Introducere
Prinși cu pregătirile de Sărbători, probabil a fost mai dificil de urmărit transformarea echipei noastre, caracteristice fiecărui început de primăvară, după lansarea programului Rabla+.
Primul a anunțat vânzarea Spring-ului Octavian (Sibiu). La scurt timp și Marcel (Deva) a trimis imagini cu noul său Megane. Cam în același timp Mihai (Fălticeni) a cumpărat al doilea Spring al familiei, primul fiind al tatălui său, iar astăzi ni se alătura Ionuț (Pitești), care re-întregește echipa Spring din cadrul proiectului Electromobilitate, la trei coechipieri de cursă lungă.
Turul României în șapte zile cu Dacia Spring
Pentru mine calea mobilității electrice a pornit din dorința cumnatului de a cumpăra o electrică, dar renunțând la idee după ce a aflat termenul de livrare.
Trăgând linie am socotit noi că o putem vinde după un an cu cel puțin 10.000 euro. Luând în considerare prețul foarte avantajos în iulie 2021 (chiar mai ieftină decât un Logan fără AC) am zis GO pentru lansarea comenzii mașinii, care trebuia livrată la sfârșitul anului 2021.
Până la urma livrarea a fost în data de 19.02.2022. Poza cu prima incarcare.
Mașina o cunoșteam destul de bine (varianta termică) cu motor de 1l aspirat, Kwid de India, participând activ la validarea acelei mașini în varianta termică. Am mai condus în trecut Fluence electric și Zoe. Într-o perioadă doar asta ne dădeau pentru transport în cadrul companiei.
Lucram de ceva timp în cadrul grupului pe mașini electrice, în special pe bateriile de tracțiune și eram conștient de evoluțiile care s-au făcut în ultimii ani din punct de vedere al fiabilității bateriilor.
După ce am dat comanda, am și testat mașina. Am rămas plăcut surprins de performanțele acestei mici mașini de oraș, și am zis că ar fi ideală ca a doua mașină a familiei.
După livrare am rămas surprins că boxele spate nu erau activate și am fost printre primii care au început să contrazică lumea pe grupul dedicat Spring, că se pot activa boxele pe spate dovedind-o și cu un filmuleț.
Apoi, în Pitesti în 2022 am avut norocul să se deschidă două LIDL, ambele cu stații de încărcare rapidă, lucru care a făcut să îmi crească apetitul de a circula cu electrica fără a scoate bani din buzunar. Pornind pe distanțe de 60-80 km și crescând ușor distanțele, din dorința de a vedea cum mă pot adapta.
Am ajuns la un moment dat să plec în fiecare weekend cu băiatul cel mare, ba să mergem la Aqua park la Căciulata, ba să mâncăm renumita ciorba de fasole în pâine de la Sibiu, iar când vara a venit, chiar să dăm o fugă la mare, la vecinii bulgari. Încă aveam numerele negre la vremea respectivă.


Tot în cadrul verii am hotarât să facem un tur de țară să urmărim distanța între stații, fără să avem o țintă anume, din dorința de a face un tur al României.
Am pornit Pitești – Craiova (încărcat la Balș la Kaufland), Târgu Jiu (încărcat la Lidl), Hunedoara (încărcat + dormit).
A doua zi : Pornit la prima oră dimineața, profitat din plin de piscinele de la Băile Felix până la prânz, după care am fost în Oradea, unde am încărcat, am vizitat orașul și am dormit.
A treia zi: Vizitat Satu Mare + Baia Mare, unde am încărcat și apoi am fost la Săpânța, să vedem cimitirul vesel, după care am înnoptat la Sighetul Marmației.
A patra zi am pornit în aventura Sighetul Marmației – Suceava, unde am ajuns cu succes, cu 6 sau 7 % baterie rămasă. Acolo am încărcat și am plecat spre Vicov, unde am înnoptat. Astfel am ajuns cu Spring-ul într-o zonă geografică, unde lumea întorcea capul după noi când vedea numere de AG.

A 5-a zi am făcut un tur al mănăstirilor, după care am trecut prin Suceava, am încărcat din nou și ne-am întors la Vicov în aceeași locație în care înnoptasem cu o seară înainte.
A 6-a zi am pornit ușurel spre Iași, unde am încărcat, apoi spre Piatra Neamț, Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, unde am înnoptat și am încărcat peste noapte cu încărcătorul de 10A).
A 7-a zi am plecat spre Brașov, unde am încărcat, apoi am trecut pe la dinozaurii din Râșnov, iar în cele din urmă ne-am întors seara la Pitești.
După toată experiența, mers conform indicatoarelor (+10 km/h) am ajuns la performanța din imagine: 315 km autonomie estimată la 100% SOC.

După ce au început să se închidă stațiile LIDL, am tras linie și am zis că e timpul să punem panouri solare la căsuța de la țară.
”Iarna nu-i ca vara” și de aceea urmăream îndeaproape evoluția procentelor din baterie, fără să fac rabat de la căldură.


Pentru a mai câștiga spațiu am adăugat și frunk-ul (sub capota din față).
Ușor, ușor kilometri s-au adunat, iar astăzi pot spune că nu aș mai da-o. Am stat mult să studiez dacă am nevoie de varianta Extreme, dar concluzia a fost că va scădea autonomia.
Iarna a trecut și autonomia reîncepe să crească.
Și ăștia sunt km la care am ajuns astăzi: 32.849.