Enel X Way: între inovarea și dezvoltarea rețelei

Așa cum vă spuneam și în articolul precedent, în ROCHARGE by Vitesco Technologies am avut plăcerea de a interacționa cu reprezentanții partenerilor de încărcare. Astfel, i-am pus și lui Andrei Mihalciu, Manager Enel X Way România, aceleași întrebări pe care le-am transmis și celorlalți parteneri de încărcare. Ocazie cu care țin să îi mulțumesc deschiderii de a răspunde întrebărilor noastre.

Intrarea Enel X Way pe piața din România (pe acea vreme brandul era EnelX – JuicePass) s-a făcut prin aducerea de inovații în ceea ce privește serviciile de încărcare:

  • Posibilitatea de a achiziționa abonamente cu o cantitate de energie inclusă, ce ducea costul per kWh până la 50% din prețul competiției.
  • Posibilitatea de a rezerva stația pentru 15 minute, din aplicație, evitând astfel neplăcerea de a ajunge la stație și altcineva să-ți fi ocupat portul de încărcare la care doreai să încarci,
  • Posibilitatea de a monetiza stațiile Type 2 rezidențiale (JuicePole/WayBox), atât prin oferirea unui serviciu public de încărcare cât și prin integrarea cu flotele de mașini electrice ale companiei la care lucrezi
  • Pornirea sesiunii de încărcare cu ajutorul smartphone-ului, prin NFC, fără nevoia de a deschide aplicația. Personal m-a ajutat imens această funcționalitate în parcările subterane fără acoperire de date/3G/4G.

La ora actuală, cel mai tare lucru mi se pare faptul că în aplicația lor pot vedea la ce procent se află mașina care încarcă la un anumit port și pot primi alerte atunci când acesta se eliberează. Funcționalități ce mă ajută enorm la planificarea încărcărilor.

Prin parteneriatele cu rețelele naționale de supermarket (Auchan, MegaImage, Penny), de big box (Media Galaxy/Altex), precum și cu benzinăriile OMV-Petrom, Enel X Way a ajuns să acopere aproape tot teritoriul țării, cu doar două județe „gaură” în rețea: Botoșani și Bihor. Dar poate ajung și acolo.

Întreaga rețea Enel X Way este constituită din stații de fabricație proprie, cu puteri de la 7 până la 150kW, ceea ce le permite un grad ridicat de integrare a clienților – rezidențiali sau business – cât și a serviciilor de electromobilitate. Stațiile le găsiți la ora actuală sub brandul WayPole (AC) și WayPump (DC), generațiile anterioare fiind sub brandul JuicePole (AC) și JuicePump (DC).

În decursul carierei mele profesionale am avut posibilitatea de a interacționa cu grupul Enel, personal având o admirație aparte pentru ei în ceea ce privește eforturile de cercetare și inovare în zona de energie, dar mai ales în zona de electromobilitate. Dar poate o să avem altă ocazie să discutăm despre inovațiile și cercetarea din spatele stațiilor și a serviciilor de încărcare pe care ei le oferă atât la noi cât și în restul continentul european.

Și da – știm că au multe stații încă nefuncționale. Pornind de la stații montate de ani de zile care încă nu sunt puse în funcțiune din cauza branșamentului la rețea (cea de la OMV-ul de pe centura Brașovului fiind cel mai elocvent exemplu), probleme de stabilitate a branșamentului sau alte probleme de comunicare stație-server. Sper că aceste lucruri se vor remedia, într-un timp cât mai scurt. Dar, pentru moment, să privim spre viitor!

Ah, și să nu uit! Punctul „tradițional” de plecare în RO1000 este Hub-ul de încărcare Enel X Way de la Auchan Pallady. Sper ca pe viitor să apară din ce în ce mai multe astfel de hub-uri.

Dar, să revenim la „ale noastre”:

Ce planuri de dezvoltare aveți pe termen scurt și mediu (0-2 ani)? La ce funcționalități noi sau schimbări ale serviciului să se aștepte clienții?

În perioada următoare, vom continua dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare atât în zonele urbane, cât și pe drumurile de legătură, noutatea fiind instalarea și operarea stațiilor ultra rapide de 300 kW. De asemenea, una din funcționalitățile ce vor deveni disponibile în anii următori va fi posibilitatea achitării serviciului direct la stație, utilizând sistemul POS.

Introduceți funcționalitatea de Autocharge / Plug&Charge?

Este încă devreme să discutăm despre astfel de funcționalități, tehnologia plug&charge se află încă la început de drum, există puțini producători care susțin această funcționalitate care vizează în principal o comunicare între vehiculul electric și sistemul de gestiune al stațiilor de încărcare. Rămânem permanent conectați la tot ceea ce înseamnă inovație si dezvoltare în domeniul nostru de activitate și ne vom alinia cerințelor de pe piață.

Care este principala provocare în extinderea rețelei? Infrastructura energetică, evoluția parcului auto electric, alte aspecte?

Printre provocările întâlnite am putea enumera – durata procesului de conectare la rețea și a procesului de obținere a autorizațiilor, precum și costul de investiție ridicat pentru instalarea și operarea infrastructurii publice.

Ce părere aveți despre atragerea de clienți casnici, dispuși să își integreze stațiile de încărcare AC într-o rețea națională de servicii de încărcare (home charger sharing)?

Încurajăm investiția într-o infrastructură privată prin soluțiile de sisteme pentru acasă, disponibile atât pentru clienții rezidențiali, dar și ca beneficiu pentru angajații companiei. Încărcarea la domiciliu este cea mai eficientă, atât în privința costurilor, dar și în ceea ce privește eficiența duratei de viață a bateriei. La ora actuală Enel X Way oferă deja astfel de integrări pentru clienții săi.

ROCHARGE

Acest interviu a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies.
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.