Dupa inca o saptamana dominata de stiri ingrijoratoare legate de pandemie, de numeroase imbolnaviri si decese, impactul economic din industria auto, declansat de masurile impuse pentru evitarea contaminarii si carantina stricta din tarile producatoare de automobile, devine tot mai evident.
Nu voi adauga alte informatii triste la muntele de griji ale fiecaruia, in schimb voi incerca sa scot in evidenta cateva initiative electromobilistice remarcabile pentru viata de dupa pandemie.
Firma mixta Toyota – BYD
Despre prudenta cu care inainteaza Toyota pe calea electrificarii transportului rutier am scris in repetate randuri. Cu toate ca in Europa Toyota este foarte aproape de indeplinirea noilor standarde pentru emisii de CO2, cu ajutorul hibrizilor si a celor plug-in, cu totul alta este situatia in China, unde cota de NEV (new energy vehicles) pentru 2020 este de 12% din vanzarile de vehicule noi.
In colaborare cu BYD, Toyota a lansat firma mixta BYD TOYOTA EV TECHNOLOGY cu scopul cercetarii si dezvoltarii autovehiculelor electrice cu acumulatori. Parteneriatul celui mai mare grup auto global (dupa profit si valoare pe bursa) cu BYD nu este de loc intamplator, firma chineza fiind la origine producatoare de baterii Li-ion pentru telefoane mobile. In 2006, la doar trei ani de la inceperea productiei de automobile cu numele Build Your Dreams, BYD livra primele automobile electrice si de atunci a devenit forta mondiala dominanta pentru productia de autobuze si vehicule utilitare electrice.
Atat Toyota cat si BYD contribuie in prezent din plin la efortul de a furniza echipamente medicale. BYD a anuntat ca a atins o productie de 10 milioane de masti pe zi in fabrica reechipata la mijlocul lunii martie.
Comunicatul Toyota informeaza despre productia de viziere, cautarea unui partener pentru filtrele necesare mastilor de fata si inceperea productiei de ventilatoare medicale.
Partenariatul GM – Honda
O alta firma japoneza, Honda, mai degraba electrosceptica, desi a imbratisat timpuriu tehnologia hibrida si cea a automobilelor electrice cu pile de hidrogen, a facut pasul decisiv spre o colaborare pentru productia viitoarelor automobile electrice destinate pietii americane.
GM va furniza atat platforma electrica, echipata cu acumulatorii „Ultium”, rezultatul colaborarii cu LG Chem in statul Ohio si va pune la dispozitie capacitati de productie pentru vehicule specifice marcii japoneze.
Nu este o premiera in noua industrie auto electrificata, autonoma si conectata, cand doi concurenti isi intind mana pentru a imparti costurile mari de cercetare si transformare a productiei, necesare tranzitiei spre electromobilitate.
Grupul Volkswagen a oferit platforma electrica MEB pentru alte firme, stirea partenariatului cu Ford pentru piata europeana facand inconjorul lumii nu de mult. Ford a mai apelat si la platforma electrica Rivian pentru noi modele electrice comercializate sub umbrela brandului de lux Lincoln.
Dincolo de aliante si contopiri de firme cum este planuita intre PSA si FCA, vom vedea tot mai multe colaborari la proiecte specifice, legate de tractiunea electrica, acumulatori, software si pentru tehnologia necesara conducerii autonome.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.