
Cum în SUA majoritatea statelor restricționează viteza pe autostradă la 70 mph (112 km/h), noi folosim tempomatul pus pe 115 km/h.