#electrip: De la nord la sud în echipă, pregătiți pentru ElectRoMania

Acum 2 ani bifam prima prezență la un eveniment Electromobilitate. O prezență fulger, îmi amintesc și eu și colegii. Anul acesta am mers toată echipa la aniversarea a 5 ani de ElectRoMania!

De la nord la sud cu Kona Electric marchează drumul și participarea la evenimentul Mulțumim Reșița! Stațiile nou instalate în Reșița deschideau calea pentru accesarea zonei limitrofe. Astăzi există multiple soluții de încărcare în județ. Infrastructura s-a dezvoltat, iar programarea încărcărilor rămâne un obicei mai mult pentru nostalgici 🙃

Cu ocazia acestui drum am depășit borna primilor 76.000 km electrici.

Încărcări pe traseu am făcut în rețeaua Polyfazer (Hunedoara și Caransebeș), EV-GO (Reșița) și e-Charge (Sebeș).

Aplicațiile au funcționat okish, stațiile în schimb au nevoie de mai multă atenție din partea operatorilor. Ba nu oferă puterea pe care o promovează în aplicație, ba se deconectează din senin, ba în unele cazuri nu pornește încărcarea la prima cheie.

Traseul nostru a inclus și o oprire în Hunedoara, la Castelul Corvinilor. Folosim aceste ieșiri la evenimente pentru a vizita diferite obiective de interes pentru copii.

Aveam pe agendă și o coborâre până la Dunăre, dar o recidivă a unei accidentări la fotbal ne-a forțat să renunțăm la programul de duminică.

Mai bine de 700 km făcuți de vineri până duminică. Plecat cu 100% SoC de acasă, am avut nevoie de 85 kWh încărcați în tranzit. Costul acestora a fost 189 lei.

Acest traseu a crescut consumul general pe luna aprilie de la 14.4 kWh/100km la 15.1 kWh/100km. Am văzut consum maxim de 18.6 kWh/100km, după un segment de autostradă pe răcoare și ploaie. Consumul oricum va mai crește pe finalul lunii, așa că aici avem un consum intermediar.

Evenimente cu multă energie!

Evenimentele Electromobilitate aduna la un loc prieteni și colaboratori din toate colțurile țării și de peste hotare. Poza din fața primăriei Reșița e concludentă. Include tinerii studenți și pitici, viitori electromobiliști.

Spre deosebire de 2022 au fost parcă mai puțini curioși. Personal am pus această observație pe baza obișnuinței cu mașinile electrice pe drumurile publice. Am văzut în Reșița destule ”electrice”, lucru ce-mi spune că se ajunge încet în zona de acceptare, când informația a ajuns la majoritatea persoanelor.

Primăria pune la dispoziția funcționarilor pentru deplasarea pe teren mașini electrice. Au un parc auto electric de invidiat. Tramvaiul e o altă soluție de mobilitate curată care revine cât de curând în Reșita. După mulți ani un primar, venit la întâlnirea noastră cu electrica personală, se luptă pentru această soluție excelentă împotriva poluării orașelor noastre.

Traficul mai mic de vizitatori ne-a permis să socializăm și să trecem prin mașinile mai puțin văzute pe la noi, cum ar fi Nio eT5. Copiii s-au plictisit după vizitele prin noile mașini, așa că au găsit un loc de joacă, trambuline în apropiere și o minge. Joaca nu se termină niciodată! 🙃

De la Reșita am plecat spre Văliug și Brebu Nou. Studenții reșițeni au fost preluați de mașini și s-a pornit la drum. Drumul virajat prin munții Semenicului, natura care revine la viață ne-a făcut să exclamăm de multe ori la frumusețea zonei.

Reșița – Văliug

Acest segment propune un traseu pitoresc care include și Transemenic.

Se poate parcurge video-ul preluat de la camera de bord pentru această bucată din traseu.

Alături o imagine captată de Dragoș la plecarea din zona lacului Gozna.

Văliug – Brebu Nou

După ce am lăsat în urmă lacul Gozna ne-am continuat drumul spre Brebu Nou pe lângă lacul Trei Ape, destinația noastră fiind fosta pensiune EnduRoMania.

Si acest segment se poate vedea pe video.

Spre seară ne-am strâns în Borlova, la Conacul Vânătorului. Am avut ocazia să continuăm discuțiile începute în Reșița sau să ne jucăm. În funcție de vârstă fiecare a ales să se relaxeze după bunul plac.

Castelul Corvinilor

Trecerea prin Hunedoara pentru încărcare, masă și o vizită turistică a fost apăsătoare din punct de vedere al vremii. Ploaie și temperaturi destul de scăzute, dar asta nu ne-a oprit din planul nostru pentru Castelul Corvinilor.

O scurtă istorie găsim și pe site-ul oficial. Așa cum e promovat castelul e o bijuterie, meritându-și locul în top 10 destinații din Europa. Ne-a plăcut foarte mult și nouă, dar și copiilor.

Vechiul oraș industrial și-a cam dat clasa muncitoare pe turism. Industria siderurgică neperformantă a fost obligată să lăse locul altor oportunități. Mulți locuitori au căutat aceste oportunități la Timișoara, dar vedem că turismul generează venituri din ce în ce mai importante. Sigur, e vital faptul că se caută dezvoltări alternative prin lărgirea orizontului prin educație.

La plecare, dacă privim ultima imagine, două mașini electrice erau vegheate în parcare de greu încercații muncitori din topitorii.

Trecutul veghează oare asupra prezentului și viitorului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.