Smart Forfour și Skoda Citigo – reacții diferite la caniculă

De la ultimul articol despre echipa mini, formată din Smart Forfour, Citigo și e-Up, când ne-am luat rămas bun de la Buburuză, am ales să prezentăm consumul realizat de Klara (Smart) și Doina (Citigo) într-un format nou.

Valorile pentru Smart includ pierderile la încărcare

Motivul principal este faptul că Smart-ul Klarei nu are nevoie de încărcare prea des și, fiindcă nu indică exact consumul la bord, rezultatul din grafic este greu de citit, având multe „pauze”. Un alt motiv al pauzelor de citire din ultimul an a fost munca de acasă, care a limitat mult utilizarea Smart-ului, comparativ cu informațiile puse la dispoziție pentru 2019.

Și în datele transmise de Wiwi există acea pauză de 47 de zile, de care am mai scris, când Citigo a așteptat în service o piesă de schimb.

Odată cu începerea caniculei în Timisoara a fost ușor de observat că Citigo îndrăgește căldura, în timp ce la Smart a crescut consumul față de perioada anterioară. Cu ajutorul informațiilor strânse meticulos de Wiwi pentru Citigo, am aruncat o privire mai amănunțită spre cauzele acestui consum foarte bun pentru Citigo, în condițiile în care instalația de aer condiționat functionează corespunzator anotimpului.

Linia portocalie reprezintă consumul motorului, care variază între 11 și 18 kWh/100 km.

La acest consum necesar deplasării, se adaugă consumul auxiliar, dintre care cel mai semnificativ vara este consumul pentru climatizare (linia roșie).

Scăzând din suma celor două valori energia recuperată (linia verde), rezultă consumul indicat la bord exprimat în kWh (energie) pentru 100 km (reprezentată cu linia albastră). Analiza tendinței rezultate după 75 de zile (linia punctată – interpolare liniară) indică o scădere a consumului cu 20%, din aprilie până în iulie.

În afara regenerării de energie, după ce one-pedal driving devine obisnuință în oraș, un avantaj major pentru Citigo, comparativ cu modele mai mari, este volumul redus de aer ce trebuie răcit.

O privire la ID.4 sau Peugeot 2008, pentru care Laurențiu și Silviu ne-au comunicat valori de consum mult crescute săptămâna trecută, din cauza funcționării continue a AC-ului, ne face să înțelegem mai bine avantajele unor modele mini sau sub-compacte, pentru circulația în aglomerațiile urbane. Desigur că nu se pot compara modele cu gabarit atăt de diferit în ce privește confortul la călătorii mai lungi, dar este un argument în favoarea automobilelor mini și compacte pentru circulația în oraș.

O privire în urmă la concluziile din iarnă

Pe langa avantajul consumului mai mic de energie pentru încălzirea volumului redus de aer din interior iarna, poate va amintiți de o discuție asemanatoare, când consumul de pentru încălzire a fost mai mare decât energia recuperată, începând din luna noiembrie.

In timp ce mașinile cu motoare termice utilizează iarna o parte din căldura rezultată din arderea combustibilului, care altfel este risipită în atmosferă, cele electrice consumă o parte din prețioșii electroni din acumulator pentru toate nevoile crescute de siguranță (dezghețare parbriz și lunetă) și confort al pasagerilor.

Cu toate acestea, recuperarea de energie prin frânare regenerativă, rămâne unul din avantajele fundamentale pentru mobilitatea electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.