Echipa ID.3 – de la date săptămânale la electro-cunoștințe (e-knowledge)

Pentru colegii din echipa ID.3, poziția 14 ocupată de acest model în clasamentul înmatriculărilor europene din perioada ianuarie-aprilie 2022, ar putea fi o dezamăgire, comparativ cu avântul luat de tranziția spre electrificarea transportului (Fiecare al cincilea automobil nou înmatriculat în Europa a fost electric).

Realitatea diferenței de doar 63 exemplare (0.6%) față de veteranul BMW i3, care se afla pe linia de sosire, inainte de stoparea definitivă a producției, ar putea comunica două povești:

  1. Producția de ID.3 a fost gâtuită intenționat, pentru ca prețioasele componente lipsă să fie dirijate spre ID.4;
  2. Cumpărătorii europeni asociază ID.3 în mai mare măsura cu problemele platformei MEB, pe care grupul VW se grăbește sa o împrospăteze, după doar cațiva ani scurți, de când era promovată ca o soluție a viitorului și oferită altor firme ca fundație pentru propriile modele electrice.

După cum veți vedea din relatările colegilor din echipa ID.3, în prezent sunt puține motive de nemulțumire, problemele cu consumul din sezonul rece, fiind lăsate în urmă, în această perioadă de pregătire a călătoriilor lungi din vacanță.

Domeniul de consum

Domeniul de consum indică valori mai mici decât cele obținute în urmă cu un an, cu mențiunea că echipa are o componență modificată în 2022, începând de la absolvirea lui Daniel (TM) și debutul lui Marcel (CJ) din această săptămână.

Privind mai jos la valorile consumului mediu săptămânal, este ușor de observat că prima valoare transmisă de Marcel (steluța verde) este noul minim al echipei pentru săptămâna trecută.

Pe măsură ce vom monitoriza pe termen lung parcursul, consumul și costurile, vom afla tot mai multe detalii despre experiențele lui Marcel (CJ). Datele transmise le vom structura în informații organizate alături de cele ale întregii echipe, iar mai apoi în electro-cunoștințe (e-knowledge) specifice modelului ales.

Cumulând experiențele individuale din România ale tuturor participanților, organizați în echipe pe bază de modele, publicăm volumul mare de date săptămânale în tabele și grafice ușor de analizat. Adăugând experiențele individuale și împărtășindu-le cu cei interesați (e-knowledge sharing), sperăm să declanșăm acel proces de învățare despre mobilitatea electrică, care va lumina tainele tranziției epocale la care suntem martori și catalizatori în același timp.

În direct cu proprietarii

Alexandru – București

În săptămâna 23-29 mai am parcurs 426 km cu un consum de 13,7 kWh/100km, din nou un „consum WLTP”.
Costurile au fost 0 și în această săptămână.

Un record pentru mine a fost parcurgerea Vrancea – Popești-Leordeni cu 11,7 kWh/100km pentru 173 km (imaginea din dreapta). Am fost puțin ajutat de vântul din spate, de lipsa ambuteiajelor, dar și de faptul că am mers cu AC-ul oprit.

Îmi dă speranță că ID3-ul nu este o mașină ineficientă, așa cum a reieșit după a doua iarnă și că merită să așteptăm update-ul de soft.

Călin – Cluj

Pentru mine săptămâna s-a încheiat cu 43 km parcurși doar urban, consum de 13,8 kWh/100 km și o încărcare gratuită de 27 kWh.

Pentru luna mai, am parcurs un total de 291 km , cu un consum mediu de 16,4 kWh/100 km, fără costuri legate de mașină.

Cosmin – București

Săptămâna trecută ID3-ul  meu a parcurs 317 km cu un consum de 16.1 kWh/100km. Mulțumit de consum, am avut și drumuri în oraș cu mers alert, la care consumul a fost 19.5-20 kWh/100km, unele drumuri cu aer condiționat la maximum, altele fără, vreo 100 km cu mers în afara localitțăii fără aglomerație și cu temperatura exterioară optimă.

Circa 60% am încărcat acasă cu 66 bani/kWh (hidro), 40% la birou unde nu plătesc momentan.

In total, în luna mai au fost 1.834 km cu un consum mediu de 16.7 kWh/100km. Conform Tronity am încărcat 10% pe DC și 90% pe AC în luna aceasta, cu toate că am mers odată până la Pașcani și o dată până la Constanța.
Pe termen lung mixul este 70% AC lent și 30% DC rapid.

O scurtă întâmplare: am pățit săptămâna asta să ajung seara acasă cu bateria la 17% și 60 km autonomie rămasă, dar să mai apară nevoia unui drum de făcut. În acest caz drumul dus-întors era de 25-30 km, deci teoretic se putea face fără pauză de încărcare. Am observat că această situație este una temută pentru persoanele ce nu sunt obișnuite cu o mașină electrică, deoarece oricât de logic ar aborda situația, anxietatea este mai mare și câștigă.

Pentru că seara luăm cina în familie, ca în filmele americane (glumesc, am mâncat ciorbă ca în filmele românești) și pentru că nu voiam să stea bateria sub 20% prea mult, am pus mașina la încărcat vreme de jumătate de ora cât am mancat. În timpul acesta bateria a ajuns la 25% și  autonomia estimată la 93 km. După 25 km parcursi, bateria a scazut pana la 21% și autonomia rămasă la ~80Km.

Este echivalentul unui drum Piața Presei Libere – Piața Sudului și retur, făcut la ora 20:00. Pe vremea asta se poate face cu 15 minute de încărcat pe type 2 la 11 kW. Iarna, cu bateria rece, se dublează timpul de încărcare pentru aceeași distanță.

Dar este sigur că nu trebuie plecat cu bateria la 100% la fiecare drum și nici nu se descarcă în 500 metri odată ce ajungi la 20%.
Daca nu aș fi încărcat deloc, aș fi plecat cu 17% și aș fi ajuns înapoi cu 12%, marjă mai mult decât suficientă.

Marcel – Cluj

Din partea mea pentru săptămâna 21, un parcurs de 929 km consum mediu 11,9 kWh/100 km.

Încărcări 40 kWh DC și 89,25 kWh AC, încărcările au fost gratis la firmă și stații private, Socar și cele puse la dipoziție de primăria Cluj. 

Media de deplasare 45 km/h, drumuri 80% naveta la muncă și dus copiii la scoală, plus două drumuri mai lungi.

Temperatura între 13-15 grade dimineața și 25-28 dupămasa. 

Luna mai 3.370 km parcurși, consum mediu 12,1 kWh/100 km, încărcări două pe DC 69,64 kWh și 15 pe AC 414,27 kWh, costuri 9 ron plătind doar parcarea.

Dan – Timișoara

Statistica pentru săptămâna 23-29 mai:

  • Distanța: 505 km
  • Consum: 13.3 kWh/100 km

O zi frumoasă cu sărbători copilărești de 1 iunie, dacă tot suntem cu mențiunea că ne „jucăm” cu mașini mari electrice. Sufletul de joacă și pasiunea e motorul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.