Echipa Stellantis cu bune și mai puțin bune în miez de vară

Săptămâna trecută a fost fierbinte pentru toată lumea, dar și destul de agitată pentru echipa Stellantis:

 • Intr-o călătorie mai lungă de la București la Cluj, Răzvan a făcut cunoștiință cu neplăcerile cauzate de stații care nu funcționează;
 • Tudor semnalează ca Peugeot-ul 208 nu contorizează consumul de energie pentru precondiționare, o funcție foarte utilă când acumulatorul are mai mult de 50% SOC;
 • Tot Răzvan depistează pierderi la încărcare de până la 20% pentru rarele încărcări până la 100%, necesare înainte de plecarea la drum lung, față de 10% pierderi, cât masoară în mod obișnuit, la încărcări până la 80%;
 • Ovidiu, cu răbdare de fier și meticulozitatea cu care ne-a obișnuit, a mai remediat câteva probleme în garanție și așteaptă acordul pentru o intervenție mai mare, necesară eliminării petelor albe ce apar pe bord, după utilizarea instalației de aer condiționat la maxim.
 • Silviu împinge kilometrajul (aproape 30.000!) și consumul în sus, la valori întâlnite doar iarna.

Mulțumim colegului electromobilist Iulian Nicolae Badulescu, care confirmă apariția peteleor albe și la Opel Corsa.

Consumul mediu săptămânal și dialogul cu proprietarii

Peugeot 208 și Opel Corsa

Răzvan – Corsa, București

Două consumuri săptămâna aceasta:

– Urban: distanță 49 km, consum 16.4kwh/100 km (drumuri scurte, AC pornit tot timpul), v. medie 19 km/h

– Extra Urban: un drum la Cluj-Napoca și înapoi, 942km, 14.9kwh/100km consum mediu, 53 km/h viteza medie.

A fost un drum cu „de toate”: la dus am plecat prin Valea Prahovei, Brașov (încărcat la Kaufland BV), Sighișoara (copiii au vizitat orașul, iar eu pentru prima oară nu am putut încarca în localitate unde mi-am propus, pentru că stația de la Kaufland Sighișoara era defectă.

Așa că am plecat spre Cluj prin Târgu-Mureș, unde am avut o altă premieră: după mai bine de un an am fost nevoit să plătesc pentru încărcarea la CCS! Până acum, în puținele mele deplasări extra urbane, am izbutit întotdeauna să încarc gratuit sau cu cupoane.

La întoarcere am încercat să scap de aglomerația de duminică după-masa de pe Valea Prahovei și am dat în schimb de aglomerația  de pe Valea Oltului. De la Sibiu (încărcare la Kaufland) la Pitești (încărcare Penny) am făcut aproape 4h….

Pe autostradă m-am „răsfățat” cu o viteză CC de 120km/h cu reprize foarte dese de 130+ cănd am depășit tot ce mergea sub 120. Cei 100 km de autostradă în ritm alert mi-au golit 55% din baterie.

Am observat că am început să-mi fac unele deprinderi în călătoriile mele extra-urbane:

– îmi planific încărcările undeva între 150-200km de la precedentul punct de încărcare,

– încerc să am și alte locații de încărcare în 20-30km, în caz de ceva (cum a fost la Sighișoara),

– mă opresc pe la 85% când încarc pe CCS,

– nu mai merg în modul eco.  

Am început să folosesc Tronity și compar datele de încărcare date de tronity (citite de pe serverele PSA) cu cele de la stația mea AC de acasă:

– presupunând că datele de pe tronity sunt kWh înghițiți de mașină iar kWh de pe stația mea sunt cei care îmi vor fi facturați, la o încărcare normală, de până la 75-85% am pierderi de 9-11%.

In schimb când încarc până la 98-100%, doar înainte să plec într-o călătorie, am pierderi de peste 20%! 

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

Am a revenit la serviciu împreună cu electro-leul, după două săptămâni de concediu și am parcurs 76 km cu un consum de 15.7 kWh/100km și 21 km/h viteza medie.

Cu toate că temperaturile au fost ridicate, consumul este ok întrucât folosesc des funcția de răcire a habitaclului pentru precondiționare, consumul pentru această funcție nefiind însă contorizat pe bord.

Dan – Corsa, București

 • Consum mediu: 15.8 kWh/100km
 • Viteza medie: 23 km/h
 • Distanța parcursă: 158 km.
  Din nou, am folosit-o pentru drumuri strict urbane

Peugeot 2008

Ovidiu – București

Săptămâna trecută am parcurs 594 km cu o viteză medie de 29 km/h și consum de 17,9 kWh/100 km.

Din aceștia aproximativ 230 km au fost făcuți extra urban (București-Calarași) și mers mai sportiv, de unde și consumul per total a fost mai mare.

A fost o săptămână caniculară, ceea ce s-a resimțit în drumurile făcute prin oraș, consumul crescând la 17 kWh/100 km față de săptămânile anterioare unde aveam 16 kWh/100 km în medie. A/C a funcționat intens dar și răcirea bateriei, care încă mergea și după oprirea mașinii.

Am ajuns în service săptămâna trecută și se pare că zgomotul provine de la planetara stângă (!) iar logo-ul de pe spate va fi schimbat și el pe garanție, întrucât s-a decojit la fel ca și celelalte.

Legat de punctele albe apărute pe bord ca urmare a folosirii A/C, săptămâna viitoare va fi deschis dosar de garanție și apoi așteptăm acceptul de reparație dacă Franța/Trust Motors sunt de acord.

Silviu – București

Un consum special, probabil maximum posibil cu mașina asta vara, cu A/C la maxim (pe bune) aproape toți kilometri, am avut numai drumuri scurte de 10-20 km maxim, în oraș:  201 km cu 24,2 kWh/100 km.

Dacă aveți și alte întrebări pentru proprietarii modelelor Stellantis, participanți la proiectul Electromobilitate, puteți lua legătura prin rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

3 Responses

 1. Cristian spune:

  Buna ziua!ce fel de zgomot făcea planetara stânga? și la mine se aude un „poc”la plecări sau când frânez,sa zicem la o secunda după frânat sau accelerat.

 2. Ovidiu spune:

  Salutare,
  Ca un poc se aude sau clonk la frânare decelerare.

 3. Ovidiu spune:

  LE: Frânare și accelerare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.