Echipa Tesla-RO după 20.000 km

Toamna electromobilistică în România are două puncte de atracție majoră, aflate la poli opuși de preț: Spring și Model 3, tot mai prezente și mai des întâlnite în dialogul despre mobilitatea electrică românească.

Primul model, oferă accesul în noul univers auto pentru un număr tot mai mare de potențiali clienți interesați de cea mai economică, curată și liniștită formă de deplasare individuală în aglomerațiile urbane. Model 3 în schimb, introduce proprietarii într-o lume nouă a eficienței și simplității, mai ales pe cei ce au acces la rețeaua de încărcare Super Charger.

Așa cum mărturisea Alex după participarea la șueta electronilor de la București: „Cele mai multe electrice de la întâlnire au fost Tesla, multe Model 3, dar și un Model X” dar interesul participanților a fost captat de test drive-ul oferit de Cristi Tudor, organizatorul evenimentului, cu Dacia Spring.

Pentru participanții de la ElectRoMania V (Păltiniș) este o imagine cunoscută, fiindcă și la evenimentul de la 1400 m atenția a fost captată de plimbările cu Model 3 și Spring, ajuns în vârful muntelui cu ajutorul lui Dragoș-EVconnect.

Scriam recent că echipa Tesla din cadrul proiectului Electromobilitate este în creștere rapidă. Dacă primele exemplare monitorizate săptămânal în cadrul proiectul nostru, au fost și primele automobile electrice pentru Moni, Roxana, Tudor (AR) și Andrei (TM), ultimele două, achiziționate de Marius (PH) și Darius (TM), au fost un upgrade de la VW e-Up (Buburuza) și Renault ZOE (Zoey), despre care găsiți numeroase articole pe blog, scrise de cei doi prolifici autori proprietari.

Model 3 la începutul sezonului rece

Informațiile amănunțite transmise de Marius, care a acumulat peste 8500 km în primele opt săptămâni, ne permit o privire mai detaliată la modul de utilizare a unui SR+.

Fiindcă Tesla a renunțat la „SR+” în favoarea denumirii mai simple „Model 3” (tracțiune spate), alături de „Long Range” (tracțiune integrală) și „Performance”, ne vom alinia la noul nomenclator. Pentru cele două „long range” originale, din 2018, cu tracțiune spate, vom specifica acest lucru, de câte ori va fi nevoie.

Cu o valoare medie de 13.5 kWh/100 km, Model 3 intră în sezonul rece fără protecția unui garaj, dar Marius ne asigură că preîncălzirea și funcția „santinelă” (Sentry) merită din plin consumul suplimentar de energie:

Temperaturile au oscilat între 2-3 grade dimineața și 18 grade maxim după amiaza.

Ca de obicei, precondiționarea mașinii înainte de fiecare deplasare și Sentry Mode activ în permanență. Aceste două feature-uri au „ars” aproximativ 34 kWh doar săptămâna asta. Însă confortul și liniștea pe care le oferă sunt de neprețuit! 

După primele două săptămâni de concediu, economisite pentru marea întâlnire cu Model 3, Marius a intrat în rutina zilnică de navetă la serviciu și la Brasov, parcursă anul trecut cu buburuza (VW e-Up!). Excepția a fost prima săptămână din noiembrie, când a însoțit caravana electrică pe traseul Trans Carpatica, din a doua zi până în ultima.

Cunoscând statisticile foarte amănunțite păstrate de Marius pentru încărcări și costuri, așteptăm cu mult interes bilanțul după primii 10.000 km. Până atunci, o primă „comparație” care nu poate scăpa celor ce au utilizat mai mult de un an un alt model electric:

De curiozitate, m-am uitat pe cifrele E-up-ului de anul trecut.

Comparativ, pe aceeași perioadă, 1-15 noiembrie:

– E-up 400 km, consum mediu 12,9 kWh/100km;

– M3 SR+ 2500 km, consum mediu 13,2 kWh/100 km.

Comparația asta spune multe despre eficiența mașinii, care este cu aproximativ 700 kg mai grea decât E-up!

Model 3 Long Range (dual motor)

Varianta Long Range cu tracțiune integrală o urmărim din primăvară, când Tudor (AR) a parcat primul exemplar în garajul nostru virtual.

Andrei (TM) a recepționat un exemplar în aceeași săptămână cu Marius și a parcurs în total peste 8000 km. Atunci când trebuie, autonomia asigurată de acumulatorul mai mare face posibilă parcurgerea unor etape de peste 400 km în acest sezon, ceea ce cu Model 3 (SR+) nu este posibil.

Fiind mai grea (și mai performantă), nu este de mirare că varianta cu tracțiune integrală consumă ceva mai mult.

Dacă experiența, după trei ani cu TM3 ne-a învățat ceva, atunci este că începând din noiembrie, valoarea medie a consumului a crescut cu peste 20% față de valoarea medie de la achiziție (imaginea din stânga).

Rămâne să vedem unde se stabilizează în timp valorile lui Darius (SR+), după căutările și tentațiile la început de drum alături de Model 3.

Tesla Model 3 (SR+) – Darius, Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.