În drumul nostru spre și dinspre Billund am fost tot timpul la câțiva pași de Marea Baltică. Din păcate nu s-au legat pașii chiar dacă inițial aveam în plan un bac de la Puttgarden/DE la Rodby/DK. Trebuie păstrat echilibrul, doar nu au intrat zilele în sac. Astfel am rămas cu acest titlu, „Kona la două mări”.
Colajul prezintă o parte din încărcările de pe traseul de întoarcere. Povestea traseului, a localităților de pe traseu și altele în următoarele rânduri.
Spre sud, spre Marea Adriatică
După vizita de la Marea Nordului am luat-o pe repede înainte spre sud. Cu două pauze de somn setate în Germania și Austria. Punctul terminus era Treviso, Italia. Aici aveam să petrecem 2 zile.
Pe repede înainte e cam mult spus pentru că lucrările sunt peste tot în Europa de Vest. Ploile din Germania ne-a făcut să mergem chiar mai încet. Și să ajungem târziu la prima cazare.
Paderborn
Un oraș cu o istorie fabuloasă, de citit mai mult despre această zonă. Am nimerit chiar în perioada festivalului Libori, organizat în cinstea părintelui orașului Sf. Liborius. După încărcare la HUB-ul Ionity din apropierea cazării am pornit la pas spre centrul orașului.
Aglomerație mare, iar noi căutam un mic dejun de calitate. Catedrala este impunătoare, am făcut poze, dar prin magie s-au evaporat din telefon alături de alte poze. Poza de pe Wiki arată cam la fel cu ceea ce am făcut eu.
Ne-am încărcat cu energie pentru că ne aștepta cel mai lung segment din această călătorie, 863 km până în Austria la…
Innsbruck
Ambele orașe în care am ales să oprim au fost distruse în perioada celui de-al doilea război mondial. Perioada de câteva decenii de calm și de prosperitate le-a priit din plin. La Innsbruck am ajuns târziu, chiar mai târziu ca la Paderborn, așa că nu am văzut mare lucru. Dimineață ne-am trezit cu peisajele de mai jos.
După un mic dejun excelent (EIS Cafe Konditorei) și o plimbare pe jos prin oraș plecarea a fost inevitabilă. Ne doream să ajungem cât mai repede în Treviso, iar drumul se anunța de o frumusețe deosebită.
Treviso
Un oraș antic, devenit municipiu în perioada Imperiului Roman și mai târziu, în secolul al IV-lea, un important centru. A trecut ulterior prin felurite administrații, de la lombarzi la bizantini și mai târziu de franci. Mai spre zilele noastre francezii și austriecii și-au pus amprenta asupra provinciei.
Distrus aproape în totalitate în 7 aprilie 1944, Treviso e astăzi un oraș comoară a nordului Italiei.
În cele 2 zile care ne-a fost casă a mai fost și poartă spre…
Veneția și Marea Adriatică
Istoria Veneției e arhicunoscută, așa că nu voi insista. În cele 2 zile petrecute în Italia mașina s-a odihnit, iar noi am ales mișcarea și o alternativă electrică … trenul.
Am făcut 30 de minute până în gara Santa Lucia din Veneția. Un drum scurt, ieftin și puțin înghesuit. Dar mai puțin înghesuit ca acum 11 ani când am vizitat Veneția în doi. Ne-am amintit amândoi aglomerația de atunci, când pe Podul Rialto se urca umăr la umăr. De această dată a fost ceva mai lejer.
Venind de la maxime de 24-25°C vremea mediteraneeană ne-a cauzat un disconfort maxim. Nopți cu 22°C și zile cu 40°C și umiditatea caracteristică ne-a făcut să nu avem răbdarea necesară Veneției. Totuși am tras de noi și am făcut un tur de aproximativ 5 ore în care am văzut ce ne-am propus. Din piața San Marco am văzut în depărtare și Adriatica.
Schimbările din Veneția din cei 11 ani par destul de profunde și nu indică o direcție bună pentru localnici sau pentru turiști. Moda își face loc în fiecare spațiu care se pune la dispoziția celor ce caută profitul cu orice preț. Și e tare trist …
Am părăsit Italia cu gândul la cele mai scumpe încărcări. La un preț de 0.47 EU/kWh a depășit orice altă țară parcursă. În iulie prețul de vânzare a energiei era de 112 EU/MWh, conform statista.com. Nici de combustibilii clasici nu mi-a fost rușine, sincer.
Cam același preț l-am văzut în toată Europa. 10 lei/l, dar vom vedea comparația electric vs. tradițional în ultimul episod din această serie.
Pe drumul spre România am trecut prin Austria și Ungaria. Am ales Austria, în detrimentul Sloveniei, pentru că aveam deja plătite 10 zile taxa de drum și am găsit o cazare excelentă în Bruck an der Leitha.
Mai mult, am ajuns la Parndorf pentru prima dată. Pentru încărcare, evident.
Oradea
Cunoșteam deja sentimentul amar oferit de intrarea în țară. De această dată parcă nu a mai fost așa mult pelin. Am intrat într-un municipiu în care se lucrează la infrastructură și nu numai. Acest lucru ne-a făcut să trecem cu vederea dârele de fum negru scos de mașinile în stări tehnice cel puțin îndoielnice.
Revenind la Oradea, am oprit pentru o cină târzie și o încărcare rapidă. Oradea a zis să stăm ceva mai mult pentru că ne-a pregătit ceva 🙃
Simpaticul roboțel WALL•E ne-a ținut atenți la ecran în timp ce #konița se alimenta cu electroni în compania celor mai mari:
Parcurs, consum și energie
De la prima încărcare după Billund, cea de la Aabenraa, am parcurs până acasă 2.781 km. Pentru acest parcurs am avut nevoie de 641 kWh, repartizați astfel pe operatori:
- 562 kWh în rețeaua Ionity pentru care am achitat 1.124 lei;
- 51 kWh la Eldrive Oradea care m-au costat 111 lei.
Un cost total de 1.235 lei pentru cei 2.781 km. În primul episod se vede că am rămas cu jumătate de „rezervor”, uitând efectiv de mașină la Oradea.
Altfel de oameni
Trecerea prin Italia și Ungaria te introduc încet în atmosfera de acasă. Graba, depășirile inconștiente, nerăbdarea, claxonul sunt semnele unui drum în direcția dorită, putând renunța chiar la navigație 🤪
Și nepăsarea față de cei din jur. Inconștiența cu care tratăm mediul înconjurător precum tomberonul nostru personal. Fără grija pe care o vedeam în țările civilizate. Da, sigur, sunt și excepții!
Până la urmă suntem diferiți și e un lucru foarte bun. Modul în care ne educăm e un foarte important reper în viața noastră. E bine să ne aplecăm asupra cărților sau a articolelor bazate pe informații și studii de calitate.
Primele două episoade din această serie se pot revedea pe link-urile de mai jos:
- #electrip – Kona la două mări, Nordului și Adriatica – episodul I
- #electrip – Kona la două mări, locuri și oameni (II)
Va urma …
… sinteza și datele complete. Aștept ca Ionity să rezolve bug-ul și să pot lua toate datele necesare. La acest moment nu pot prezenta timpul petrecut la stații, care poate să fie un reper important pentru cei mai grăbiți dintre noi 🙃
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂