În urmă cu doi ani, începeam să ma documentez despre parcul auto de mașini electrice și despre numărul stațiilor de încărcare disponibile pe teritoriul României, dar mai ales în județul Timiș, pentru elaborarea lucrării de licență.
O parte din lucrarea de licență am publicat-o pe blogul Electromobilitate, în mai multe episoade:
- Dezvoltarea rețelelor de încărcare pentru mașini electrice (episodul I)
- Prognoza creșterii parcului auto electric în următoarea decadă (episodul II)
- Numărul necesar de stații de încărcare pentru următoarea decadă (episodul III)
- Investiția necesară dezvoltării rețelei de încărcare (episodul IV)
În cel de-al doilea episod publicat, prognozam dublarea anuală a numărului de vehicule electrice înmatriculate în România, dar mai ales în județul Timiș.
Prognoza a fost bazată pe două scenarii la poli opuși:
- unul optimist, care pornea de la ipoteza că în anul 2020, an de început al pandemiei, numărul de vehicule electrice urma să se dubleze;
- un scenariu pesimist, în cadrul căruia nu s-ar fi înmatriculat nicio mașină electrică pe parcursul aceluiași an.
Pentru a lua în considerare și mașinile achiziționate în leasing, care de cele mai multe ori sunt înmatriculate în numele companiilor de pe raza Bucureștiului, dar a căror utilizatori au domiciliul în județul Timiș, am considerat atunci (și voi utiliza același raționament) că numărul EV-urilor din zona de interes este de fapt dublu față de cifrele publicate în statistica DRPCIV.
Așadar, la sfârșitul anului 2020 erau înmatriculate în județul Timiș (incluzând și mașinile în leasing) 324 de autovehicule electrice. La sfârșitul lui 2021, parcul de automobile electrice a înregistrat o creștere de 162% ajungând la 896.
Privind creșterea numărului de autovehicule electrice înmatriculate în Timiș, observăm că ne situăm undeva între prognoza bazată pe scenariul pesimist și cea din scenariul optimist cu cele 896 de unități înmatriculate. Acest număr reprezintă 6.1% din totalul vehiculelor noi (0-4 ani).

Pentru o tranziție ușoara și fără bătăi de cap, este evident că și infrastructura de încărcare trebuie să se dezvolte cel puțin în același ritm de creștere a parcului de mașini electrice. Din păcate, însă, acest lucru nu se întâmplă așa cum ne-am dori cu toții, cele 16 stații de încărcare promise de Primăria Timișoara în urmă cu doi ani întârziind să apară. Cele mai multe încărcătoare au fost instalate în parcările centrelor comerciale din Timișoara, lucru benefic utilizării urbane, însă mai puțin util când vorbim de tranzit și parcurgerea distanțelor lungi.
Singurele stații de încărcare instalate în zone de tranzit de la ultima analiză sunt:
- 1×50 kW DC – la ieșire din Dumbrăvița, pe centura Timișoarei
- 1×300 kW DC – pe Calea Lugojului, la Porsche Timișoara
- 1×75 kW DC – pe Calea Lugojului, la Autoclub Timisoara – dealer VW
- 1×50 kW DC – pe centura Lugojului, la AO Truck Stop
Toate aceste încărcătoare au fost instalate prin inițiative private.


Numărul stațiilor de încărcare a crescut de la 32 la 52, incluzând atât stațiile Type 2, cât și cele de tip fast charge. În prezent, o stație de încărcare deservește 17 mașini electrice, departe de numărul optim de stații de încărcare publice conform metricii Uniunii Europene, care este de o stație pentru fiecare 10 vehicule electrice.
Privind aceste creșteri ale parcului auto EV într-un ritm alert și creșterea numărului de stații de încărcare într-un ritm mai scăzut, este de înțeles frustrarea acelor utilizatori de mașini electrice care nu au posibilitatea încărcării acasă sau la birou și trebuie să se bazeze pe stațiile publice.
Parcul de Dacia Spring crește de la o lună la alta, Tesla Model 3 devine un model tot mai popular pe piața din România, iar startul programului Rabla 2022 va aduce și mai multe mașini electrice la stațiile de încărcare din țară și din județul Timiș. Din păcate creșterea numărului de locații de încărcare a rămas în urmă și este nevoie de instalarea a cât mai multe încărcătoare într-un timp cât mai scurt.

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.